Terhesség

Már dúla is lehet a szüléseknél az Uzsokiban

Az Uzsoki kórház engedélyezte, hogy az apa vagy más felnőtt kísérő mellett dúla is támogathassa az anyát a vajúdás alatt.
2023. November 06.
Dúla segíti a vajúdó kismamát
Kép: Getty Images

Eddig, ahogy a legtöbb kórház, az Uzsoki is egyetlen kísérőt engedélyezett a kismama támogatására a szülés alatt, jellemzően ez a támogató-kísérő az édesapa volt. Egy kismama nemrég petícióban kérte a kórházat, hogy változtasson gyakorlatán és engedélyezze, hogy dúla is jelen legyen a szülésnél, ha erre lenne igénye az anyának.  A petíció indítója a Mércének elmondta, még nem nyújtották át az aláírásokat a kórháznak, ennek ellenére a híre minden bizonnyal már eljutott az illetékesekhez, ugyanis az intézmény oldalán már az alábbi információ olvasható:

„Az utóbbi időben a szüléssel összefüggő kapcsolattartás társadalmi elvárásai megváltoztak”, ezért a vezetőség úgy döntött, hogy engedélyezi a vajúdás és a szülés alatt a szülő nő által megjelölt nagykorú kísérő jelenléte mellett a dúla (a szakképzettséget igazolni kell!) egyidejű részvételét is. Hozzáteszik, hogy „amennyiben a kísérők jelenléte bármilyen szempontból veszélyeztetné a szülészeti ellátás biztonságát és zavartalanságát, az egészségügyi szakszemélyzetnek kötelessége, hogy a kísérőket távozásra szólítsa fel!”

Az Uzsoki kórház új gyakorlata nyomán Debrecenben, valamint a Jahn Ferenc Kórházban  is petíciót indítottak, hogy ne kelljen választani a kísérő és a dúla között, hanem egyszerre, egy időben jelen lehessenek ezekben az intézményekben is a szüléseknél.

A dúla magyarul asszonytársi segítőt jelent, olyan valakit, aki a szülés során folyamatos, megszakítás nélküli gondoskodást, érzelmi támogatást nyújt, jellemzően maga is szült már. Információkkal segíti a párt, az anyát, nem dönt helyettük és nem végez beavatkozást.

forrás: Mérce, Másállapotot a szülészetben