Terhesség

Hasmenés, hasfájás a terhesség alatt

Hasmenés, puffadás, különféle megmagyarázhatatlan hasi fájdalmak. Mit lehet tenni? Mikor kell orvoshoz fordulni? Vegyük sorra legfontosabbakat!
2016. Április 16.

Hasmenés, hasfájás terhesség alatt

Első terhességem idején nagyon stresszes munkakörben dolgoztam, amit csak tetézett az ekkor kialakult cukorbetegségem, ami miatt rendszeresen kellett diabetológiára járnom. Akkori főnökömnek nem igazán tetszett a dolog, és egyre nehezebben tudtam megoldani, hogy a vidéki munka mellett mindig eljussak a vizsgálatokra.

Ez az állandósult feszültség okozta az egyre gyakoribb haskeményedéseket, ami nagyon rémisztő volt, és ami miatt végül szigorú pihenésre, és gyógyszeres kezelésre is szorultam. Szerencsére, nem lett következménye a fájdalmaknak, de fontos volt az orvosi beavatkozás.

De mi a helyzet veled?

Hasmenés

A terhesség alatti hasmenésről viszonylag ritkábban hallhatunk, hiszen többségünk – valljuk be – elsősorban inkább székrekedéssel küzd ilyenkor, és erre próbál valamilyen megoldást találni.

Egy-egy rövidebb ideig tartó, átmeneti hasmenés nem jelent problémát, hiszen van, akinél a terhesség kezdetén jelentkeznek ezek a tünetek, de a szülés közeledtét is jelezhetik az utolsó hetekben fellépő hasmenéses tünetek.

Hasmenés esetén elsőként utána kell járni, mi lehet a kiváltó ok. Tej, tejtermék, zsíros, fűszeres ételek, túl sok gyümölcs fogyasztása is állhat a háttérben, de előfordulhat, hogy valamilyen étrend-kiegészítő, terhesvitamin vagy antibiotikum a ludas.

Ha időről-időre megjelennek ezek a problémák, célszerű tudatosabban figyelni az étkezésed, és naplót vezetni, hogy lásd, mi okozhatja a gondot! Terhességi cukorbetegség esetén szintén felléphetnek hasmenéses tünetek, melyek azonban megszűnnek a diétát követően.

Terhesen még óvatosabban

Sajnos bármennyire körültekintőek is vagyunk, a terhesség idején is előfordulhat, hogy valamilyen higiéniai probléma, nem megfelelő alapanyag gondot okoz.

Ezért különösen fontos, hogy friss, megbízható alapanyagokkal dolgozz ilyenkor is! A hűtőpultos termékek hazaszállításakor is figyelj, hogy ne melegedjenek fel az autóban, illetve a hazafelé vezető úton. Mi erre már rendszeresítettünk egy kisebb hűtőtáskát, a csomagtartónkban.

A konyhában tiszta kézzel, tiszta eszközökkel dolgozz! A zöldségek, gyümölcsök megtisztítására különösen ügyelj!

Két dologra hívnám még fel a figyelmed, mert ezek sajnos komoly galibákat okozhatnak. A hús előkészítésére használt vágódeszkát, eszközöket ne használd másra, és alaposan mosd el valamennyit közvetlenül a munka után. Szintén fontos, hogy friss, megbízható tojásokat használj sütéskor, főzéskor, melyeket moss meg alaposan a felhasználás előtt.

Folyadék, folyadék, folyadék

Hasmenés esetén a legfontosabb a folyadékpótlás. A folyadékháztartás felborulása -márpedig a hasmenés víztartalma szervezeted folyadékraktárából vonja ki a vizet -, kiszáradáshoz és koraszüléshez is vezethet! Szénsavmentes vizet, teát, gyenge gyümölcslevet fogyassz kis adagokban! Ilyenkor is kerüld a túlcukrozott és szénsavas italokat!

Ha hasmenésed van, jobb, ha egyáltalán nem iszol kávét, hiszen az szintén folyadékot von el a szervezetedből! A folyadékpótlás mellett gyomorkímélő diétát kell tartani, és könnyen emészthető (tejmentes, zsírmentes) ételeket érdemes fogyasztani. Ha a hasmenés hátterében valamilyen ételféleség áll, ezeket értelemszerűen ki kell hagyni az étrendből!

Ha vírusos hasmenésed van, amely erős hasi görcsökkel jár, és nem bírod pótolni a folyadékot, lázad illetve hányás is társul a tünetekhez, ne késlekedj! Azonnal orvoshoz kell fordulnod!

Ha a hasmenés 2-3 nap múlva is megmarad, szintén érdemes orvoshoz fordulnod, hogy célirányos kezelést kaphass!

Ha fáj a has

Terhességed alatt sokféle ártalmatlan hasi fájdalommal szembesülhetsz, amely elsősorban a terhesség okozta testi változásokkal áll kapcsolatban.

Szeles, gázos tünetek

Ahogy nő a pocakod, átrendeződnek a szervek is: a méh nyomhatja a szomszédos szerveket, a belek átrendeződnek, és a rekeszizom is feljebb kerül. Emellett a hormonok befolyással vannak az emésztésedre is, ami miatt sokszor kerülsz szembe ezekkel a kellemetlen tünetekkel. A rostdúsabb táplálkozás, elegendő folyadékfogyasztás, és a terhesség alatti mozgás, séta vagy akár sport is sokat segíthet ezeken a tüneteken.

Lágyéknál kialakuló éles fájdalom

Nyugalom! Ez a fájdalom a növekvő méhet támogató szöveti nyúlásból eredhet, és kisugározhat a combba és a lábba is. Ennek az áll a hátterében, hogy az egyre növekvő méhedhez a tartószalagoknak is alkalmazkodniuk kell. Ezeknek a nyúlását érezheted bizonyos helyzetekben.

Ezzel a szokatlan, néha éles fájdalommal szinte valamennyien találkozhatunk a terhesség során, de elsősorban a 15.-22. hét között érezheted jobban.

Egy hirtelen mozdulat, tüsszentés, köhögés, de akár nevetés is kiválthatja. Segíthet ilyenkor a testhelyzet változtatás, illetve a koncentrált, nyugodt légzés is.

Figyelj arra, hogy kerüld a hirtelen mozdulatokat (pl. ne állj fel hirtelen székből)! Segíthet egy finom masszázs, egy meleg borogatás vagy fürdő, illetve a terhes jóga is. Ha köhögnöd, tüsszentened kell, egy kis előre dőlés és a csípő hajlítása segít elkerülni a szalagok húzódását.

Méhösszehúzódások

Az úgynevezett Braxton-Hicks-féle összehúzódás szintén egy természetes velejárója a terhességednek, melyet a 12. héttől érezhetsz inkább, de nem kell aggódnod miatta! Tulajdonképpen a méh szórványos összehúzódásáról van szó: ilyenkor a méh egy pillanatra megkeményedik, majd újra ellazul. Fontos, hogy ezek a fájások rendszertelenül jelentkeznek, provokálhatja a stressz, szomjúság vagy a gyerkőc mozgása is, és rövid időn belül véget is érnek.

A megfelelő folyadékpótlás, magnézium-bevitel és pihenés vagy egy ellazító meleg fürdő hatására megszűnnek.

Amikor bajt jelezhet a fájdalom

Ha görcsös alhasi fájdalmat tapasztalsz a terhességed első harmadában, amelyhez vérzés társul, az mindenképpen figyelmeztető tünet, akár vetélés jele is lehet. Azonnal orvoshoz kell fordulni vele! Ha a méhösszehúzódások fájdalmassá és rendszeressé válnak, illetve állandósult derékfájdalom társul melléjük, esetleg vérzés is kíséri a tüneteket, szintén azonnali orvosi ellátásra lehet szükséged! Elképzelhető, hogy koraszülés fenyeget.

Ha a szeméremcsont felett érzel fájdalmat, amihez égető érzés is társul pisiléskor, az nagy valószínűséggel húgyúti fertőzés, hólyaghurut (vagy akár vesegyulladás) jele lehet, amit szintén komolyan kell venni! A gyakori vizelési inger, a kevés, de rossz szagú vizelet csak erősíti ezt a gyanút.

Az azonnali orvosi vizsgálat célzott kezeléssel segít ezen a gondon, de nagyon fontos a bőséges folyadék-fogyasztás is!

A hasi fájdalmak, hasmenés és egyéb a terhességed alatt tapasztalt szokatlan tünet esetén is megfontolandó a gondolat, amit a gyereknevelés kapcsán sokszor emlegetünk: ha ösztöneid azt súgják, valami nincs rendben; úgy érzed, hogy szokatlan dolog történik veled, amire nem tudsz magyarázatot adni, inkább keresd fel orvosodat, vagy hívd telefonon, hogy mihamarabb segítséget kaphass!

Kapcsolódó cikkeink hasmenés, hasfájás terhesség alatt témában: