Teherbeesés

A lombikbébi program sikerét a férfi életkora is meghatározza

A nőkkel ellentétben a férfiaknál nincsen menopauza, vagy bármilyen érzékelhető és detektálható jele a termékenység csökkenésének.
2017. Július 18.

A lombikbébi program sikerét a férfi életkora is meghatározza

Ezidáig a nő életkora bizonyult a legjelentősebb tényezőnek, mely befolyásolja egy pár termékenységét (természetes úton és asszisztált módszerekkel egyaránt). Néhány tanulmány eredményei már pedzegették, hogy a természetes úton történő teherbeesést nagyban befolyásolja a férfi életkora is, különösen a spermiumok genetikai egészsége, azonban olyan hírességek példáin keresztül, mint Charlie Chaplin vagy Luciano Pavarotti, máig azt gondoljuk, hogy a férfiak örökké nemzőképesek maradnak.

Egy nemrégiben megjelent kutatásból kiderül, hogy az élveszületések számát egyértelműen befolyásolja a férfiak életkora. “A tanulmányunk eredményei szerint a férfiak életkora független befolyásolója az élveszületések kumulatív arányának” – magyarázta Dr. Laura Dodge, a Beth Israel Deaconess Medical Center (Harvard Medical School) munkatársa. Az eredményeket az ESHRE 33. éves találkozóján mutatta be Dr. Dodge.

A kutatás során 2000 és 2014 között közel 19,000 lombikbébi program adatait vizsgálták, melyet 7,753 párnál végeztek. A nők életkora szerint négy csoportot alkottak meg: 30 év alattiak, 30-35 évesek, 35-40 évesek és 40-42 évesek. A férfiakat hasonló logika szerint osztották négy csoportba, ám kiegészítették egy 42 év feletti csoporttal is.

A vártaknak megfelelően, a kumulatív élveszületés mérőszáma azoknál a pároknál volt a legalacsonyabb, ahol a nő életkora a 40-42 éves csoportba esett, s ezekben az esetekben a férfiak életkora nem befolyásolta az eredményeket, ezzel is érzékeltetve, a nők előrehaladott korának káros hatását a fogamzóképességre. A többi csoportot vizsgálva azonban szignifikánsan befolyásolta a férfi életkora a fogamzás sikerét. Alacsonyabb születési arányt találtak azon csoportokban például, ahol a leendő édesanya életkora 30 év alatti a férfié pedig 40-42 év közé esik (46%), míg az azonos korú nők és 30-35 éves férfiak által alkotott párok közti kumulatív születési ráta 73%-nak bizonyult.

“Általánosságban elmondható, hogy a 35-40 éves nők jól járnak, ha a párjuk 30 év alatti – majdnem 30%-os javulást láttunk az élveszületést tekintve a 30-35 éves férfiakkal összehasonlítva” – magyarázta Dr. Dodge. “Elmondható azonban, hogy több korábbi kutatással egyöntetűen a mi munkánk is bebizonyította, hogy a nő életkora jelentősebb hatással bír a fogamzásra, mint a férfiaké. Csak a női életkor hatását vizsgálva 30 év alattól a 40-42 éves életkorig 46%-os csökkenést észleltünk a teherbeesést illetően, míg férfiaknál hasonló elv alapján a csökkenés 20%-nak bizonyult.”

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress