Teherbeesés

A termékenység fokozása

Sajnos, nem lehet előre megmondani, hogy a családalapítással kapcsolatos döntést mikor követi a valódi gyermekáldás. Hogyan javíthatja az esélyeit egy pár?
2018. Július 22.
A legtöbb egészséges párnál egy éven belül megtörténik a fogantatás

A szakemberek szerint ha egy pár mindkét tagja egészséges és rendszeresen élnek nemi életet, általában, az esetek 70-80 százalékában egy éven belül megtörténik a fogantatás. Néhány apró változtatással azonban még tovább javíthatjuk az esélyeinket.

Az urak is ügyeljenek az egészségükre!

Különösen a fiatalabb férfiak hiszik azt, hogy sebezhetetlenek és semmilyen egészségügyi problémával nem küzdenek, így a rendszeres orvosi vizsgálatokat is hajlamosak kihagyni. Nem szabad elfelejteni, hogy az általános egészségügyi állapot hatalmas hatással van a termékenységre, ezért legalább egy gyors laborvizsgálatot érdemes beiktatni a gyermekvállalás előtt. Emellett pedig kövessék az egészséges életmód általános szabályait: több mozgás, kiegyensúlyozottabb táplálkozás, elegendő alvás, kevesebb stressz – mindezek javíthatják a spermiumok minőségét.

Nem árt arra is ügyelni, hogy milyen környezetben vannak a herék! Ideális esetben a herék (ahol a spermiumok termelődnek) hőmérséklete valamivel alacsonyabb, mint a testé, minden olyan tevékenység, ami emeli a herék hőmérsékletét, befolyásolja a spermiumok termelődését. Ezek közé tartozik például a szaunázás vagy a gyakori forró fürdőzés is. Az sem tesz jót, ha az ölünkben tartjuk a laptopot, hiszen ez is eléggé felmelegítheti a heréket.

Figyeljünk a jelekre

Minden terhesség a petesejt és a spermium találkozásával kezdődik, ez azonban csak a megfelelő pillanatban történhet meg. A fogantatás esélyét növelhetjük, ha tudjuk, hogy mikor történik meg a peteérés, vagyis a petefészekből mikor lökődik ki a petesejt. Erre a viszonylag rövid időtartamra több dolog utalhat, például a hüvelyváladék és a testhőmérséklet megváltozása. Szerencsére, a ciklus követése könnyen megtanulható!

Ha van több-kevesebb túlsúlyunk, akkor ettől is igyekezzünk megszabadulni. A plusz kilók nemcsak a sikeres fogantatás esélyét rontják, de a terhesség alatt kialakuló, illetve a szülés idején jelentkező komplikációk rizikóját is növelik. A túlsúly például a peteérés elmaradásával, a menstruáció rendszertelenné válásával is együtt járhat! 

Mi a helyzet a gyógyszerekkel?

A gyermekvállalás előtt a férfiaknak és a nőknek egyaránt felül kell vizsgálni, hogy milyen gyógyszereket szednek. Előfordulhat ugyanis, hogy ezek hatással vannak a termékenységre. A termékenységet befolyásolhatják például a tesztoszterontartalmú készítmények, a pszichés betegségek vagy a pajzsmirigyproblémák kezelésére alkalmazott gyógyszerek.

Érdemes a vitaminraktárak feltöltéséről is gondoskodni: a hölgyeknek elsősorban a folsavpótlásról kell gondoskodni. Ez a fontos mikrotápanyag nemcsak a fejlődési rendellenességek rizikóját csökkentheti, de a fogantatás esélyét is javíthatja.

(via)

Ez is érdekelhet: