Baba

A szoptatás jobb életminőséget is jelent

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az Anyatej Világnapjává, augusztus első hetét, pedig a Szoptatás Világhetévé. Ugyanis világszerte évente egymillió gyermek életét menthetné meg a szoptatás.
2011. Július 10.

A Philips AVENT, amely számos, szoptatást, fejést segítő terméket gyárt és forgalmaz, a Világnap ürügyén szeretné felhívni a magyarországi anyák figyelmét arra, hogy minél tovább folytassák a szoptatást az Egészségügyi Világszervezet ajánlásának megfelelően.

A Szoptatás Világhetének idei témája a szoptatással, anyatejjel kapcsolatos kommunikáció, a helyes, kereskedelmi érdekektől mentes infirmációk átadása az anyáknak olyan formában, hogy az érthető legyen, segítse a szoptatás megkezdését, folytatást és fenntartását.

Minden anyának tudnia kell!

Sokan aggódnak manapság, hogy tejük nem elég jó a babának. Az anyatej összetétele ezzel szemben tökéletes, mindig a baba igényeihez alkalmazkodó. Az anyatejben olyan, semmivel sem pótolható anyagok találhatók, amelyek védettséget nyújtanak a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszert, csökkentik a bölcsőhalál és az I. és II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, különösen akkor, ha a babákat kizárólag anyatejjel táplálják. Emellett a szoptatás az anyának is jót tesz, mert csökkenti a mellrák vagy a csontritkulás kialakulásának kockázatát, illetve javítja én-képét, önbizalmát, így a szoptató anyák között kevésbé lép fel a szülés utáni depresszió.

„Az anyatej olyan egyedülálló, csodálatos táplálék, amely összetételében és mennyiségében is a csecsemő változó igényeihez alkalmazkodik. A koraszülöttet világra hozó anya teje különleges összetételű, alkalmazkodik a fejletlen kis szervezet speciális igényeihez, védi a külvilág ártalmaitól. Elősegíti az ideális fejlődést, növekedést, megalapozza a későbbi jó életminőséget. A szoptatás csodája soha többé nem tér vissza az anya és a gyermeke életében, ezért is javaslom a tartós szoptatást” – mondta Csetneki Julianna szülésznő, szakértő.

A csecsemők nagy részét mégsem szoptatják annyi ideig, ameddig ez előnyös volna számukra. A fejlett nyugati országokban egyre többen azt a téves feltételezést követik, hogy a civilizált országokban nincs már igazán szükség mindarra a védelemre, amelyet az anyának és gyermekének egyaránt nyújt a szoptatás. Magyarországon azonban Európai viszonylatban igen jelentős a szoptató nők aránya, így ilyen jellegű felmérés esetén az Európai Unió tagállamai között, az első négy között végeznénk. Nálunk is egyre több a babarát kórház, de minden szülészeten támogatják az édesanyákat a szoptatás megkezdésében, és a szoptatási tanácsadók száma is folyamatosan növekszik, így az édesanyák közel száz százaléka kezd el a szülést követően rögtön szoptatni. A statisztikák szerint ennek ellenére hat hónaposan már csak a csecsemők körülbelül 38 százaléka szopik kizárólagosan. Ennek oka lehet többek között a nők 6 hónapos fizetett szülési szabadságának lejárta is.

Szonja és Matyi még kétévesen is szopnak

De a kivétel erősíti szabályt: „A császármetszés ellenére az első órától szoptatom a gyerekeimet, és mindig úgy gondoltam, hogy ez nem különlegesség, hanem teljesen természetes dolog. Ugyanakkor soha nem gondoltam volna, hogy lassan kétéves gyerekeimet is szoptatni fogom. Nagyon örülök, hogy így alakult. Köszönhető a kiváló gyermekorvosunknak, a szoptatási tanácsadónak, a család és a barátok támogatásának. Nem volt tudatos döntés, egyszerűen csak úgy alakult, hogy eddig egyetlen napot sem töltöttünk egymástól távol, a munkám mellett is megoldható, így mivel nekem és nekik is teljesen természetes, fel sem merült, hogy abba kéne hagyni. Természetesen tisztában vagyok a semmihez sem mérhető előnyeivel, és azzal is, hogy ezzel részben hozzájárulhatok ahhoz, hogy egészséges emberekké váljanak, részben pedig segíthetek abban, hogy bizonyos betegségek kisebb eséllyel alakuljanak ki Szonjánál és Matyinál” – mondta Erős Antónia, a rendezvény vendége.