Teherbeesés

Hamarosan a kemoterápia sem teszi meddővé a nőket?

Sok nő számára jelenthet megkönnyebbülést az az újfajta eljárás, amellyel megelőzhető, hogy kemoterápiás kezelés hatására meddővé váljanak. Szakemberek felfedezték, hogyan menthetőek meg a petefészkek a mérgező gyógyszerek hatásai elől.
2017. Január 12.

A 24 éves Moaza Al Matrooshi az első nő a világon, aki úgy adott életet gyermekének, hogy egyik petefészkét még kilencéves korában eltávolították, mivel csontvelőátültetésre volt szüksége, amit kemoterápiás kezelés előzött meg. A szakemberek az eltávolított szerv egyes szövetdarabjait később visszaültették a nőbe, aki a kemoterápia miatt ugyan meddővé vált, ám a szövetátültetésnek köszönhetően a hormonszintje helyreállt, és ismét megindult nála a peteérés.

Mindez azt jelenti, hogy azok a nők, akik valamilyen súlyos betegség okán lefagyasztják a petefészküket, már nem csupán abban bízhatnak, hogy így néhány petesejtet megmenthetnek a maguk számára, hanem abban, hogy a petefészkük működése is ismét helyreállhat.

A kutatást vezető Blanche Capel professzor a forradalmi eredményekről a Brit Meddőségi Társaság Edinburghben megrendezett konferenciáján számolt be az érdeklődőknek, ahol azt is kifejtette, hogy ha sikerül rájönni, mi az a mechanizmus, ami lehetővé teszi, hogy a visszaültetett szövet hatására újra éledjen a petefészek, remélhetőleg egy olyan gyógyszert is ki tudnak majd fejleszteni, amellyel ugyanez az eredmény érhető el.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Ha meddő vagyok, nem lehet gyerekem?
  • Amikor a meddőség oka ismeretlen
  • Forrás: Medipress