Teherbeesés

Óvszerteszt: önkéntesek teszteltek

280 önkéntes bevonásával teszteltek 15 féle latex és szintetikus óvszert.
2022. November 25.
óvszer
(Kép forrása: Getty Images)

A Tudatos Vásárlók Egyesülete tette közzé olasz partnerük, az Altroconsumo által végzett óvszer termékteszt eredményeit. Önkéntesek bevonásával teszteltek 15 féle óvszert, köztük latex és szintetikus termékeket.

A tesztelés során értékelték a termékek:

  • nem kívánt terhesség elleni védelmének hatékonyságát,
  • a szexuális úton terjedő betegségek elleni védelmének hatékonyságát,
  • a potenciálisan káros összetevők jelenlétét,
  • hogy a címkék mennyire egyértelműek és megtalálható-e rajtuk minden szükséges információ.

Az önkéntesek pedig szubjektív véleményt is mondtak minden termékről.

Mindegyik vizsgált termék kellőképpen biztonságosnak bizonyult, azaz nem találtak rajtuk mikroszkopikus lyukakat, amit vízzárósági vizsgálattal, a latex óvszereknél pedig elektromos szivárgásvizsgálattal is teszteltek. Minden óvszer elég erősnek is bizonyult abban, hogy ne kelljen szakadás miatt aggódni.

Vizsgálták a potenciálisan káros anyagok jelenlétét is – 10 mintában nyomokban találtak lágyítószereket és fenolokat, de a mennyiségük jóval a biztonsági határértékek alatt volt. Négy termékben (Control Finissimo Original, Fair Squared Original, Skyn Elite, Skyn Original) nitrózaminokat is kimutatattak, melyek lehetséges rákkeltő anyagok, azonban ezek nagyon kis mennyiségben voltak jelen, ami a jelenlegi álláspont szerint nem jelent kockázatot a felhasználókra.

Az óvszerek használatát sokan nem kedvelik, mondván, hogy a használat kevésbé élvezetessé teszi a szexuális együttlétet, vagy elvész a pillanat varázsa. Ezért a termékeket 280 önkéntes segítségével használati tesztnek is alávetették.

A tesztelők szerint egyik óvszer sem tette kifejezetten kellemetlenné az intim pillanatokat, de megfogalmaztak néhány kritikát. Így például a Fair Squared esetében megfogalmazódott, hogy jobb lett volna, ha több síkosító van rajta. A fel- és levétel kényelmét tekintve kevésbé szerepeltek jól a Lidl és a Coop szupermarketek képviselői és a Primex termékei.

Az önkéntesek tapasztalata szerint az ultravékony óvszerek nem feltétlenül nyújtanak kellemesebb érzést szex közben, mint a normál vastagságúak.

A teljes termékteszt részletes eredményei elérhetőek a Tudatos Vásárlók oldalán.