Baba

Mi lesz a mellemmel?

Változnak a divatok: hol a kicsi, fiús, hol a dúsan hullámzó hódít. És persze változik a mell is, ahogy éled az életed. Elmondjuk, mi történik vele, és mit tehetsz, ha elégedetlen vagy.
2011. Január 25.

Szoptatási tanácsadóként nagyon sok anyával, sokféle formájú és állapotú mellel találkozom nap mint nap. Már réges-rég leszoktam arról, hogy magamban szépnek vagy csúnyának minősítsem, amit látok, mert minden mellben egészséges, élő alkotóelemünket látom, amely igazi csodákra képes, és megérdemli, hogy szeressük és elfogadjuk.

Olyan, mintha külön élete volna: érzékeny jelzője mindennek, ami a testünkben és a lelkünkben történik, meghálálja a gyengéd bánásmódot, és akkor is állja a sarat, ha éppen nagyon fáj. Néha egyszerű követni, mi miért történik benne, máskor meg úgy tűnik, örökre megőrzi titkait, és a miértekre sosem születik válasz. Tökéletesen meg tud gyógyulni, átalakul, alkalmazkodik mindenhez, kíséri az életemet, és változik, ahogy én is.

A mell formáját, méretét a genetikai adottságokon kívül a zsírszövet aránya és a kötőszövet minősége határozza meg. A menstruációs ciklusok kezdetével és állandósulásával jelentős változások következnek be. Növekednek a csatornák, és a ciklusszakaszra jellemző hormonszintektől függően módosul a vérellátottság, átmenetileg duzzadtság, ödéma alakulhat ki, majd a hormonszintek csökkenésével visszafordul ez a folyamat. Ezeket a ciklikus változásokat a legtöbb nő érzékeli a menstruáció előtti és utáni napokban.

Amikor babát vársz

Az első harmadban fokozódik a mell vérellátása, a mellbimbó és az udvara barnásabb, sötétebb színű és nagyobb lesz, a csatornák pedig megnyúlnak, elágaznak. A második harmadtól aztán fokozatosan csökken a zsírszövet, és átadja a helyét a mirigyállománynak. Az utolsó harmadban pedig már előtej, azaz kolosztrum is termelődik, esetleg csepeghet is. Mire megszületik a baba, a mell– akár két méretet is nőhet,– a bőrön áttűnnek az erek,– a bimbóudvar sötétbarna, a mirigyek megnőnek, és pici dudorokként kidomborodnak.

Amikor szoptatsz

A tejbelövelléshez nem szükséges, hogy szoptass is, ez attól tökéletesen függetlenül, a szülés után törvényszerűen bekövetkező folyamat. A feszülő érzést viszont csökkentheted, ha kezdettől fogva gyakran szoptatod a babát. Pár napos átmeneti szakasz után nagyjából a tizedik naptól termelődik az érett anyatej, amely kifejve halványabbnak látszik, mint eleinte. Az ötödik-hatodik héttől a mell puhább, kisebb lesz. Ne ijedj meg, ez nem a szoptatás vége, csupán arról van szó, hogy a kezdeti nehézségek után a békés hétköznapok irányába eveztek.

Melltartóból tehát akár többféle méretre is szükséged lehet az idők folyamán. Ha már szilárd ételt is eszik a baba, és csökkenni kezd a tejmennyiség, akár a terhesség előtt viselt méret is elég lehet.

Mi ez a lapos zacskó?!

Lehet, hogy ilyennek látod a melledet, amikor már abbahagytad a szoptatást? Ne keseredj el, ez nem végleges! Testednek egyszerűen időre van szüksége ahhoz, hogy visszaépüljön a zsírszövet. Ha közben fogyókúrába kezdtél, a korábbinál laposabb maradhat a melled, hiszen a zsírszövet nem válogat, amikor fogy belőled, a melledből is eltűnik, vagy nem is épül oda vissza a korábbi mértékben.

Átlagos, normális súlyú nőknél egészséges táplálkozás esetén is körülbelül egy évet vehet igénybe a teltebb forma kialakulása. Abban az életszakaszban, amikor már befejezted a szoptatást és visszaállt a ciklusod, ismét ugyanaz a havonta ismétlődő körforgásveszi kezdetét a melledben is. Végül a változókorba lépve fokozatosan visszafejlődik a mirigyállomány, de hormonpótlás hatására ez a folyamat is késhet.

Mell és sport

Mellizomgyakorlatokkal sajnos nem befolyásolhatod a mell méretét. A testalkatodat viszont sportosabbá, csinosabbá teheted, és a jó testtartás is többnek mutatja azt, ami van. Tehát csak rajta! Már szoptatás alatt is erősíthetsz, de érdemes közvetlenül sport előtt szoptatni, hogy minél üresebb legyen a mell, amikor mozogsz.

Forrás: Kismama magazin