Kisgyerek

A menstruációs ciklus melyik szakaszában a leghatékonyabb az edzés?

Végre itt az első kutatás, amely azt vizsgálja, hogy a menstruációs ciklus melyik szakaszában a leginkább kedvező az erőnléti edzésprogram.
2016. Szeptember 28.

Az Umeåi Egyetem munkatársai szerint jól tesszük, ha a ciklus első felére időzítünk több edzést.

„Az, hogy mikor érdemes a nőnek edzenie a ciklusa szempontjából, eddig “szűz” kutatási terület volt. A legtöbb sporttal kapcsolatos kutatást eddig férfiakon végezték, ezért ez a kérdés nem is igazán merült fel. A jelek szerint azonban első két hétben hatékonyabb az edzés, mint a második szakaszban” – mondja a kutatást vezető Lisbeth Wikström-Frisén, az Umeåi Egyetem munkatársa.

A szakember és csapata négy hónapon keresztül vizsgált 59 nőt, akik láberősítő gyakorlatokat végeztek. A kérdés az volt, hogy mikor a leghatékonyabb az edzés attól függően, hogy a nők épp hol tartanak a ciklusukban.

A nők egyik csoportja a ciklus első felében, a másik a második felében vett részt az edzésprogramon, mindannyian heti öt alkalommal. Kiderült, hogy az első szakaszban jobban fejlődtek a nők a terhelés hatására, mint a második szakaszban lévő társaik. Az, hogy a nők szedtek-e fogamzásgátló tablettát, nem befolyásolta az eredményeket.

További sport témájú cikkek a témában:

  • A gyaloglás az egyik legjobb edzésforma
  • Futás: 15 tipp anyáknak
  • A gyors, intenzív edzés ugyanúgy hatékony
  • Forrás: MediPress