Gyerek

Fantasztikus előrelépés: esélyt kaphatnak a gyermekvállalásra a daganattal megküzdött kislányok

A Semmelweis Egyetem jóvoltából már Magyarországon is elérhető a daganatos gyerekek későbbi családalapítását segítő eljárás.
2023. November 20.
beteg kislány
Fotó: Getty

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján végeztek onkológiai betegséggel kezelt, pubertás kor előtt álló gyermekeknél petefészekszövet-fagyasztást. Az eljárás során a petefészket eltávolítják, lefagyasztják, majd felnőttkorban visszaültetik a hasüregbe, a későbbi gyermekvállalás érdekében. Gyermekkori daganatos megbetegedések esetében ugyanis, bizonyos gyógyító kezelések mellékhatása (kemo- és sugárterápia, csontvelő transzplantáció) a petefészek elégtelen működéséhez, hormonális zavarokhoz, végül meddőséghez vezethet.

Sükösd Zita

Dr. Sükösd Zita – Fotó: Bartha Bálint / Semmelweis Egyetem

Úgynevezett laparoszkópos eljárással, a köldökön keresztül távolítjuk el a jobb-vagy bal oldali petefészket, vagy annak egy részét” – mondja dr. Sükösd Zita, a Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegének szakorvosa, az első műtéteket végző sebész. „A cél, hogy a beavatkozás minél kevésbé terhelje meg a gyermekek szervezetét, ezért csak három kis vágást ejtünk a bőrön és hosszú, vékony műszerek segítségével távolítjuk el a petefészket úgy, hogy a petevezetéket nem sértjük. A szövetet az egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Asszisztált Reprodukciós Osztályán több darabra osztják, lefagyasztják és folyékony nitrogéngőzben tárolják -196 Celsius-fokon a beteg 25 éves koráig, ami szükség esetén utána öt évenként meghosszabbítható” – magyarázza a szakember.

Nyugat-Európában és Amerikában már jók a tapasztalatok a gyermekkorban végzett petefészekszövet fagyasztással kapcsolatban. Ott is a petefészek-kimerülés, későbbi meddőség megakadályozása érdekében használják első sorban ezt a beavatkozást – tette hozzá dr. Sükösd Zita.

A Magyarországon eddig csak felnőttek számára hozzáférhető műtét, gyermekek részére mostantól a Semmelweis Egyetemen érhető el, ahol az elmúlt hónapokban már öt beavatkozást elvégeztek a szakemberek különböző korú gyermekeknél.

Nemzetközi adatok alapján felnőtteknél már több száz olyan eset ismert, ahol onkológiai kezelésben részesült betegeknek ezzel az eljárással egészséges gyermekük született.

Dr. Erdélyi Dániel

Dr. Erdélyi Dániel – Fotó: Bartha Bálint / Semmelweis Egyetem

Dr. Erdélyi Dániel, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegének hematológusa kifejtette: gyermekeknél az eljárás világszerte annak ellenére még csak kutatási stádiumban van, hogy már több olyan eset ismert, ahol fiatal, 18 év alatti, gyermekkorban műtött lány, a későbbi petefészek visszaültetésnek köszönhetően egészséges utódot hozott a világra. „Az eljárásra kapott engedélyünk a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően csak a meddőség magas kockázatával járó kezelések előtt teszi lehetővé ezt a beavatkozást. Úgy becsüljük, hogy évente 20-30 beteget tudunk beemelni a programba az egész országból” – emelte ki a hematológus.

A műtét nagy előnye, hogy nincs látható heg, és az egynapos sebészeti eljárást követően akár aznap vagy másnap már haza is mehet a beteg.

A gyermekonkológia az elmúlt évtizedekben gyorsan fejlődött, ezért is van szükség olyan új eljárásokra, amelyek már nemcsak a túlélést, hanem az életminőséget is javítják – magyarázza dr. Erdélyi Dániel. Ezzel az eljárással a szakemberek megteremtik a lehetőségét annak, hogy a gyógyult gyermekek a későbbiekben a termékenységük megőrzésével saját családot alapíthassanak. 

Óriási dolog ez, hiszen önmagában az életmentés csak egy lépés: mi, anyák tudjuk, hogy mit jelent szülővé válni, és micsoda tragédia lehet adott esetben, ha valakit a sors megfoszt ennek az esélyétől.