Baba

Mellplasztika: te belevágnál?

Ma már bármilyen melled lehet, pénz és orvos kérdése. Ám érdemes átgondolni, mielőtt belevágsz.
2011. Január 29.

Aerobik után az öltözőben épp ez a téma. Zs. elhatározta, mellplasztikára fog gyűjteni, mert nagyobbat, kerekebbet szeretne. K. rögtön meg is jegyzi: – Nahát, mi bajod a melleddel? Azt még megérteném, ha valaki olyan mellet akarna átoperáltatni, mint az enyém, mert az lóg, nagy, túl puha, gondoltam is már rá, hogy megkérdezem, mennyiért varrnák fel. De a tiéd?!

Az egyik lány egyszerűen lehülyézi Zs.-t (Fúj, te képes lennél késsel belevágatni?! És műanyagot rakatni bele???), a másik egyetért vele: ő is sokat tornázik, folyton diétázik, és a zsírpárnákkal együtt a melle is fogy. J. még szoptatja egyéves kisfiát, ő mélyen hallgat, de elfordul, amikor leveszi a szoptatós sportmelltartóját. Rövidesen kiderül, hogy lényegében mindenki többé-kevésbé elégedetlen az adottságaival: akinek nagy, az kisebbet szeretne, akinek kicsi, az nagyobbat, és lehetőleg más formájút.

Test és lélek

A mell változásai nem a szoptatás, hanem a terhességgel, szüléssel járó változások következményei.– A jó plasztikai sebész kicsit pszichológus is – állítja dr. Kelemen Péter, a budapesti Szent Imre Kórház plasztikai sebészetének profilvezető-helyettes főorvosa. – A mellplasztika azért a leggyakoribb plasztikai sebészeti beavatkozás, mert a nők az életciklusaik során mindig más-más viszonyba kerülnek a testükkel, a mellükkel.

Legtöbbször nemcsak testi eredetű a probléma, hanem a gyermekvállaláshoz való viszonyát, párkapcsolatának gondjait is megtestesíti. Ráadásul ott van a média által kreált ideális kép, mely azt sugallja, hogy csak az eszményi alak elérésével lehetünk igazán tökéletesek, ezáltal boldogok. Jó párkapcsolat esetében általában nem a férfiak kezdeményezik a műtétet, inkább a nők szeretnék – főként szülés után – visszanyerni korábbi formájukat.

Mellplasztika: te belevágnál?

A mellplasztika többfajta lehet: kisebbítés, nagyobbítás, felvarrás és az utóbbi kettő kombinációja. Az első lépés mindig az orvosi konzultáció, melynek során közösen döntjük el, hogy valóban szükséges-e a műtét. Jó, ha a nők ilyenkor párjuk, barátjuk nélkül jönnek, és valóban saját problémáikat, elképzeléseiket, félelmeiket ismerhetem meg. Ekkor tájékoztatom pácienseimet a lehetséges szövődményekről, kockázatokról és a várható eredményről. Ha nem az egészséget befolyásoló elváltozásról van szó, mint például kifejezetten nagy méretű mell esetén, vagy bizonytalanságot érzek a páciensnél, akkor azt szoktam javasolni, hogy aludjon még a döntésére.

Milyen a műtét?

A beavatkozások a szükséges vizsgálatok után, leggyakrabban altatásban zajlanak, típustól függően egy-két és fél órán át, aztán általában egy napot kell kórházban tölteni. A műtét helye néhány napig fáj, de leginkább feszülő érzés jelentkezik. Kettő-hat hétig kell speciális melltartót viselni. A mell pár hónap elteltével éri el végleges formáját. Sikeres a műtét, ha a hegek szépen, szövődménymentesen gyógyulnak, és a páciens elégedett az eredménnyel.

A műtét után néhány héttel munkába lehet állni, hat hét után lehet elkezdeni a fizikai terhelést. Az eredmény tartóssága az életviteltől, a testsúly ingadozásától, a későbbi terhességektől, az életkortól, a bőr rugalmasságától, egyéni hajlamtól, a napozás, szolárium hatásától függ. A heg minősége elsősorban nem a sebészen, hanem a páciens szövetein, egyéni gyógyulási hajlamán múlik. A hegesedés nem egyforma a különböző testtájakon, például a császármetszés vékony, leggyakrabban vonalas hege nem hasonlítható össze a mellplasztika hegeivel.

Mikor érdemes?

Ha terhesség utáni korrekciót szeretnének, akkor azt tartjuk, hogy a szoptatás befejezése után legkorábban egy évvel szabad a szike után nyúlni. Addigra fejlődik vissza a megnövekedett mirigyállomány, állhat vissza a kívánt testsúly. Ha a mell megnagyobbodott, formája megváltozott, de nem okoz egészségügyi panaszt, és akár melltartóval is korrigálható, akkor általában le szoktam beszélni a pácienseket a műtétről. Ha megereszkedett vagy megkisebbedett, akkor a felvarrás, nagyobbítás, vagy a kettő egyidejű alkalmazása jöhet szóba. Újabb terhesség esetén viszont a mell ismét elveszítheti feszességét, tartását, mérete változhat. Nagyobbítás után az implantátum körülbelül tizenöt év múlva cserére szorulhat, illetve a műtéti hegek, ha halványodnak is, eltűnni sosem fognak. A jól sikerült műtét viszont gyakran nemcsak a mell formáját változtatja meg, hanem pozitívan befolyásolja a személyiséget is – állítja dr. Kelemen Péter.

Mennyibe kerül?

A Szent Imre Kórházban a fizetős beavatkozások költsége általában alacsonyabb, mint magánorvosoknál. Bizonyos esetekben lehetőség van tb-támogatás igénybevételére is. A műtéti körülmények hasonlóak, a felhasznált anyagok ugyanazok. Mikor finanszírozza a tb a műtétet?– Amennyiben a páciens problémája megfelel a tb által meghatározott feltételeknek, például mellkisebbítés esetén, ha a kivett szövetmennyiség oldalanként meghaladja a testsúly fél százalékát.– Fejlődési rendellenességek esetén.– Nagyfokú aszimmetria esetén (a nőknek nagyon ritkán teljesen egyforma mindkét mellük, egy kis eltérés formában, méretben normális!)– Rosszindulatú daganat eltávolítását követő helyreállításnál.Az, hogy a műtét fizetős vagy támogatott, mindig az orvosi konzílium során dől el, az érvényben lévő szabályok alapján.

2 gyakori kérdés a mellplasztikáról

Növeli-e a műtét a mellrák kockázatát?Az említett műtétek egyike sem, egyébként előtte minden esetben végzünk szűrést. A mellrák sajnos gyakori betegség, ami fiatal korban is jelentkezhet. A mellultrahang és a mammográfia elvégezhető implantátumbeültetés után is. Ha ez mégis nehézségekbe ütközik, MR-vizsgálatot végeznek, mert szűrésre természetesen utána is szükség lesz.Műtét után lehet-e még szoptatni?– A felvarrás és nagyobbítás nem érinti a tejcsatornákat. Ha a mellbimbót a felvarrás során áthelyezzük, kisebbítjük az udvarát, azt az alatta lévő szövetekkel együtt tesszük, így a tejcsatornák épek maradnak, tehát a szoptatási képesség nem vész el. Kisebbítő műtétnél a mirigyállományból veszünk el, ilyenkor a szoptatási képesség változhat, ritkán el is veszhet. Az emlőimplantátumok, főként a mirigy alá helyezettek az évek során sorvasztják az emlőmirigyet, de ez nem zárja ki a szoptatást. Ellenben a befelé forduló bimbó műtéti úton való kiemelése többnyire nem kedvez a szoptatásnak.

Kismamainfó az árakrólHa rákérdezünk, mindenütt az a válasz, hogy a páciens egyéni állapotától függ, mennyit kell majd fizetnie. Internetes fórumokról kiderül, hogy a mellplasztika árak 500 ezer és 1,2 millió forint között változnak. Mielőtt orvost és klinikát választasz, feltétlenül tájékozódj a neten!

Ezek is érdekelhetnek:

  • Tabutéma: az intimplasztika
  • 4 kérdés a mellplasztikáról
  • 4 szoptatási tanács
  • Forrás: Kismama magazin