Teherbeesés

Ezt tudnod kell: ekkor vagy a legtermékenyebb

Hogyan állapítható meg, hogy mikor esel teherbe a legnagyobb eséllyel?
2022. December 10.
nő naptárral
Fotó: Getty

Gyerekkorunkban a tiniműsorok és filmek mind azt sugallták, hogy a szex egyenes következménye a terhesség. Később rájöttünk, hogy ez nem egészen így van. Persze, teherbe esni elsősorban szex-szel lehet, és igen, aki nem szeretné ezt, annak óvintézkedéseket kell tennie. De arról szó sincs, hogy minden egyes alkalommal teherbe esnénk, amikor aktívak vagyunk az ágyban.  
Igen, sokak számára az az alapvető tény, hogy vannak bizonyos napok, amikor lehetséges a fogantatás, és vannak olyanok, amikor nem, valahogy kimaradnak a szexuális nevelésből, homályban maradnak egész sokáig, valahogy úgy, mint a Mikulás kiléte.  

Az igazság az, hogy a legtöbb nőnek minden hónapban csak egy rövid ideje van arra, hogy teherbe essen. Néha ez a bizonyos időablak csak pár órán át tart. Mikor vagy a legtermékenyebb? Először is figyeld meg s ciklusod! Ha minden hónapban szabályszerűen megjön a menzeszed, és komoly tünetek előzik meg, akkor valószínű, hogy szabályos, 28 napos ciklussal bírsz. Ha ez a helyzet, akkor a ciklus 14. napján kezdődik az ovuláció (a ciklus első napjának a menstruáció első napját kell számolni).

Dr. Richard Paulson, a Los Angeles-i USC Fertility munkatársa szerint ez némi zavart okozhat. „A következő menstruáció előtti 14. napon van a középidő, nem pedig 14 nappal az utolsó után” – magyarázza. Persze ha a ciklus 28 napos, akkor ez a kettő egybeesik.  Tizennégy nappal a következő menstruáció megérkezése előtt a petevezetékből egyetlen petesejt szabadul fel, hogy találkozzon néhány spermával, és esetleg elkezdhessen embrióvá alakulni. Paulson szerint ez általában egynapos esemény, de azt javasolja, hogy aki gyermeket szeretne, az már néhány nappal azelőtt kezdjen el szexelni partnerével, mielőtt elérné a 14. napot. “Nagy tévhit az, hogy naponta ötször kellene szexelni a sikerhez” – tette hozzá Paulson a TODAY.com-nak. „A gyakoriság nem számít. A „nagy nap” előtti kezdés viszont segíthet abban, hogy a spermium bejuthasson, és készen álljon a petesejttel való találkozásra épp, amikor az megérkezik.” 

Az American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) szerint a petesejt csak az ovulációt követő 24 órán keresztül termékenyíthető meg, míg a férfi spermiumok három és öt napig élhetnek a nő testében. Vagyis a 14. nap előtti öt nap, és az utána való egy-két nap számít igazán. De honnan tudhatod, hogy mikor vagy a legtermékenyebb, ha a ciklusod szabálytalan?  Az ovulációs és menstruációs alkalmazások segítségével nyomon követheted a ciklusodat, és jobban előrevetítheted, mikor kerülsz a termékenységi ablakba.  Például ha a ciklusod 35 napos, akkor nagy valószínűséggel az utolsó menstruáció kezdetétől számított 21. napon lesz az ovulációd.

Számos menstruációs alkalmazás kínál naptárakat és emlékeztetőket a terhesség egyszerű megtervezéséhez, ami különösen hasznos lehet, mivel a különböző hónapokban eltérő számú nap van, így nehéz lehet nyomon követni a folyamatot. A ciklus naptáralkalmazással való megjelenítése segít meghatározni azt a bizonyos ablakot, különösen akkor, ha a menstruáció időzítése kevésbé megbízható.  

Az ovuláció követésének vannak más módszerei is, például a hüvelyváladék vizsgálata vagy a testhőmérséklet mérése. A váladék mennyisége ugyanis közvetlenül az ovuláció előtt növekszik, elvékonyodó, síkos lesz.  A testhőmérséklet pedig nyugalmi állapotban kissé megemelkedik az ovuláció során. Ám ha terhességet tervezel, nem biztos, hogy ez a leghatékonyabb módja, főként mivel a hőmérséklet csak az ovuláció után változik. Más nyomkövetési módszerekkel párosítva azonban hasznos információt nyújthat a téren, hogy mi történik a testedben.