Teherbeesés

A szülőknek ennyibe kerül összesen a lombik

Nagyon drága, csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak vagy akár ingyenes is lehet - mennyibe kerül ma Magyarországon a lombikprogram?
2017. Szeptember 14.

A penzcentrum.hu járt utána a kérdésnek. A győri 11 hónapos Izabella nem természetes úton fogant, ő lombikbaba, akire a szülei hét évet vártak. Sem az anyánál, Juditnál, sem az apánál nem találtak semmit az orvosok, a baba mégsem jött. Több év próbálkozás után a győri pár felkereste a Kaáli Intézetet. Judit azt mesélte a pénzcentrumnak, hogy kb. 230 ezer forintot hagytak az intézetben és az inszeminációig jutottak.

Közben elköltöztek és a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézetre bízták magukat. Itt az egész program ingyenes volt, a gyógyszerekért sem kellett fizetniük, igaz azért, mert egy belga kísérleti programban vettek részt.

És hogy milyen vizsgálatokkal jár a program?

Egy évnyi sikertelen próbálkozás után kivizsgálással kezdődik a procedúra (38 év feletti nők esetében már 6 hónap is elég ehhez). A kivizsgálás a női hormonrendszert térképezi fel, az anatómiai viszonyokat, a petevezeték átjárhatóságát, és egyéb betegségeket is keresnek, pl. az endometriózist, ami a meddőség 30 százaléka mögött áll okként.

A férfiaknál szintén alapos kivizsgálás kezdődik, ebbe a spermaanalízis is beletartozik. Állami intézményekben ezek a vizsgálatok ingyenesek és hosszú időre tolódnak ki, magánintézményekben 6-8 hét és 150-200 ezer Ft.

Ha mindenkinél minden eredmény rendben van, akkor ismeretlen a meddőség oka, ilyenkor először inszeminációt szoktak javasolni. (Ha megvan az ok, akkor nyilván azt kezelik.) Azért ezt és nem azonnal lombikeljárást, mert bár alacsonyabb az eredményessége (15-20 százalék), de kevésbé terheli meg a nő szervezetét. Ez magánintézményben 80-100 ezer Ft plusz a gyógyszerköltség, ami 20-40 ezer Ft is lehet. Tehát összesen 100-140 ezer Ft az eljárás, ami 3-4 alkalmat jelenthet. Ha nem jön össze a baba, akkor javasolják a lombikeljárást.

Pontosan így történt Juditékkal is, ezért belevágtak a lombikprogramba. Gyógyszeres kezelés előzi meg az eljárást, ez a kezelés 2-4 hétig tart és az a lényege, hogy arra ösztönzi a nő testét, hogy minél több petesejtet termeljen. Ekkor altatásban leveszik a petesejteket, mesterségesen megtermékenyítik és visszaültetik a nőbe. Mindez magánintézményben 400 ezer Ft plusz a 100 ezer forintos gyógyszerköltség.

Fagyasztott embrió beültetés lényegesen olcsóbb, ez gyógyszerekkel együtt 200 ezer forintba kerül. (ha egy kezelés során több embrió is életképes, akkor a pár kérésére lefagyasztják azokat és később már nem kell újra az egész folyamatot végig járnia a nőnek). A fagyasztás és a tárolás 50-70 ezer forintba kerül.

Ha magánutat választ valaki a teljes lombikeljárásban, akkor a végösszeg nagyjából 1 millió 130 ezer forintra jön ki (ebben a 4 inszemináció is benne van).

Juditéknak a két beültetett petesejtből egy embrió maradt meg, aki 9 hónappal később meg is született.

Kapcsolódó cikkeink:

Kinél lehet alkalmazni a lombikot?

Babák a lombikból – az IVF rövid története

Ezért van szükség ennyi lombikra

Forrás: penzcentrum.hu