Terhesség

Nem vagyunk már fiatalok, lehet még gyerekünk?

Kitolható a termékenység időszaka. Egy kutatás szerint a fiatal, termékeny petefészekből kivett darabkák lefagyaszthatók, majd amikor szükséges, visszahelyezhetők.
2012. Július 14.

A petefészek-transzplantáció segítségével eddig már 28 gyerek született világszerte. Az eljárásban a fiatal, termékeny nő petefészkéből vesznek ki darabkákat, amelyeket fagyasztva tárolnak, majd amikor szükséges, műtéttel visszahelyezik. Így bármely életkorban vállalhat terhességet a nő, amíg általános fizikai állapota alkalmassá teszi a baba kihordására és a szülésre. A változókor ilyen módon való elhalasztása csökkenti a csontritkulás és a szívbetegségek kockázatát, növeli viszont a mell- és a méhrák kockázatát.

Az eddig így világra jött 28 baba édesanyja vagy saját, korábban lefagyasztott szöveteit kapta vissza, vagy ikertestvére petefészekszöveteit ültették be neki. A gyerekek többsége természetes úton fogant, termékenységet növelő szerek alkalmazása nélkül.

Nem vagyunk már fiatalok, lehet még gyerekünk?

„Egy ma születő nőnek 50 százalék esélye van arra, hogy 100 évig él. Ez azt jelenti, hogy élete felét a menopauza után töltheti el” – mutatott rá Sherman Silber amerikai sebész, aki 11 nő petefészek-transzplantációs műtétjében vett részt a St. Louis-i (Missouri) St. Luke kórházban. A szakember szerint a lefagyasztott petefészekdarabból akár évtizedenként visszaültethetnek egy-egy szeletet, ami azt jelenti, hogy a nőknek nem kell a továbbiakban aggódva figyelniük biológiai órájukat.

Nyolc évvel ezelőtti beültetések után még aktívan működnek a petefészekszövetek, ezért a technikát a továbbiakban már nem kellene „kísérletinek” minősíteni – hangsúlyozta Silber a The Daily Telegraph brit napilapnak.

Belgiumban egy nő azután szült, hogy egy évtizedre le volt fagyasztva petefészekszövete, Olaszországban pedig éppen most jött világra annak a nőnek a kislánya, akinek a szövetei hét évig vártak a fagyasztóban a beültetés előtt. Az eddigi rekord egy 12 év után visszaültetett lefagyasztott szelet. Az első ilyen műtétet 2003-ban hajtották végre Belgiumban, a páciens, Oudara Touirat egy évvel később egészséges gyereket szült. A nő petefészkéből azért vettek ki szöveteket, mert Hodgkin-limfómája miatt kemoterápiát kellett kapnia.

2008-ban született lánya Susanne Butschernek, aki a világon elsőként kapott teljes petefészket egypetéjű ikertestvérétől. Nála 13 hónappal korábban, 39 évesen azért volt szükség a beavatkozásra, mert korai menopauzán esett át. Ezt követően természetes úton fogant meg a kislánya, Maja.

A szakemberek emlékeztetnek arra, hogy a 21. században a nők jelentős hányada csak a harmincas éveiben vállal gyereket. Ha azonban a családban előfordult korai, 40 éves kornál előbb bekövetkező menopauza, akkor nagy a valószínűsége, hogy ez megtörténhet újra. A még fiatal és aktív petefészekszövet lefagyasztása és későbbi beültetése ilyenkor is megoldást jelenthet a jövőben – írja az MTI.

Ezeket is olvasd el:

  • Van-e jó időpontja a gyerekvállalásnak?
  • Meddig várhatsz a babaprojekttel?
  • Csoda történt: terhes lettem!
  • Családálmaink és a valóság