Baba

Fáj a szoptatás? Ez lehet a háttérben

A helytelen szoptatási módszer fájdalmat, sérülést okozhat.
2023. November 21.
fájdalmas szoptatás
Fotó: Getty

A szoptatás kezdetekor a mellbimbó a legtöbbször nagyon érzékeny. De mi számít túlérzékenységnek? Akkor beszélhetünk normális érzékenységről, ha a szoptatás megkezdésétől számítva fél, maximum egy percen belül megszűnik a szúró érzés. Ez az érzékenység helyes technikával és sok gyakorlattal idővel csökken, majd teljesen elmúlik. Ám az első hetekben bizony a legnagyobb körültekintés mellett is könnyen kialakulhat a bimbósérülés.

A bimbósérülés különböző mértékű lehet:

Fájó: a szoptatás kellemetlen, a bimbó fáj, ég, gyulladt, azonban fizikai sérülés nem látszik. Fájdalmas, ha a baba szája hozzáér, de szopás közben már nem annyira érzékeny.

Vérhólyagok, vérző: erős fájdalommal jár, amikor a baba a mellre tapad, ami szoptatás alatt sem enyhül. A kicsi erős vákuummal szopik, ami miatt vérrel teli vagy vérző hólyagok alakulnak ki, a baba ilyenkor gyakran visszabukja a tejet (ettől nem kell megijedni, nem lesz baja tőle).

Repedezett: szoptatás közbe, és érintésre is fájdalmas. Olyan a bimbó, mint a nagyon repedezett bőr. Ez is vérezhet, és ugyanúgy bukhat tejet a pici.

Gombás: a bimbó érzékenységét gombás fertőzés is okozhatja. A tünete viszkető, hámló bimbó, a babán pedig szájpenész mutatkozik, és a popsija kiütéses lehet.

Jasnik Aisha

Jasnik Aisha – fotó: magánarchívum

Nagyon fontos, hogy a további szoptatásnak egyik sem akadálya, vagyis ezek miatt nem szabad felfüggeszteni azt, de oda kell figyelni a megfelelő higiéniára, a mellbimbó ápolására!”- emeli kis Jansik C. Aisha dúla, szoptatássegítő.

Felkészüléssel, helyes technikával a sérülés elkerülhető

Vannak olyan jó gyakorlatok, amikre figyelmet fordítva a bimbó “épp bőrrel megússza”. Szoptatás után pár csepp anyatejet érdemes elkenni a bimbókon, hiszen ez nyugtatja, ápolja azt, emellett érdemes minél többet szabadon hagyni, hogy szellőzni tudjon az érzékeny terület. „Szoptatáskor ügyelni kell arra, hogy a baba ne csak a bimbót kapja be, hanem a bimbóudvar nagy részét is – magyarázza Jansik C. Aisha. „A helyes mellre tétel az origója az egésznek, vagyis segíteni kell a babát abban, hogy jó nagyra nyissa a száját, ebben segíthet, ha a bimbónkat az orrához érintjük. A szopási technikája akkor jó, ha az alsó ajka kifelé fordul, nyelve körülöleli a bimbót – így tud hatékonyan szívni. Érdemes váltogatni a testhelyzeteket is, próbálkozni, hiszen lehet, hogy időről időre változik, hogy melyik válik be.

A nem megfelelő anyagú és minőségű melltartó és melltartóbetét is okozhat problémát. Jó, ha a bimbó tud szellőzni, valamint szárazon marad.

7 tipp, ha a már megtörtént a sérülés

Az alábbi módszerek figyelembevételével enyhíthető a fájdalom, azonban ha nem múlik vagy elhúzódik a gyógyulás, ajánlott segítséget igénybe venni, felkeresni egy szoptatás-segítőt vagy laktációs szaktanácsadót.

  • Az éhség első jeleire mellre tenni a babát, mert ekkor még sokkal könnyebb jól mellre tenni, még nem türelmetlen, nem sír.
  • Pár csepp tejjel bekenni a bimbót szopás után és hagyni rászáradni.
  • A bimbó legyen mindig száraz, legyen sokat szabadon!
  • Figyelni kell arra, hogy a melltartóbetét is mindig száraz legyen, gyakrabban kell cserélni.
  • Ha nagyon fájdalmas a bimbó, lehet hideg borogatást tenni rá- de nem túlzásba esve.
  • A bimbó ápolására 100% tiszta lanolin használható.
  • Ha úgy érzi az anya, hogy elviselhetetlen a fájdalma és pihenésre van szüksége a mellnek, végső soron lehet fejni, azonban fontos, hogy a baba szoptatásbarát itatópohárból kapja a lefejt tejet, hogy a kezdeti nehézségek után még hosszú ideig tudja élvezni a szoptatás előnyeit.

Az egyik legjobb befektetés már a várandósság alatt felkészülni a szoptatásra, hiszen jó, ha tudja az édesanya, hogy például mit tehet már a kórházban a sikeres szoptatásért, mik a buktatók, mi befolyásolja a tej termelődését, milyen nehézségekre számíthat, azokra milyen megoldások vannak, és hogy mikor kihez fordulhat segítségért. Elengedhetetlen, hogy tudja, milyen a jó tartás szoptatás közben, a helyes mellre helyezés, a megfelelő szopási technika, ugyanis ezekre odafigyelve csökkenthető a mellbimbó sérülése, ami nehezíti a szoptatást mind testileg mind lelkileg.” – emeli ki a szakember.

Az Anyafalva Kismama Applikáció további szakmai anyagok segítenek felkészülni a zökkenőmentes szoptatásra.