Terhesség

Váratlan gyomorgörcsök terhesség alatt

Az első babavárás idején még minden érzés, változás új. A legtöbb, legnagyobb átalakulás a has és a medence területén megy végbe. Ez mindig újszerű, néha fájdalmas változásokkal jár. Mi az, amivel jobb orvoshoz fordulni?
2007. Szeptember 05.

A növekvő pocak tőszomszédságában erőteljes változások mennek végbe. Átrendeződnek a belek, feljebb kerül a gyomor, a rekeszizom. Az egyre nehezebbé és hatalmasabbá váló méh különböző testhelyzetekben nyomhatja a szomszédos szerveket, akadályozhatja a keringést. Nem is csoda, hiszen kiinduló méretéhez képest ötszázszorosára nő a babavárás végére! Összegyűjtöttük a kismamáknál előforduló hasi panaszokat, hogy sorra vehessük, melyiket mi okozza.

Ezt érezzük: puffadó has, néha éles fájdalom a belekben

Inkább az első harmadra jellemző, de a kilenc hónap során bármikor felléphet. A terhességi hormonok hatására lassul az emésztés. A helyzetet tovább ronthatja, ha keveset mozgunk, mert a fekvés, az egész napos ücsörgés is kedvez a béltartalom pangásának. Emiatt felfúvódás, fokozott gázképződés és székrekedés fordulhat elő.

Mit tegyünk?

Segíthet a rostdús táplálkozás, ha elegendő vizet fogyasztunk, rendszeres testmozgást végzünk, sétálunk.

Ezt érezzük: éles, hirtelen fájdalom a lágyékhoz közel, többnyire csak az egyik oldalon

A méh tartószalagjai megerősödnek, megvastagodnak, hogy tartani tudják az egyre terebélyesedő méhet. Egy-egy hirtelen mozdulatnál, vagy amikor fekvés közben óvatlanul egyik oldalról a másikra fordulunk, tüsszentünk vagy köhögünk, a szalagok húzódása okozza az éles fájdalmat. A méh súlya ránehezedhet a környező szövetekre, ez is okozhat hasonló fájdalmat. Mindkét oldalon érezhetünk inkább tompa, húzó fájdalmat, ha túl gyorsan sétálunk, esetleg a busz után rohanunk.

Mit tegyünk?

Szorítsuk kezünket oda, ahol fáj, lélegezzünk egyenletesen, mélyen, és legközelebb lehetőség szerint kerüljünk a hasonló helyzeteket. Szép lassan keljünk fel, és inkább várjuk meg a következő buszt!

Ezt érezzük: néhány másodpercre az egész méh bekeményedik

Ez a második harmadtól kezdve sokszor szemmel is jól látható, tenyerünkkel is tapintható méhösszehúzódás már a terhesség hatodik hetétől felléphet, bár ekkor még nem érezzük. Nagyjából a tizenkettedik héttől viszont olyan érzés lehet, mintha követ hordoznánk néhány másodperc erejéig az alhasunkban, ennél tovább ugyanis nem tart az egész. A jelenséget Braxton-Hicks-féle méhösszehúzódásnak nevezik. Korionboholy- vagy magzatvíz-mintavétel után napokig sűrűbben érezhetőek.

A 37. hétig általában nem nevezhetők fájdalmasnak, legfeljebb kellemetlennek. Vajon hogyan különböztessük meg ezeket az ártalmatlan “méhizomgyakorlatokat” a valódi, a méhszáj kinyílását és a szülés megindulását eredményező fájásoktól? Rendszertelenek, naponta legfeljebb néhányat érzünk, de óránként négynél nem többet. Jellemző, hogy megerőltetés, stressz vagy erős szomjúság hatására is felléphetnek, majd egy kellemes fürdőtől, pihenéstől, lazítástól, ivástól vagy akár maguktól is abbamaradnak.

Mit tegyünk?

Igyunk sok folyadékot! Szükség lehet magnézium pótlásra is. Feltétlenül forduljunk orvoshoz, ha az összehúzódások fájdalmassá, rendszeressé válnak, ha derékfájás és akár egészen enyhe vérzés, vagy csupán erősebb váladékozás, vizes folyás kíséri, ez ugyanis fenyegető vetélésre vagy koraszülésre utalhat. Akkor is érdemes telefonon beszélni az orvossal, ha nem tudjuk megítélni, mennyire súlyos a probléma, vagy ösztönösen úgy érezzük, valami nincs rendben.

