Teherbeesés

Gyakori tények és tévhitek a teherbe esésről

A teherbe esés körül a mai napig rengeteg a tévhit. Segítünk eligazodni, hogy mi mítosz és mi valóság a leggyakoribb állítások közül.
2020. Január 26.
Gyakori tények és tévhitek a teherbe esésről (Fotó: iStock)

Anyám 39 évesen szült, ezért még nekem is rengeteg időm van – Tévhit

A legveszélyesebb tévhit, hogy a nők azt gondolják, 40 éves korukig ugyanannyi esélyük van teherbe esni, mint 20-as éveikbe. A valóság azonban az, hogy 35 éves kor felett már rohamosan csökken a termékenység. A termékenységet ezen kívül befolyásolhatják életmódbeli tényezők, alkoholfogyasztás, dohányzás, de olyan betegségek is, mint a PCOS vagy az endometriózis, amelyek fiatalabb korban is kialakulhatnak.

A menstruációm szabályos, nem lehet semmiféle bajom – Tévhit

Nem csak a ciklus szabálytalansága lehet intő jel, hanem a menstruáció erőssége is. Ha túl erős, az jelezhet progeszteronhiányt, ha túl gyenge, az pedig akár ösztrogénhiányt is. Ha pedig nagyon fájdalmas a menstruáció, az endometriózisra is felhívhatja a figyelmet.

Az orgazmus segíti a teherbe esést – Tévhit

Az orgazmus megléte nem befolyásolja a teherbe esést, nem ezen múlik, hogy a spermiumok eljutnak a célba. Az igazság az, hogy a spermiumok napokig életképesek, így orgazmus nélkül is eljuthatnak a reproduktív traktusba a petevezetékben.

Minden nap kellene szexelni a teherbe eséshez – Tévhit

Az ovuláció, azaz a peteérés nagyjából 14 nappal a következő menstruáció kezdete előtt történik – természetesen lehet néhány napos eltérés minden nőnél, hiszen a ciklus hossza sem egyenlő. A teherbe esésre akkor van a legtöbb esély, ha a peteérést is beleszámítva az előtte lévő 5 napban kerül sor az együttlétekre. Az ovuláció napja előtt azért érdemes összebújni, mert a spermiumok akár 72 órán át is életképesek, így már bejuthatnak a petevezetőbe még a pete előtt.

Ha fiút szeretnél, az ovuláció előtt, ha lányt, éppen az ovulációkor kell szeretkeznetek – Tévhit

Nincs olyan természetes módszer, amellyel meg lehetne határozni a baba nemét még a fogantatás előtt, 50-50% esély van arra, hogy lány vagy fiú lesz a kicsi. Így ezzel a módszerrel sem lehet befolyásolni, hogy kisfiút vagy kislányt vársz-e majd.

A magas zsírtartalmú tej segíthet – Tévhit

Készült olyan kutatás, amely összefüggést talált az alacsony zsírtartalmú tejek és az ovuláció hiánya között. Azonban a valóság sokkal inkább az, hogy egészségesen kell étkezni. A cukrok és a finomított szénhidrátok nagyobb inzulinválaszt váltanak ki a szervezetben, ezért leginkább ezek fogyasztása lehet negatív hatással a fogamzó képességre. A zöldségben, gyümölcsben, sovány fehérjékben és egészséges zsírokban gazdag étrend a legjobb, ha babát szeretnél.

Érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigyet – Tény

Ha a pajzsmiriggyel probléma van, az nehezítheti a teherbe esést. A pajzsmirigynek ugyanis nagy hatása van az anyagcserére, így ha alulműködik, akkor semmi nem működik megfelelő ütemben. A túlműködő pajzsmirigy pedig számos gondot okozhat, ha már babát vársz.

A stressz nehezíti a teherbe esést – Tény

A termékenységi szakemberek egyetértenek abban, hogy a stressz az utolsó, amire szüksége van egy nőnek a teherbe eséshez, de azok a nők is teherbe tudnak esni, akik például háborús övezetben élnek. Noha a stressz nehezíti a fogantatást, de lehetetlen számszerűsíteni, mennyire befolyásolja. Természetesen a lehető legjobb, ha megpróbálod minimalizálni a stresszt.

Maradj az ágyban feltett lábakkal szex után – Tévhit

Semmiféle különbség nincs, ha így maradsz, vagy fekve, esetleg kimászol az ágyból. Ahogy a spermiumok bejutottak, azonnal elindulnak a cél felé.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: