Baba

Amit a melled szépségéért megtehetsz

Velünk együtt él és változik! Nem is hinnéd, milyen sokat tehetsz azért, hogy te magad is szépnek találd. Mert ez a legfontosabb szempont, nem az, hogy kicsi vagy nagy, feszes vagy puha.
2011. Május 10.

Így óvhatod meg a melledet

– Kerüld a gyors súlyvesztéssel járó fogyókúrákat! A koplalás nem teszi lehetővé a zsírszövet képzését, ezért azt is akadályozod, hogy melledbe visszaépüljön, így marad az „üres zacskó” effektus.

– A legdrámaibb méretbeli változás a szülés után következik be. Az, hogy a tejbelövellés hogyan játszódik le, befolyásolható a szoptatás korai megkezdésével és gyakoriságával. Ha kezdettől fogva sokat van mellen a baba, nagy valószínűséggel nem alakul ki a görögdinnyéhez hasonló belövellt állapot, mert a folyamat fokozatosabban játszódik le, sok nőnél szinte észrevétlenül.

Gyakori szoptatással, vagyis a mell túltelítődésének elkerülésével megakadályozhatod a bőr túlnyúlását és a striaképződést. Sokan talán bele sem gondolnak, hogy akkor, amikor éjszakára bekerül a baba az újszülött részlegre, hat-nyolc óra is eltelik szoptatás nélkül, pont akkor, amikor a tejbelövellés miatt (is) nagyon gyakran kellene szoptatni. Ha még szülés előtt állsz, válassz olyan kórházat, ahol van 24 órás rooming-in, hogy éjszaka is szoptathass.

– A vajúdás alatt és a szülés utáni napon adott infúziós folyadékpótlás fokozza a mellekben a nyirokpangás mértékét és kockázatát. Ezen sajnos még a gyakoribb mellrehelyezés sem segít, csak az, ha szájon át fogyasztod el a szükséges folyadékmennyiséget, így csak annyi kerül az érpályákba, amennyi normális. Beszéld meg az orvosoddal, szülésznőddel, hogy a te esetedben van-e erre lehetőség!

– Ne hagyd abba hirtelen a szoptatást! A fokozatos elválasztódás a csecsemő életének második fél évétől kezdve akár éveket is igénybe vehet. Így a mirigyállomány visszafejlődése szépen lassan, fokozatosan zajlik, s ugyanígy, szinte észrevétlenül visszaépül a mell tömegét adó zsírszövet és kötőszövet is. Előfordulhat azonban, hogy erre a szoptatás teljes abbahagyása után akár éveket is várni kell.

Táplálkozz egészségesen és vitamindúsan, sportolj minden nap legalább egy keveset. Ezzel kedvező irányban befolyásolhatod a bőröd és a kötőszöveted állapotát. A közhiedelemmel ellentétben azonban mellizomgyakorlatokkal nem tudod sem feszesebbé, sem nagyobbá tenni a melled, a mellizom ugyanis a mell alatt helyezkedik el.

– Ügyelj a testtartásodra! Ha nem görnyedsz előre, a kevesebb is többnek látszik.

Amit nem tudsz befolyásolni

– A sovány testalkatú, magas nőknél elmaradhat a zsírszövet visszaépülése a mellbe. Aki nem tud hízni, mert ilyen alkat, annak a melle is nehezen, vagy évek alatt, vagy sosem „telítődik fel” a korábbi szintre. Ha sokat eszel, mégis nagyon vékony vagy, érdemes meggyőződni róla, nem pajzsmirigy túlműködés áll-e a háttérben.

– Aki eleve igencsak dúskeblű, annál a zsírszövet megfogyatkozása és a bőr további nyúlása lógó melleket eredményezhet. Sokat javíthat az összképen a push-up melltartó.

– Természetes változások: az anyává válás hatására véglegesen megváltozik a mell formája, és puhábbá is válik.

– Az öregedés: a kor előrehaladtával mellünk szoptatástól, gyerekvállalástól függetlenül megereszkedik, laposabbá, puhábbá válik.

Ha olyan a helyzet, hogy inkább a plasztikai sebészetre gondolsz, akkor olvasd el a Mellplasztikáról szóló cikkünket! Ha pedig az érdekel, miért alakult át a melled úgy, ahogy, erről is találsz a site-on érdekes információkat.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Mellplasztika vagy szoptatás?
  • Kismamaként is legyél jó formában!
  • Milyen a tuti cici?
  • Tehetünk-e valamit a hízási csíkok ellen?
  • Forrás: Kismama magazin