A hasfájásnak számos oka lehet terhesség alatt, ha úgy érzed, valami nem stimmel, azonnal hívd fel az orvost!

Ezt érezzük: vérzéskimaradást követően tüsszentésre, fizikai aktivitásra egyértelműen rosszabbodó fájdalom a medence egyik oldalán

A terhesség első harmadában (a vérzéskimaradástól számított 2-4. hét körül), különösen akkor, ha vérezgetés vagy barnás pecsételő vérzés kíséri, méhen kívüli terhességre utalhat. A korai ultrahang vizsgálat célja, hogy ezeket az esteket kiszűrje. Ha nem észlelik időben, előrehaladott állapotban a lapocka tájékon, vállcsúcson is jelentkezhet fájdalom, míg a szapora pulzus, sápadtság, eszméletvesztés arra utal, hogy a rendellenes helyen növekvő embrió miatt erős belső vérzés, sokkos állapot lépett fel.

Mit tegyünk?

Mielőbb orvoshoz kell fordulni, ha erre gyanakszunk, míg ha a belső vérzés miatt jelentkező sokkra utaló tüneteket tapasztaljuk akár magunkon, akár máson, le kell feküdni és azonnal mentőt hívni.

Ezt érezzük: erős fájdalom a has felső részében

A huszadik hét után fordulhat elő, a HELLP-szindróma tüneteként. Ha gyomorrontáshoz hasonló, vagy jobboldali, májtájéki feszülést, fájdalmat érzünk, leghelyesebb késlekedés nélkül bemenni a szülészetre, mert nagyon gyorsan veszélyes állapot alakulhat ki. Csak vérvétellel lehet tisztázni, hogy valóban erről a súlyos szövődményről van-e szó. Az esetek túlnyomó többségében más jel is megelőzi a hasi fájdalom fellépését: a vizeletből fehérjét mutatnak ki.

Mit tegyünk?

Azonnal forduljunk orvoshoz, mert ez az állapot kórházi ellátást igényel.

Ezt érezzük: fájdalom közvetlenül a szeméremcsont felett, égető érzés pisiléskor

A babavárás idején a nők fogékonyabbak a húgyúti fertőzések minden formájára. Előfordulhat, hogy a fenti tünet hólyaghurutra vagy vesegyulladásra utal, ez utóbbi esetben deréktájon is jelentkezik fájdalom. Gyakran kell pisilni, noha a vizelet mennyisége rendszerint kevés, a szaga rossz.

Mit tegyünk?

Minden fertőzést nagyon komolyan kell venni, mert koraszülést okozhatnak, ezért orvoshoz kell fordulni. Vizeletvizsgálatot fognak végezni, majd antibiotikumkúra következik. Közben nagyon fontos, hogy igen sokat igyunk (híg mezeizsurló teát vagy vizet), mert a fertőzés könnyebben legyőzhető, ha sok folyadékkal mossuk át a veséket és a húgyhólyagot. A vas szedését a betegség idejére feltétlenül függesszük fel!

Ezt érezzük: hátfájás, hosszan tartó hasfeszülés, többé-kevésbé erős vérzés

Ezek a jelek koraszülésre, a méhlepény idő előtti leválására utalhatnak. A baba mozgolódása érezhetően ritkábbá válik vagy megszűnik. Szerencsére nagyon ritkán fordul elő!

Mit tegyünk?

Feltétlenül és azonnal menjünk be a szülészetre (mentővel), és értesítsük az orvost. Ha csak részleges lepényleválásról van szó, még jól is végződhet a dolog, egyébként életet veszélyeztető állapot. Császármetszéssel tudják a babát gyorsan világra segíteni.

Ezt érezzük: a jósló fájások vagy a vajúdás elején fokozott érzékenység, fájdalom az előző császármetszés hegvonalánál

Az előző császármetszés hege igen ritkán, az esetek egy százalékában a méhösszehúzódások hatására szétválhat. Ezt a szövődményt megelőzi, hogy az addig cseppet sem fájó rész fokozottan érzékennyé válik, és ez a fájásszünetekben sem múlik el.

Mit tegyünk?

Haladéktalanul be kell menni a szülészetre.

Fontos!

Ha bizonytalanok vagyunk a tünetek megítélésében, inkább feleslegesen, mint túl későn forduljunk orvoshoz.

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: Kismama magazin