Terhesség

Kismamák 50 felett – előbb karrier, aztán család?

Ma már nem ritkaság, hogy negyven felett szülnek a nők, de azért az ötvenen túli kismamákon meg szoktunk már hökkenni. A többség elutasító, az érintett családok köszönik, jól vannak és boldogok.
2011. Október 07.

Megyünk a metróhoz, előttünk egy anya tolja a babakocsit. Jólöltözött, keskeny csípőjű, haja lófarokban. Csak amikor elsétálunk mellette, és az arcát is látjuk, miközben a babakocsi elakadt kerekével bajlódik, akkor jövünk rá, hogy valójában egy fiatalos, de nagymamakorú nőt figyeltünk. Nem ő az egyetlen, aki ilyen meglepetésekkel szolgál. Az Egyesült Államokban a 45-50 éves kor feletti gyerekvállalás (nem ritkán az első gyerek vállalása) egyre gyakoribb: miközben a fiatalabb korosztályokban csökken a születő gyermekek száma, az idősebb anyák esetén ugrásszerűen növekszik.

John Ross 54, Ann Maloney pedig 47 éves volt, mikor megismerkedtek. Egyik, azóta is sokszor emlegetett első randevújukon hangzottak el azok a mondatok, melyek előrevetítették, mibe vágnak bele közösen: „Olyan a tested, mint egy fiatal lányé. Gyereket kell szülnöd.” Mindketten túl voltak már egy rossz házasságon, pszichiáterként szép karriert építettek, a férfi első házasságából született fia már felnőtt. 18 hónapnyi ismeretség után összeházasodtak, és sikerült találniuk egy olyan kórházat, ahol felvették őket a donorpetesejtes lombikprogramba.

2001-ben született meg az első kislányuk, és amikor pár évvel később hormonkezeléssel sikerült megszüntetni Ann-nél a menopauzát, kihordta második gyermeküket is. Ekkor volt 52 éves. A New York Magazin fotóján Ann már 60, John pedig 66 éves.

A nyugati társadalmakban egyre jobban kitolódik az első gyerek vállalásának ideje. Olaszországban, Németországban, Nagy-Britanniában átlagosan 30 évesen szülnek először a nők, az Egyesült Államokban 25, New York államban 27 évesen. A 45 évesnél idősebb anyáktól születő gyerekek száma mára az 1997-eshez képest több mint kétszeresére nőtt – a gazdasági válság ellenére is. 2008-ban mintegy félezer újszülött örvendeztette meg 50 éven felüli édesanyját. Az örökbefogadásnál szintén jelentős a 45 éven felüli szülők aránya.

Molly Friedrich 59 éves, saját gyermekei már felnőttek, most két örökbe fogadott, 9 és 14 éves gyermekét neveli, mert – saját bevallása szerint–- nem talált elég jó indokot arra, hogy miért ne tehetne így. Körülményei jók, és energiája is van hozzá, a gyerekek pedig sokkal jobban járnak, ha akár csak húsz évet vele és férjével élnek, mint ha ezt az időt egy guatemalai vagy vietnami árvaházban töltenék.

A folyamat ellenzői szerint fiatalságközpontú kultúránkban egyesek rádöbbentek, hogy egy baba a karjukban sokkal jobban fiatalít, mint egy sportkocsi vagy a hajfestés.

A mesterséges megtermékenyítés technológiai fejlettsége pedig lehetővé teszi, hogy donorpetesejttel megfoganjanak, és megszülessenek ezek a viszonylag későn vállalt elsőszülöttek. Sok ember megbotránkozik rajta, mert – mint mondják – rengeteg erő és lendület kell a gyerekneveléshez, és az 50 feletti szülőkben ez már szerintük nincs meg. Gyakran a gyerekek oldaláról közelítenek a témához: vajon nincs-e joguk a gyerekeknek legalább egy egészséges, életerős szülőhöz? Sokan azzal riogatnak, hogy egy gyereknek stresszt jelent idős szülei egészségéért aggódni, később pedig esetleg pont akkor szorulnak majd ápolásra a szülők, amikor gyerekük az államvizsgára tanul, karrierbe kezd, vagy kisgyereket nevel.

A szülészek szerint a terhesség kihordása fokozott kockázatot jelent ezekben az esetekben, fontos például, hogy a megnövekedett vérmennyiség áramoltatásához elég rugalmasak-e az érfalak. Éppen ezért azok az orvosok, akik segítik ezeket az anyákat, számos vizsgálatot végeznek. Tapasztalatuk az, hogy ezek a jómódú ötvenes nők biológiai szempontból is nagyon fiatalosak!

Kate Garros 61 éves, egy 7 éves ikerpár, John és Alexandra édesanyja. Egy Long Island-i strandon pihennek, a gyerekek úszkálnak, pancsolnak, Alexandra az édesanyja karjából kialakított híd alatt úszik át épp, amikor rátapos anyja ujjára – ami az ízületi gyulladás miatt igen fájdalmas, és véget is ér a játék.Figyelemre méltó érv a késői gyerekvállalás mellett, hogy a várható élettartam folyamatosan növekszik, 50 évesen még több évtizeddel lehet számolni: az amerikai nők várhatóan 81 évig élnek! Tanulmányok szerint a gyerekek ráadásul meghosszabbítják az életet. Célokat adnak, segítenek átlendülni a menopauzán, köteleznek arra, hogy vigyázzunk magunkra – amit ezek a párok meg is tehetnek, mert általában tehetősek.

Kimutatható kapcsolat van ugyanis a magasabb éves jövedelem és a későbbi gyerekvállalás között. A tehetősebb, magasan kvalifikált nőkre jellemző az egészségtudatosság: sportolnak, aktívak, az egészséges táplálkozás alapvető sokuk számára. Így megelőzhető a negyven feletti éveket könnyen beárnyékoló civilizációs betegségek többsége és az ezzel összefüggő elhízás.

Fiona Palin 38 évesen vágott bele a babaprojektbe. 6 sikertelen lombikbeültetés után évekig depressziós volt, majd teljesen reményvesztetten vállalták az utolsó lefagyasztott embrió beültetését. Férjével, Nickkel éppen egy nagy családi ünnepségre indultak, és a biztonság kedvéért egy szupermarketben vettek egy terhességi tesztet, hogy tudják, bátran koccinthat-e Fiona is. A szupermarket mosdójában pozitív lett a terhességi teszt, a nő hisztérikusan sírni kezdett, majd a férje könnyei is eleredtek örömében a bolt parkolójában. Negyvenkilenc évesen szülte meg kislányát, és boldogabb, mint valaha, miközben a csecsemőt szoptatja.

Azért, mert valaki fiatalon nem szült, megvonhatjuk-e tőle a babázás boldogságát? Mondhatjuk-e, mint egy gyereknek: „Itt volt a jégkrémed, de nem jöttél időben, így most már nem ehetsz!”? Természetesen nem, az emberi szabadságjogok körébe az is beletartozik, hogy mindenki maga dönthet arról, mikor és miért épp akkor vállalkozik a szülésre, majd a gyerek felnevelésére.

Forrás: Miller, L. (2011): Parents of a certain age. Is there anything wrong with being 53 and pregnant? New York Magazine, 2011. szeptember 25.