Baba

5 szoptatási mód, amit érdemes kipróbálnod

A tökéletes szoptatási pozíció az, amely a legjobban működik és a legkényelmesebb a baba és a szülő számára egyaránt.
2022. Augusztus 03.

Azon újdonsült anyukák számára, akik a szoptatást választják, kihívást jelenthet olyan testhelyzet megtalálása, amely az anyának és a babának is megfelel. Chrisie Rosenthal, a The Lactation Network okleveles szoptatási tanácsadója a TODAY Parentsnek beszélt arról, hogy a fő szoptatási pozíciók közé tartozik a kereszt bölcsőtartás, az amerikai foci tartás, a bölcsőtartás, a háton- és az oldalfekvés.

Íme, az öt póz:

1. Kereszt bölcsőtartási helyzet

A baba hason fekszik, vízszintesen, a szülő törzsén. Az anya az etetési oldalon lévő kezével támasztja a mellet (jobb mell, jobb kéz – bal mell, bal kéz). A másik karnál a baba feje mögé helyezett hüvelyk- és mutatóujjával támasztja a babát.

Keressétek meg a legjobb szoptatási pozíciót (Fotó: Getty Images)

2. Amerikai foci tartás

A baba teste a szülő testének oldala mentén helyezkedik el az anya hóna alatt. A szülő ugyanazon kezével támasztja a baba mellre tapadó fejét, amelyik oldalról szoptat (jobb mell, jobb kéz – bal mell, bal kéz).

3. Bölcsőtartás

Hasonló a keresztbölcsőhöz, kivéve, hogy a baba a szülő karjában van a legközelebb ahhoz az oldalhoz, amelyen szopik, fejét a szülő könyökének görbületében támasztva.

4. Háton fekvés

Az anya a hátán fekszik, nagyjából 45 fokos szögben, a baba pedig átlósan fekszik az anya hasán, arccal a mell felé. A szülő karja az etetési oldalon támasztja a babát.

5. Oldalfekvés

A szülő és a baba egymás mellett fekszenek, a hasuk összeér. A baba feje a mellhez igazodik. Általában ezt a módszert egy ágyon vagy egy nagy sík felületen érdemes alkalmazni, a biztonsági óvintézkedések betartásával. Ez a pozíció nem ajánlott kanapéra.

Fontos, hogy ezek között a pozíciók között nincs sorrend, úgy szoptass, ahogy neked és a babádnak a legjobb. A  szoptatás első heteiben a keresztbölcső és a futballpozíció a leggyakoribb. “Ezek adják a szülőnek a legtöbb irányítást a baba teste és feje felett, miközben rögzítik a kicsit” – mondta Rosenthal.

Az oldalfekvés az a szoptatási pozíció, ahol a szoptató anya és a baba is elfekszik, oldalt, egymással szemben, és a baba feje egy vonalban van az anya mellével.

“Fontos a biztonsági irányelvek betartása ebben a helyzetben, mivel az anya és a baba szunyókálásra térhet át etetés után” – mondta Rosenthal.

A refluxos kisbabáknál pedig olyan pozíciót használjatok, melynél a baba feje magasabban van, mint a lába!