Terhesség

Életkor és fogamzóképesség

Rossz hír, hogy a nő fogamzóképessége a harmincas évek közepétől jelentősen csökken.
2013. Szeptember 29.

Életkor és fogamzóképesség

Életkor és fogamzóképesség

Előfordulhat, hogy az igen fiatalon szült első gyerek még véletlenül is “összejött”, tíz évvel később pedig már hónapokig, talán évekig kell várni a következő babára. A nők egy életre szóló petesejtkészlettel születnek (nagyjából 800 000 darab vár a sorára), de ezek száma jelentősen csökken, a megtermékenyíthetőségük is romlik, ráadásul az évek múlásával növekszik a hormonzavarok valószínűsége is.

A petesejtek száma a 20-as években csökkenni kezd, de számuk leginkább a 35 éves kor után indul zuhanásnak. Már 35 éves korban sincs minden ciklusban tüszőrepedés. Ezért érdemes mihamarabb orvos segítségével tisztázni a termékenységgel kapcsolatos aggodalmakat.

Az egészséges életmód, a fizikai aktivitás, a megfelelő vitaminbevitel (elsősorban nem vitaminkészítményekkel, hanem egészséges ételekkel), a túlsúly,a mértéktelen alkohol-és kávéivás és a dohányzás mind befolyásolja a termékenységet. A közhiedelemmel ellentétben nem csupán a nőknek, hanem a férfiaknak is fel kell készülniük a gyermekvállalásra, főleg az idő előrehaladtával.

A közhiedelemmel ellentétben a férfi termékenysége is véges, különösen 40 éves kor felett csökken termékenységük, mivel a a kor előrehaladtával a csökken az egészséges spermák száma.

A folsav szedése sem csupán a nőknek fontos: a University of California kutatói szerint, azoknál a férfiaknál, akiknél alacsony volt a folsav szintje nagyobb arányban fordult elő kromoszóma rendellenesség, mint azoknál, akiknél ez a szint normális vagy magas volt.

Biológiai tény, hogy a termékenység mindkét nem esetében jelentősen csökken az idő előrehaladtával, így például azok az érvek, hogy már anya/apa vagyok, tehát 40 éves kor környékén sem fog akadályba ütközni a teherbeesés nem állják meg a helyüket. Éppen ezért szükséges nagy gondot fordítani a felkészülésre és a tájékozódásra.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin