Teherbeesés

Peteérés: tünetek, időpont és egyéb tudnivalók

Mi az a peteérés, hogyan zajlik, egy átlagos ciklusban mikor esedékes, mennyi ideig tart és milyen tünetekkel jár? Összeszedtük a legfontosabb információkat egy szakorvos segítségével.
2017. Január 12.
Peteérés: tünetek, időpont és egyéb tudnivalók

Dr. Gullai Nóra, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyász szakorvosa segítségével gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat a tüszőérésről.

Amikor egy kislány baba megszületik, összesen mintegy egymillió petesejtje már “készenlétben áll” a két petefészkében. Működésük a kiskamaszkorra megérő hormonrendszer hatására indul meg, erre a korra a petesejtek száma körülbelül 300-400 ezerre csökken. Egy nőnek a termékeny időszakában, vagyis a kiskamaszkortól a változókorig átlagosan körülbelül 400 petesejtje érik meg.

Peteérés: a kezdet

Egy-egy ciklusban egyszerre több petesejt is érni kezd, amelyek közül hamarosan kiválasztódik egy domináns, amely teljesen megérik, a többi pedig elsorvad. Ritkán, de előfordulhat, hogy két vagy akár több tüsző is egyszerre érik meg, ilyenkor van esély a többpetéjű ikerterhességre. Az teljesen véletlenszerű, hogy az adott hónapban a jobb vagy a bal petefészek adja az érett ivarsejtet.

Ovuláció – mit kell tudni róla?

Amikor a petesejt megérik, a tüsző megreped, és a petesejt kiszabadul a petevezetékbe. Ez az ovuláció, ami szabályos, 28 napos menstruációs ciklus esetén a ciklus 14. napján következik be a legnagyobb valószínűséggel. A visszamaradt tüsző sárgatestté alakul, ami a progeszteron nevű hormon termeléséért felelős. Ez segíti a méh nyálkahártyájának felkészülését a megtermékenyített petesejt befogadására. Ha a petesejt a kiszabadulását követően 24 órán belül találkozik egy hímivarsejttel, és megtermékenyül, akkor beágyazódik a méh nyálkahártyájába. Ha a megtermékenyítés elmarad, a sárgatest elsorvad, a petesejt felszívódik, a méh nyálkahártyája pedig leválik, és a menstruáció során távozik a szervezetből.

A peteérés tünetei

A peteérésnek több tünete is lehet, amelyeket különösen érdemes figyelni, ha kisbabát szeretnénk. A menstruációs ciklus közepén észlelhető úgynevezett középidős fájdalom (szúró érzés az alhasban) nem mindenkinél jelentkezik, de biztató jele a tüszőrepedésnek. Ugyancsak előfordulhat középidős pecsételő vérzés, valamint mellfeszülés. Ekkor változik meg a méhnyakban található nyák állaga: nyúlósabbá, tojásfehérjéhez hasonlóvá válik. Az ovulációt követően néhány tized fokkal nő a testhőmérséklet is.

A peteérés valószínűsíthető időpontja

A peteérés valószínű időpontja akkor is könnyen kiszámítható, ha a ciklus ugyan nem tankönyvi 28 napos, de minden hónapban szabályos. Ekkor a ciklus teljes hosszából 14 napot visszaszámolva kapjuk meg a keresett dátumot. Például 32 napos ciklusok esetén a 18. napon a legvalószínűbb az ovuláció. Ha a ciklus szabálytalan, akkor ovulációs teszt segítségével állapíthatjuk meg a tüszőrepedés idejét. A teszt a peteérés előtt körülbelül 36 órával megemelkedő szintű luteinizáló hormont (LH) mutatja ki a vizeletből. A pozitív LH-tesztet követő napon van a legnagyobb esély a terhességre.

Mi miatt maradhat el a peteérés?

Ha a ciklus során a peteérés elmarad, annak két oka lehet. Leggyakrabban valamilyen hormonális rendellenesség igazolódik, amely megfelelő kezeléssel jól gyógyítható, és a peteérés előidézhető. A másik lehetséges ok a petefészkek kimerülése, a menopauza, vagyis a termékeny kor vége, ebben az esetben terhesség már csak donor petesejt segítségével jöhet létre.

Van a terhesség alatt peteérés?

Nagyon ritkán várandósan is előfordulhat peteérés, sőt, teherbe is lehet esni. Ezt a jelenséget szuperfetációnak hívják, és rendkívül kevés esete ismert. Szimultán terhességnek pedig azt nevezzük, ha a várandós nőnél egyszerre történik méhen belül és méhen kívül is beágyazódás, és így egyszerre indul fejlődésnek egy méhen belüli és egy méhen kívüli terhesség.

Szülés után mikor van peteérés?

Szót kell még ejtenünk a szülés utáni peteérésről. Az egyénenként változó, hogy a szülést követően mikor indul újra a rendszeres ciklus. Azoknak a nőknek, akik sokáig szoptatnak, általában később lesz ismét peteérésük, de szép számmal akadnak kivételek. Arra érdemes figyelni, hogy tüszőérés úgy is bekövetkezhet, akár a szoptatás idején is, hogy nem kíséri menstruáció. Ajánlott a hathetes kontrollon megbeszélni a nőgyógyásszal a védekezési lehetőségeket, ha nem szeretnénk túl hamar ismét teherbe esni.

Kapcsolódó cikkeink: