Terhesség

Hogyan lesz a gyerek?

A lelkedben már megfogant a kisbaba, már csak az hiányzik a boldogsághoz, hogy a szíve valóban a szíved alatt dobogjon. Ehhez nem árt tudni, mikor jön el az ideális pillanat!
2011. December 16.

Szexeljetek sokat!

A menstruációs ciklusról nyilván minden gyakorlati tudnivalónak birtokában vagy. Most azt a néhány napot kellene megtalálnunk, amikor tested kész az új élet befogadására. Néhány nap? A petesejt valóban éppen 12 órán át képes megtermékenyülni, a spermiumok viszont akár 3-5 napig is bevetésre készen várakoznak a nő testében. Tehát az ovuláció előtti ötödik naptól az ovulációt követő napig tart a termékeny időszak.

A termékeny napok jelei

Testhőmérséklet

Ahhoz, hogy közel pontosan meg tudd állapítani, mikor történik az ovuláció, érdemes néhány hónapig megfigyelni tested működését. A női ciklussal jellegzetes hőmérséklet-ingadozás jár együtt: a petesejt kilökődése után két nappal 0,4-0,6 fokkal emelkedik a testhőmérséklet, majd a havi vérzés beállta előtt csökken. Az ovulációt sokaknál egy hőmérséklet-hullámvölgy előzi meg.

Ha néhány hónapig minden ébredés után megméred a hőmérsékletedet, és ezt följegyzed, vagy ovulációs naptárban bejelölöd, akkor tudni fogod, hogy a te esetedben a menstruáció első napjától számolva melyek a legtermékenyebb napok. Használhatsz ovulációs kalkulátort is, például itt.

Ugyanígy jelölheted a szexuális étvágyadat, a testsúlyváltozásokat, szellemi és fizikai teljesítőképességedet. Ezek szintén ciklikus változást mutatnak, segítenek a legtermékenyebb napok megállapításában.

Méhnyaknyák

Ugyancsak néhány hónap megfigyelés után fogod fölismerni, hogy a te esetedben hogyan változik a méhnyaknyák. A hüvely természetes váladéka jól megfigyelhető, szabad szemmel is megállapítható változásokon megy keresztül. Minél közelebb vagy az ovulációhoz, annál több nyák képződik, annál folyékonyabbá válik, annál átlátszóbb és világosabb, annál nyúlósabb.

Érdekes, hogy a nyál is jellegzetes képet mutat a termékeny napokon: páfránymintázatban kristályosodik ki a tárgylemezen a só. Ne ijedj meg, nem kell a pincéből előbányászni a gyerekkori mikroszkópodat. Gyógyszertárban vásárolhatsz ovulációs mikroszkópot, mely épp akkora, mint egy púderesdoboz. Ha elutaztok, akkor is magaddal viheted: egy csepp nyálból kiderül, hol tart éppen a szervezeted.

Mmm, és most jön a lényeg

A gyerekhez szex is kell. Aki nem akar babát, annak komolyan kell venni nagyanyáink intését: ha szex van, akkor teherbe eshetsz. Akár fejen állva is. Ám jó tudni, hogy vannak olyan pozíciók, amelyek kifejezetten kedveznek a fogamzásnak, vagyis megkönnyítik a spermiumoknak, hogy eljussanak a petevezetékhez.

Misszionárius póz

Talán a legelterjedtebb, ezért vagyunk ilyen sokan. A nő a hátán, a férfi pedig rajta fekszik, vagy a lába között térdel. Ha fokozni szeretnéd a “hatékonyságot”, párnát tehetsz a csípőd alá, így a medencéd kissé magasabbra kerül, tehát biztos, hogy az ondó a cél felé fog elindulni, és nem folyik ki a hüvelyből.

Hátulról

A nő a hasán fekszik, vagy a hasa alatt néhány párnával, enyhén felhúzott térddel. A férfi a nő háta mögött van, vagy rajta fekszik. Ebben a pozícióban a spermium különösen mélyen jut a hüvelybe.

Így inkább ne!

Ülve, állva szeretkezni romantikus lehet, de ezeket hagyd inkább a terhesség időszakára. A babaprojekthez nem túl praktikus, hiszen a sperma nem kerül mélyen a hüvelybe, és gyorsan kifolyik. Ha fürdés közben önt el a szenvedély, akkor is jobb inkább a szárazföldön a tárgyra térni. A klórozott víz ugyanis károsíthatja a spermiumokat, és kedvezőtlen irányba tolhatja el a hüvely pH-értékét.

+ 6 tipp

Türelem!

Ne várd, hogy azonnal teherbe esel, ahogy elindult a babaprojekt! Egészséges pároknál átlagosan hat hónapba telik, míg megfogan a baba.

Ne használjatok síkosító anyagot!

Bár gördülékenyebb a szex, mégsem lesz eredményes. Ezekben az anyagokban olyan vegyületek fordulhatnak elő, amelyek károsítják a spermiumokat. Hosszabb ráhangolódással, előjátékkal a női szervezet is rábírható, hogy saját síkosító anyagot termeljen.

Árthat a túlzott tisztaság!

A szappanos mosakodás károsíthatja a hüvelyflórát, ez pedig csökkenti a spermiumok mozgékonyságát.

Még több szex!

A termékeny napokon a gyakori szeretkezés fokozza a teherbe esés esélyét. Ne fogjátok vissza magatokat!

Még jobb szex!

A terhesség létrejöttéhez a férfi orgazmusa elengedhetetlen, de a nőé is hozzájárul a fogamzáshoz. Már ugye matematikailag is: ha jó a szex, többet akar. És még valami: a fokozott izgalom miatt nedvesebb hüvely segíti a spermiumoknak célba jutni.

Fiút akarsz, lányt akarsz?

Ha ovuláció előtt három nappal szeretkeztek, nagyobb az esély arra, hogy lányotok születik. Ha az ovuláció előtt közvetlenül, vagy éppen alatta szexeltek, kicsit nő az esélye annak, hogy fiatok lesz.

Kapcsolódó cikkeink termékenység témában:

Forrás: Kismama magazin