Teherbeesés

Ilyen gyakran érdemes ágyba bújni, ha babát szeretnétek

Ha jól időzítitek az összebújásokat és a gyakoriságra is odafigyeltek, jelentősen növelhetitek az esélyét annak, hogy útra keljen a baba.
2024. Március 28.
babát tervező pár

A védekezés nélküli szex (egyesek szerint sajnos, mások szerint szerencsére) nem vezet minden esetben teherbeeséshez, bizonyos tényezők azonban jelentősen növelhetik ennek az esélyét.

Mivel az idő előrehaladtával folyamatosan csökken a fogantatás lehetősége, tiniként sokkal könnyebb teherbe esni, mint mondjuk 40 éves kor felett. Fiatalon egy vagy csak néhány együttlét is elég lehet ahhoz, hogy a pici megfoganjon, később azonban nehezebben jöhet össze a baba.

Életkortól függetlenül igaz, hogy ha tudod, melyik időszakban vagy a legtermékenyebb, jelentősen növelhető a siker valószínűsége. Hogy ezzel tisztában lehess, jó tudnod az alábbiakról:

Termékenységi ablak

Minden hónapban van körülbelül egy hét, amikor nagyobb az esélye a teherbeesésnek. Ez az úgynevezett termékenységi ablak, amely az ovuláció, azaz a peteérés előtti napokbra esik.

Az ovuláció egy 28 napos ciklus esetén általában a 12-14 nap körül következik be, de a ciklus hossza és a peteérés időpontja mindenkinél egyedi, sőt, akár ciklusonként is változhat. Rövidebb menstruációs ciklus esetén előfordulhat, hogy a 8-9. nap körül, míg hosszabb ciklus esetén akár a 19-20. nap körül válhat esedékessé az ovuláció. Nem mindenkire igaz tehát, hogy a 12-14. napon a legtermékenyebb, teljesen normálisnak tekinthető mind a 10., mind a 20. napon bekövetkező peteérés is.

A megérett petesejt csak 12-24 órán át képes a megtermékenyülésre, de a spermiumok ideális esetben akár 5 napig is elélhetnek így akár “előre is dolgozhattok”. Mivel az ovuláció pontos pillanatát szinte lehetetlen pontosan megjósolni, a peteérés előtti szex növelheti a fogantatás esélyét (szemben az ovuláció utánival), mert a spermiumok készen állnak és várják a petesejtet.

A hüvelyváladék

A kutatások szerint akkorra a legjobb időzíteni a szerelmes összebújásokat, amikor a hüvelyváladék a “legtermékenyebb” – ez általában az ovuláció előtti napokra esik, amikor a váladék leginkább a nyers tojásfehérjére emlékeztet. Ez egészséges és normális, ráadásul javíthatja a spermiumok mozgékonyságát, és segíti a túlélésüket is. Minél több spermium marad életben és jut a petevezetékbe, annál nagyobb a megtermékenyülés esélye.

A hangulat

Ha nyugodtnak, stresszmentesnek érzed magad, azzal is növelheted a teherbeesés esélyét – de persze önmagában ez sem garantálja a gólya érkezését. A libidód a hónap bizonyos időszakában erősebb lehet, mert a hormonok, amelyek szintje közvetlenül az ovuláció előtt növekszik, fokozzák a szexuális vágyat is.

A szexuális élvezet is növelheti a teherbe esés esélyét, ugyanakkor tudni kell, hogy orgazmus nélkül is teherbe lehet esni.

Milyen gyakran érdemes szexelni, ha babára vágytok?

Elsőre az tűnhet logikusnak, hogy minél többször bújik ágyba egy pár, annál nagyobb az esély a teherbeesésre, ez azonban nem igaz: a túl gyakori szex miatt csökkenhet az egészséges spermiumok száma. A szakértők ezért inkább azt javasolják, hogy naponta csak egyszer kerüljön sor szexuális együttlétre!

Ha a peteérés idejére időzített szex bármelyik félnek kellemetlenséget okoz, akkor szerencsésebb inkább a rendszerességre alapozni. A szakértők ebben az esetben azt javasolják, hogy minden héten, minden második nap kerüljön sor együttlétre. Ezt betartva a termékeny időszak alatt is legalább egyszer sor fog kerülni a szeretkezésre, a ciklus monitorozása nélkül is.

A heti 3-4 alkalom tehát a ciklus teljes hossza alatt javasolt. Egy elmélet szerint a fogantatás utáni szex segíthet a “megtapadásban”, azaz a fejlődő embrióra jótékonyan hat a sperma, ami plusz egy érv a gyakori és rendszeres szex mellett.

Nyitókép: Getty Images