Baba

Ezekre figyelj, hogy könnyebben menjen a szoptatás

A szoptatás és a készség, hogy a baba jól szopjon ösztönös, gondolhatnánk. Kezdetben azonban akadhatnak nehézségek, amelyek alapjaiban vihetik rossz irányba a folyamatot, fájdalmat okozva az anyának.
2022. Június 27.
Ha ezekre figyelsz, nem fog fájni a szoptatás (fotó: Getty Images)

Ha a baba nem jól kapja be a mellbimbót, akkor nemcsak hogy fájdalmat okoz az anyának, hanem a szopás hatékonysága sem lesz megfelelő. Ráadásul a fájdalom elindíthat egy rossz folyamatot, ami negatívan befolyásolhatja a szoptatást, pótlásra, a szoptatásra abbahagyására futhat ki a folyamat. Lássuk, melyek azok a főbb pontok, amik nagyon lényegesek a kezdeti időszakban ahhoz, hogy a szoptatás gördülékeny legyen és addig folytatódjon, ameddig az az anyának és a babának is jó.

A megfelelő testhelyzet

Számtalan módja van annak, hogyan szoptathatod a babádat, a lényeg, hogy bármelyik választás jó, ami nektek beválik. Kezdetben érdemes több pozíciót is kipróbálni. A legtöbben a bölcsőtartást preferálják: ez az a testhelyzet, amikor a babát ugyanabban a karban kell tartani, amelyik mellből szoptatja az anyuka. A baba fejét az anya karja támasztja meg. A baba hasa ilyenkor az anya hasa felé néz. De számtalan egyéb pozíció is létezik: szoptathatsz háton vagy oldalt fekve, hónalj alatti tartásban vagy keresztezett bölcsőtartásban.Ami minden esetben nagyon lényeges: a babának nemcsak a mellbimbót, hanem bimbó udvart is be kell kapnia, a száját nagyra tátva, így vákuumot képezve.

Nyugodt babát szoptass

Minél nyugodtabb a baba (és te!) annál könnyebb már a kezdetektől fogva a szoptatás. Amikor csak lehetséges, kezdd el az etetést az éhség első jeleinél. A kéz szájhoz emelése, a fej ide-oda forgatása mind, mind azt jelzik, hogy a baba éhes. Az első jeleknél kezd el szoptatni. Ha a baba nyugodt, akkor te is képes leszel arra koncentrálni, hogy jól tartsd meg őt és hatékonyan tudjon szopni.

Segíts a babának, hogy jól be tudja kapni a mellet

Ezt úgy teheted meg legegyszerűbben, hogy a melled óvatosan összenyomod és amikor a baba kitárja a száját, akkor belehelyezed. Ahhoz, hogy a baba ne csak a mellbimbót kapja be, hanem a bimbó udvart is, néha segíteni kell neki.

Figyeld meg a baba száját

A baba ajkainak egy halacska szájához kell hasonlítaniuk: szélesre nyílt, az ajkak messze kerülnek egymástól (ahogy kitátja a száját) és kifordulnak. A mellbimbónak és a bimbóudvarnak a baba szájában kell lennie. Szoptatás alatt csettintő vagy kattogó hangot is hallhatsz.A mellbimbó ideális pozíciója a kemény és a lágy szájpadlás találkozásánál van a baba szájában. Ha a nyelveddel kitapintod ezt a szádban, akkor a lágy szájpadlás a kemény szájpadlás mögött van, hátul, a torok felé. Ez az a pont, ahol a mellbimbó védve van, és a tej szabadon áramolhat.

Beszélj szakemberrel

Bizonyos esetekben érdemes szoptatási tanácsadóhoz fordulni. A teljesség igénye nélkül: ha a szoptatás fáj, ha a mell kisebesedik, csomót tapintasz, mindenképp fordulj szakemberhez. Ha a babának lenőtt nyelve van (más néven rövid nyelvfék), az akadályozhatja a szoptatásban, ezért ha mindent megpróbáltál, de mégsem gördülékeny a szoptatás, akkor mielőtt a tápszeres doboz után nyúlnál, hívj fel egy szoptatási tanácsadót.(Cikk forrása: romper.com)