Terhesség

Innen is sejthető, hogy közel a menopauza

A szexuális életünkben bekövetkező változás is utalhat arra, hogy nemsoká elérkezik az utolsó menstruáció, és beköszönt a változókor.
2016. November 07.

A Wake Forest Baptista Orvosi Központ szakemberei megállapították, hogy a nők az utolsó menstruációs ciklusukat megelőző húsz hónap, valamint az azt követő egy év során látványos visszaesést tapasztalnak a szexualitásuk terén, és ez a hanyatlás, ha kisebb mértékben is, de a következő öt évben is folytatódik.

Amint arról a kutatást vezető Nancy Avis beszámolt, a nők szexuális funkciója a korral hanyatlani kezd, ám arról máig folynak a viták, hogy mindez a menopauza, az öregedés, vagy egyéb más testi, pszichológiai, netán társadalmi tényezők hatásának tudható-e be. A mostani vizsgálat során többek között arra is fény derült, hogy azok a nők, akiknél a menopauza előtt sor került méheltávolításra, közvetlenül a műtétet megelőzően nem tapasztalták a fenti tüneteket, utána azonban igen.

A szakemberek 1390 negyvenkét és ötvenkét év közötti nő válaszai alapján vonták le következtetéseiket, akik egy 1996-ban kezdődő felmérés résztvevői voltak. A felmérés kimutatta, hogy azoknál, akik természetes menopauzán estek át, a szexuális funkciók hanyatlását befolyásolta az illető etnikai hovatartozása, az afro-amerikaiak ugyanis kisebb mértékben, a japánok pedig az átlagosnál jelentősebb mértékben tapasztalták ezeket a tüneteket az európai nőkhöz viszonyítva.

Avis hozzátette, hogy a vizsgálat során az is világossá vált, a nők számára fontos a szexualitásuk, a megkérdezettek több mint 75 százaléka fontosnak tartotta a szexet az életében, éppen ezért fontos, hogy a nők maguk is tisztában legyenek minden olyan tényezővel és körülménnyel, melyek befolyásoló erővel vannak életük ezen szegmensére, mint például a menopauza vagy éppen a méheltávolítás.

A vizsgálat további részleteiről a Menopause című lap hasábjain olvashatnak az érdeklődők.

Forrás: Medipress