Gyerek

Tabutéma: az intimplasztika

Fazonra igazított kisajkak, szűkre szabott vagina, vénuszdombfelvarrás, G-pont-feltöltés. Egyre népszerűbb az intimplasztika, de mielőtt kés alá feküdnénk, pszichológus segítségét is kérhetjük, hogy tisztázni tudjuk céljainkat és a lelki mozgatórugókat.
2015. November 17.

– Tinédzserkorom óta zavart, hogy a kisajkaim hosszabbak a szeméremajkaimnál. Kellemetlen volt sportolásnál, főleg biciklizésnél, hogy belevágott a bugyim, de volt, hogy az ülésnél folyton „fészkelődtem” – meséli Ildikó (37). – Két kisfiam születése után a kisajkaim még jobban megnyúltak, én csak salátaleveleknek neveztem őket. Szeretkezéskor előfordult, hogy a hüvelybemenetbe akadtak, ami erős fájdalommal járt.

Sokat gondolkoztam a műtéten. Képeket nézegettem női nemi szervekről a neten, és intimplasztikáról szóló blogokon lógtam. Majdnem két év telt el, mire döntöttem. A férjem biztatott, de folyamatosan megerősített abban is, hogy neki a jelen állapotban is kívánatos vagyok. A legjobban attól féltem, hogy a beavatkozás után érzéketlenné válik az intim terület, és nem élvezem majd a szexuális együttlétet. De pont fordítva történt. Felszabadultabb és magabiztosabb lettem, mert tudom, milyen „szép” vagyok odalent.

Összhang kívül és belül?

– A kisajak-korrekció a leggyakoribb intimplasztikai beavatkozás, mely a megnagyobbodott, túlérő, aszimmetrikus kisajak és a hüvely közvetlen bemeneti területének korrekciójára vonatkozik. Összekapcsolódhat a csuklya, vagyis a csiklót körülvevő bőrfelesleg korrekciójával, hiszen gyakran nemcsak a szeméremajkak nagyobbodnak meg „szárnyszerűen”, hanem ezzel egybefüggően a csuklya is – mondja dr. Sikos Géza plasztikai sebész. – Jelentős fogyás esetén a petyhüdtté váló nagyajkakat is lehet korrigálni a lógó rész íves kimetszésével, vagy feszesebbé tehetők saját zsír feltöltésével.

Vénuszdombplasztika

Csupán a szőrzet eltávolítása hívja fel a figyelmet arra, hogy a szeméremdomb, ahogyan a test többi része is, az évek múlásával ráncosodik, vagy jelentős fogyás esetén megereszkedik. Műtéti beavatkozással kisebbítésre, nagyobbításra, emelésre és feszesítésre van lehetőség zsírleszívás, kimetszés vagy zsírfeltöltés segítségével. A szakorvos tapasztalata szerint nincs összefüggés sem a kis-, sem a nagyajkak elváltozása és a szülés között. Inkább alkati adottság, amit az is bizonyít, hogy tizenhat éves lányokon is végeznek ilyen beavatkozásokat. A szüléssel, de inkább a testsúlyváltozással válhatnak hangsúlyosabbá, de lehet, hogy csak azért, mert több figyelmet szentelünk ennek a területnek.

– Az ambulánsan, helyi érzéstelenítéssel, körülbelül fél-egy órán belül elvégezhető műtét után a páciens saját lábán hazamehet – folytatja dr. Sikos Géza. – A beavatkozás utáni közvetlen, elsődleges gyógyulás ideje (sebgyógyulás, duzzanat megszűnése) két-három hetet vesz igénybe, majd három hónapos regeneráció után elnyeri végleges formáját az intim testrész. A beavatkozás nincs befolyással a későbbi terhességekre, és mivel megmarad a terület megszokott érzése, érzékenysége, semmilyen negatív hatása nincs a szexuális életre. A műtét utáni heg gyakorlatilag észrevétlen, tapintással sem érzékelhető.

Hüvelyszűkítés

Gyakori igény a szülés után kitágult hüvely szűkítése enyhe inkontinencia miatt vagy a szexuális élet korábbi örömeinek visszaállítására. A műtét során nyálkahártyacsíkot távolítanak el a hüvely falából, és annak, hátsó, izmos részét speciális varratokkal szűkítik. Közben lehetőség van a hüvelybemenet szűkebbre szabására és a rosszul gyógyult gátmetszés hegének korrekciójára is. A szakember cáfolja, hogy vakon követendő trendek lennének a női intim terület fazonírozásában. Szerinte a kisajak olyan, mint egy ujjlenyomat, minden nőnél egyedi szöveti textúrával, formával és nagysággal bír. Nincs két azonos, ahogyan két egyforma arc sincs.

– Igyekszünk minden vendégünk igényét kielégíteni, de bizonyos határokat nem lehet átlépni. Például ilyen a kisajkak teljes eltávolításának kérése, mellyel saját praxisomban is találkoztam. Nehéz teljesíteni azt is, amikor valaki egy konkrét kép mintájára szeretné korrigáltatni nemi szervét. Minden esetben figyelembe kell vennünk az egyéni adottságokat, és azokból kell kihoznunk a legjobb eredményt.

Őszintén beszéljünk a miértekről

– Míg korábban a nők a szülés és a gyógyítás során találkoztak egymás intim testrészeivel, ma az interneten nagy felbontásban láthatjuk azt, ami a nagyanyáink számára még tabu volt – mondja Futó Emőke pszichológus. – Pornográf oldalakon valós vagy annak vélt, kiretusált képek ezreit böngészhetjük, és az ideális női nemi szerv kinézetét, formáját taglaló blogokba olvashatunk. Szépségtrendek, divatok alakultak ki (kis méretű kisajkak, feszes hüvely), de ezek egyáltalán nem tekinthetők mindenáron követendő példának.

G-pont-feltöltés

A borsónyi-babnyi méretű, kicsit érdes felületű G-pont a hüvely hasi oldalán található, körülbelül 2-5 centiméterre a hüvelybemenettől. A húsz-harminc perces beavatkozás során hialuronsav gélt injektálnak mögé, ezáltal előreemelkedik a hüvelyfalból. Mivel eddig még nem sikerült igazolni a G-pont idegi struktúráit, így az is vitatott, hogy feltöltésével valóban intenzívebb gyönyör érhető el. Hogy miért fordul valaki plasztikai sebészhez, annak több oka is lehet – véli a szakember. – A leggyakoribb motiváció a túlzott megfelelési kényszer és a maximalizmus, melyek gyermekkori rossz élményekre, kudarcokra, szocializációs problémákra vezethetők vissza. A negatív önkép és az önbizalomhiány mögött is valamilyen korábbi trauma vagy veszteségélmény húzódhat. További hajtóerő lehet a szépség, a külső tökéletesség kényszeres hajszolása, ami sokszor valamilyen testképzavarral társulhat.

Mennyibe kerül?

kisajakplasztika 100–150 000 Ft-tól

nagyajakplasztika 320–350 000 Ft-tól

vénuszdombplasztika 250 000 Ft-tól

hüvelykorrekció 250 000 Ft-tól

G-pont feltöltése 120 000 Ft-tól Ugyanakkor lehet reális és felelős döntés eredménye a beavatkozás. Ha egy nő elégedetlen a nemi szervével, vagy kellemetlen, fájdalmas, nem kielégítő a szexuális élete, visszahúzódóbb, esetleg teljesen elutasító lehet, megfosztva önmagát és a kedvesét is az intimitástól. Ha az életmódváltás, az intimtorna vagy pszichoterápia sem hozza meg a várt pozitív változásokat, akkor a műtét segítségével növekedhet az önbizalom, és újra örömteli lehet a szerelmi élet.

Előfordul, hogy a partner fogalmaz meg túlzó, nyomasztó elvárásokat a kedvese számára, akinek a nő nem mer nemet mondani, mert szeretne megfelelni, örömet szerezni neki. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy valóban feláldozzuk-e saját testünket a „szerelem” oltárán. Lássuk tisztán a céljainkat, mit szeretnénk elérni a műtéttel, esetleg milyen hiányosságot próbálunk betöltetni általa. A párkapcsolati problémáinkra nem jelent majd egy csapásra megoldást a csupán külső, esztétikai beavatkozás.

Az élet kapuja – a női test csodája

– A médiából folyamatosan az az üzenet érkezik hozzánk, hogy a testünkkel valami nincs rendben, a maga természetességében nem elég jó – mondja Hoppál Bori női testtudatoktató, szülésfelkészítő, dúla. – Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy mindenkié olyan, mint a reklámokban, csak a sajátunkkal van baj. Időt és pénzt nem kímélve azon mesterkednünk, hogy szagtalanabbak, szőrtelenebbek, ránctalanabbak, ápoltabbak legyünk.

Sok plasztikai sebészet úgynevezett kismamacsomagot kínál, így kedvezményesen, egy időben többféle beavatkozás vehető igénybe. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, el kell oszlatnunk néhány romboló tévhitet. Kezdhetnénk azzal, hogy megismerjük és elfogadjuk a saját szeméremtestünket. Otthon egy nyugodt órában üljünk le egy tükörrel szemben, és alaposan nézzük meg. Vajon miért nem találjuk szépnek? Mert a hús-vér puncik látványakor a legkevésbé sem az jut eszünkbe, hogy hú, de gyönyörű. Nem vagyunk arra kondicionálva, hogy szépnek lássuk a saját „virágunkat”. Éppen ellenkezőleg, szégyenérzet, rejtegetési kényszer fűződik hozzá, a szavakba rejtett elutasítások (gondoljuk a népmesékből eredő „csúnyád” kifejezésre) pedig egy életre megnehezíthetik a nemiség örömteli megélését.

Programozzuk át az agyunkat: a miénk a legcsodálatosabb a maga egyediségében. Fogadjuk el azt is, hogy a különböző életszakaszokban változik a színe, illata, alakja, ahogyan a működése is. Sokunkban mélyen gyökerezik az a sztereotípia, hogy a szexualitáshoz csak a szép, csinos, kívánatos nőknek van joguk, hiszen a tévében ezt a „normát” látjuk. Minden nő szép és sugárzó, ha jóban van a testével. A férfiak többségének pedig pont ez az energia a vonzó, nem pedig „csak” a külső látvány.

Fordítsunk több időt az önismeretre, kérdőjelezzük meg a bántó, önromboló gondolatainkat. A női test csodái előadássorozat, az egyéni vagy csoportos testtudat-terápiák abban segítenek, hogy erősödjön az önbizalmunk, és kívül maradjunk a média által pörgetett mókuskeréken, amely bizonytalanná, lelkileg sebezhetővé és kiszolgáltatottá tesz bennünket.

Forrás: Kismama magazin