Terhesség

Törődj a melleiddel is!

Akárcsak a has, a mell is változik a gyerekvárás és a szoptatás időszakában. Nem kell egyből lemondani a régi formákról, tanácsainkkal megőrizheted a melled alakját!
2013. November 13.

A melleid is meg fognak változni

1. változás: Terhes vagy!

A várandósság alatt akár szexibb is lehet a melled, miközben a valódi szerepére készül fel. Érzékeny műszerként már a foganás után néhány héttel jelez, legfeljebb nem figyelsz fel rá, vagy félreérted a jelzéseit. Az érzékeny mellbimbó, a feszülés most bizony nem a menzesz előtti napokat adja tudtodra, hanem már az első vérzés elmaradása előtt árulkodik a terhességről.

A terhességi hormonok felkészítik a mellet a szoptatásra: a tejmirigyek megnagyobbodnak, megnövekszik a zsírszövet – ettől szép, formás melled lesz, ha eddig kicsi volt, de az eredetileg dús mell is feszesebb, mutatósabb lesz. Akár szó szerint is, érzékenysége miatt ugyanis nemcsak az érintés, de még a ruházat is kellemetlen lehet. De ne aggódj, ez átmeneti tünet, a mellbimbó besötétedése viszont tartós, színe a szoptatás ideje alatt végig ilyen marad.

Ha az első hónapokban igazán nagyot nőtt a melled, a bőr a feszülés miatt viszkethet is, kissé elvékonyodik és áttetszővé válhat, az erek is látszhatnak, vagy apró hasadások, striák keletkezhetnek a bőr legmélyebb rétegeiben. A szüléshez közeledve tapasztalod, hogy néhány csepp sűrű és sárgás kolosztrum szivárog a mellbimbóból, jelezve, hogy a tejmirigyek felkészültek a baba táplálására.

Hogy érzed magad?

A nagyobb és telt méret nyilván megelégedéssel tölt el, a feszességet talán hiábavalónak érzed, hiszen nem élvezed az érintést. A kékesen átlátszó erek és a striák miatt bosszankodsz. Boldog vagy, hogy amikor a pocakodon még semmi nem látszik, melleden már tapasztalod az anyaságot. A túl nagy mellek szokatlanok, és a hátad is fájhat a megterheléstől vagy a rossz tartástól.

Mit tehetsz magadért?

Szánj időt a melltartóvásárlásra, próbálgass türelmesen addig, amíg megtalálod azt, ami belül finom puha, kosara akár szivacsos, akár sport, tartja a melled, hogy ne dörzsölődjön benne mozgáskor, alsó pántja széles és kellően tágas, nem vág be, és nem utolsósorban szexi látvány.

Az biztos, hogy nagyobb lesz az előzőnél. Akkor találod el a méretet, ha az első harmadban a hátán a legbelső kapcsot tudod bekapcsolni, a mellkas körmérete ugyanis a baba növekedtével még tágulni fog. Kenegesd a melled stria elleni krémmel (a mellbimbót kerüld ki), a gyengéd masszírozás a viszketést is csillapítja. Az utolsó harmadban a lapos vagy befelé forduló mellbimbót a melltartóba tehető bimbókiemelővel készítheted fel a szoptatásra, ám ehhez a kosárméretnek nagyobbnak kell lennie az egyébként szükségesnél.

2. változás: Kezdődik a szoptatás

Szülés után a prolaktin hormon a tejtermelődést, az oxitocin pedig a tejleadást serkenti. Az összmunka ideális kialakulása időbe telik – az első napokban az előtej fedezi a baba szükségletét -, addig is tedd gyakran mellre, a mellbimbón keresztül érkező inger serkenti a hormontermelődést. A tejbelövellés hirtelen, akár egy éjszaka alatt is drasztikus változást okoz: a melled nemcsak megnő, hanem egészen keménnyé is válhat. A merev mellhez nehezebben fér hozzá a baba, és neked is fájdalmas az elnehezült görögdinnyék kezelése. A tejleadó reflexet nagyon intenzíven érzed, ráadásul a mellbimbód is érzékeny, talán ki is sebesedett.

Hogy érzed magad?

Ha ezekkel a tünetekkel küzdesz, akkor nyugodtan bevallhatod, hogy fáj a melled, kimerült vagy és nagyon érzékeny. Ugyanakkor csodálatos érzés jár át, amikor az újszülöttre nézel.

Mit tehetsz magadért?

Adj időt a szervezetednek! Hidd el, néhány hét alatt elmúlnak ezek a tünetek. Addig is masszírozd meg nagyon gyengéden a meleg zuhany alatt a kemény melledet, meleg vizes ruhával borogasd. Szoptasd gyakran a babát, és utána hagyd levegőzni a mellbimbót. A merevítős melltartó megnyomhatja a tejcsatornákat, és mellgyulladást okozhat, a szoptatás első heteiben a lágy kosarú megfelelőbb. Formázásról most nincs szó, de még a támasz is csak nagyon rugalmas lehet.

3. változás: Beáll a rendszer

Kizárólagos szoptatás esetén az első hetek kuszasága után kialakul némi rendszer az alvás, ébrenlét, szopás terén, a tejtermelődés pedig a baba igényei szerint alakul. Melled ismét puhább lesz, ha éjszaka is megszoptatod a babát, reggelre sem feszül kellemetlenül. A baba fejlődési lépcsőit a harmadik, ötödik és nyolcadik hét körül – amikor megnő az étvágya – újabb keményedés jelzi, ám ez közel sem olyan jelentős, mint a belövelléskor.

A változást rugalmasabban követi a mell akkor is, amikor fogzáskor vagy betegség alatt kevesebbet szopik a pici. A szoptatások között kevésbé csöpög, igaz, mindig a legrosszabbkor, például amikor együtt vagytok pároddal az ágyban.

Hogy érzed magad?

Megszabadultál az első hetek kellemetlenségeitől, ez már önmagában véve is okot ad arra, hogy élvezd a szoptatást. Testedből táplálod a babát, meghitt, boldog perceket töltötök kettesben – ezt most minden intimitásával, gyengédségével átélheted. Bízhatsz a testedben, megtapasztalod, mire képes.

Mit tehetsz magadért?

Élvezd a szoptatás örömét és kényelmét! Egy ideális szoptatós melltartóval megnő a mozgásszabadságod, hiszen bárhol diszkréten mellre teheted a picit. A mell alatti körméret visszaáll a várandósság előttire, a kosárméret továbbra is nagyobb és rugalmas. A hátfájás megelőzésére – nagy mellnél különösen – a széles mellkaspánt és a háton keresztben futó vállpánt vagy a sportfazon a legalkalmasabb. Az egykezes nyithatóság alapvető szempont, többféle megoldást kínálnak erre.

Ha megtaláltad a neked leginkább kényelmes és kézre álló fazont, kettőt vegyél belőle. Szexhez vegyél fel inkább egy melltartóbetéttel bővített szivacsos kosarút, és hagyd magadon az együttlét alatt a váratlan tejcsorgás kivédésére.

4. változás: Már eszik mást is a baba

Ez a leghosszabb időszak akkor, ha fokozatosan, szoptatás mellett vezeted be a szilárd ételeket, és még nem az elválasztás a célod. Ha a baba továbbra is többször szopik naponta a kanalasok előtt, nincs jelentős változás a mell méretét, formáját illetően. Az elválasztás felé haladva is fontos, hogy ne hagyj ki két szoptatás között túl sok időt, ellenkező esetben ismét keményedni kezd a melled. A reggeli-esti szoptatás mellett a napközbeni és éjjeli cicizés még hosszú ideig megmaradhat. Ritkábban, alig érezhetően jelentkezik a tejleadó reflex, elvétve vagy egyáltalán nem csöpög a melled amellett, hogy megbízhatóan mindig van tejed.

Hogy érzed magad?

Kötetlenebbül, elmozdulhatsz a baba mellől, talán kezdesz visszatérni korábbi életmódodhoz, munkádhoz. Ez örömmel tölt el, vagy éppen sajnálod, hogy a vége felé közeledik egy szakasz. A szoptatás továbbra is meghitt kapocs marad köztetek, de egyre rövidebb, felszínesebb lesz egy-egy szopi. Ha túl sokáig vagy távol, feszülni kezd a melled, a megszokott, de kihagyott időben esetleg csöpögni kezd.

Mit tehetsz magadért?

Mivel egyre puhább a melled, nem jelentkeznek keményedős, telítődős órák, így kissé bátrabban formázhatod egy puha szivacsos kosarú melltartóval. Melltartóbetétre, akár fejésre akkor van szükséged, ha váratlanul vagy hosszabb időre marad ki egy-egy szopás. A széles mellkaspánt továbbra is jól jön, így nem látszik a hátadon levő esetleges zsírlerakódás. Tornával a mellet nem, de a mögötte levő mellizmokat és a hát izmait erősítheted, formázhatod a karodat, javíthatsz a tartásodon – egyszóval alakítsd a felsőtestedet is a has és a popsi mellett.

5. változás: Elválasztás után

A tejtermelődés a legtöbb esetben fokozatosan szűnik meg, még néhány héttel az utolsó szopi után is kifejhetsz pár cseppet. Ha hirtelen történik az elválasztás, figyelned kell, nehogy ismét keményedni kezdjen a melled a még meglévő tejtermelődés miatt. Kissé megváltozott az alakja a várandósság előttihez képest, talán még méretben sem ugyanaz. A bimbóudvar újra világos lesz, a várandósság alatt lerakódott pigmentáció felszívódik.

Hogy érzed magad?

Ha elhúzódott a szoptatás időszaka, és már kellemetlennek találtad a kicsi igényeit, megnyugodva fejezed be az elválasztást. Ha idő előttinek érezted ezt, szomorú vagy, és hiányzik még a kicsi közelsége. A melled alakjával és méretével valószínűleg elégedetlen vagy, de lehet, hogy a terhesség előtt is így voltál ezzel.

Mit tehetsz magadért?

Értékeld, mennyi jót éltél át a kisbabás időszakban, és mennyi új lehetőség vár ezután. A gondolkodásod mellett a melledet is formáld! Itt az ideje egy kissé szorosabban tartó, alulról emelő, oldalról zárt, akár előformázott kosarú melltartónak. Dobd fel magad és a párkapcsolatodat néhány szexi fazonú darabbal akkor is, ha még némi súlyfelesleget hordozol. Ismét bevetheted a striákat eltüntető krémeket, a masszírozás, hideg-langyos vizes zuhanysugár, túrós mellpakolás feszesebbé teszi a szöveteket és a bőrt.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin