Terhesség

Veszélyes-e az ultrahangvizsgálat?

Időről-időre olyan hírek röppennek fel, hogy a fájdalmatlan ultrahang-vizsgálat esetleg káros lehet a fejlődő magzatra nézve. Mindezek ellenére a leggyakrabban elvégzett terhességi vizsgálatok egyike. Vajon mi lehet az igazság? Káros vagy nem káros?
2008. Április 29.

Már több mint 40 év telt el azóta, hogy az ultrahangot először alkalmazták terhes nő vizsgálatára. A korábban használt röntgenkészülékkel szemben a vizsgálat során nem használunk a fejlődő magzatra nézve veszélyes ún. ionizáló sugárzást. Az ultrahang és a hallható hang és fizikailag azonos típusú hullámjelenségek, csak frekvenciájukban különböznek. Azt tudjuk, hogy a túl erős hangok felnőtt embereknél is problémákat okozhatnak, de az ultrahangok nem hallhatóak. Mégis károsak lennének? Előrebocsátjuk, hogy mindeddig nincs tudományos bizonyíték erre, tehát nyugodtan mehetünk a következő ultrahang-vizsgálatra is. Ám az ultrahangnak mégis vannak káros hatásai, de csak nagyobb erősségnél. Mik ezek?

Az ultrahang hőhatása

A nagy erősségű ultrahangsugárzás sejtkárosító hatása a hőhatás és az úgynevezett kavitációs hatás következménye.

A testen áthaladó ultrahang hullám mozgási energiája hővé alakul. Minél magasabb az ultrahangfrekvencia, annál gyorsabban melegíti fel a szöveteket. A szövetek ultrahang elnyelő tulajdonsága is befolyásolja a felmelegedés mértékét. A legnagyobb mértékben a csontok, legkisebb mértékben a folyadékok – mint például a magzatvíz – nyelik el az ultrahanghullámokat. Az ultrahang melegítő hatását használjuk az ultrahang terápiás alkalmazásaikor, mikor sérült izmokat, és egyéb szöveteket kezelünk vele. Eközben folyamatos ultrahangbehatásnak tesszük ki a kezelni kívánt régiót, általában hosszabb időn keresztül.

Diagnosztikus felhasználáskor – ultrahangvizsgálatok során – rövid pulzusokban kibocsátott ultrahanghullámokat használunk, ezzel csökkentjük a melegítő hatást, biztonságosabbá téve a vizsgálatot a fejlődő magzat számára. Az emberi test ártalmas hatás nélkül 40 Celsius fokig viseli el a hőmérséklet emelkedését. A különböző típusú ultrahangkészülékek által kibocsátott ultrahang energiája különböző lehet, ami rendkívül megnehezíti az ultrahang “dózisának” meghatározását. Általános elvként elfogadható, hogy a születendő gyermek védelmében a legkisebb ultrahangterhelésre kívánatos törekedni.

De mi az a kavitáció?

A folyamat során az ultrahanghullámok hatására a testfolyadékokban oldott gázok apró buborékok formájában válhatnak ki. A buborékok a sejtfalra nyomást gyakorolnak, ami esetlegesen sejtkárosodást okozhat. A jelenség diagnosztikus ultrahangvizsgálat során nincs ismert hatással a fejlődő magzatra.

Az ultrahangot az 1950-es évek óta használják várandósok vizsgálatára. A módszer már széleskörűen elterjedt, mire elkezdték vizsgálni esetleges veszélyeit. A legtöbb vizsgálat mostanáig nem tárt fel káros hatásokat. Mindezek ellenére további tanulmányok szükségesek az ultrahangnak a születendő gyermekre gyakorolt hatásainak tisztázására.

Forrás: HáziPatika.com