Teherbeesés

Melyik gyógyszer szedhető szoptatás alatt?

Sok édesanya egyáltalán nem mer gyógyszert bevenni, amíg szoptat. Pedig sok esetben teljesen alaptalan a félelem. Lássuk, milyen gyógyszerek vehetők be gond nélkül és miket kell elkerülni.
2023. November 10.
Anya gyógyszert fog ölében baba
Kép: Getty Images

Sajnos még mindig él az a tévhit, hogy az anya addig, ameddig szoptat, semmilyen gyógyszert sem vehet be. Így az anyák tűrnek, hiszen féltik a babát, nehogy az anyatejjel az ő szervezetükbe is bekerüljön a gyógyszer hatóanyaga. Pedig vannak gyógyszerek azaz hatóanyagok, amelyek minden gond nélkül szedhetők szoptatás alatt és nem ártanak a babának. Nem kell tehát feleslegesen szenvedni például egy fejfájástól.

Terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott

A fenti mondatot rengeteg gyógyszer tájékoztatójában olvashatjuk. De jó tudni, hogy a legtöbb gyógyszercsoportban van olyan hatóanyag, ami biztonságosan szedhető szoptatás alatt is. Természetesen érdemes orvossal vagy gyógyszerésszel beszélni mielőtt bekapunk valamit, de szerencsére léteznek már olyan, bárki számára elérhető adatbázisok, amelyek tájékoztatást adnak arról szabad-e bevenni az adott gyógyszert vagy sem. A legegyszerűbben használható gyógyszeradatbázis az e-lactancia, ahol megtudhatod, szoptatós édesanyaként mit vehetsz be. Ehhez tudnod kell a gyógyszer hatóanyagát (ezt a dobozon találod meg) és ha azt a keresőbe beírod, akkor osztályozásokat láthatsz a kockázatokról. Négy színkód jelöli a rizikót: zöld- nagyon alacsony kockázat, sárga- a gyógyszer viszonylag biztonságos, enyhe kockázat lehetséges, illetve narancssárga és piros- nem javasolt szoptatás alatt.

A Drugs and Lactation Database (LactMed) ingyenes oldala szintén egy olyan adatbázis, amit bátran használhatsz. Havonta frissítik a legújabb klinikai vizsgálatok alapján. Szintén a hatóanyagra lehet rákeresni és máris megmondja, hogy szedheted-e szoptatás alatt vagy sem.

Ha elbizonytalanodnál, akkor nyugodtan keress fel egy IBCLC laktációs szaktanácsadót, aki segít megtalálni a megfelelő gyógyszert számodra. A hazai laktációs szaktanácsadók elérhetősége az ibclc.hu oldalon fellelhető.