Baba

10 módszer fogamzásgátláshoz

Az aktív szexuális élethez bizony hozzátartozik a terhesség lehetősége is. Ha azonban valakinél éppen nem aktuális a gyermekvállalás, különböző fogamzásgátló módszerek közül választhat.
2018. Április 28.
A fogamzásgátló tabletta az egyik legnépszerűbb módszer

Barrier-módszerek

A barrier-módszerek lényege, hogy megakadályozzák, hogy a hímivarsejt és a petesejt találkozzon. Barrier-módszert férfiak és nők is alkalmazhatnak.

Gumióvszer

A gumióvszer (megfelelően használva) mintegy 79-80 százalékos védelmet nyújt a nem kívánatos terhesség ellen, emellett pedig a nemi betegségek terjedését is megakadályozza. A hagyományos óvszert a merev hímvesszőre kell húzni, együttlét után pedig ki kell dobni. A női óvszer egy kis, puha “alagútra” hasonlít, mely tulajdonképpen az egész hüvely belsejét beborítja, így akadályozza meg a sperma és a petesejt esetleges találkozását. Gumióvszert szinte minden szupermarketben, gyógyszertárban vagy drogériában lehet vásárolni, női óvszert online rendelhetünk.

Pesszárium

A pesszáriumot, illetve a méhszájsapkát mélyen a hüvelybe kell felhelyezni (aktus előtt legalább 20 perccel), így befedi a méhszájat, a spermiumok nem tudnak rajta áthatolni. Spermicid géllel együtt használva 94-96 százalékos védelmet nyújt. Pesszáriumot interneten lehet rendelni, a szabályokat betartva évekig használható. A nemi betegségek ellen nem véd.

Spermicidek

A spermicidek nem fizikai, hanem kémiai barrierek, vagyis olyan anyagokat tartalmazó helyileg alkalmazandó eszközök, melyek megbénítják, elpusztítják a hímivarsejteket. A spermicid lehet hab-, zselé- vagy krém állagú, de spermicidet tartalmazó hüvelytablettát vagy kúpot is vásárolhatunk. Önmagában nagyjából 70 százalékos védelemet nyújtanak, javasolt ezeket más módszerrel, pl. óvszerrel kombinálni.

Hormonális módszerek

A hormonális módszerek a női hormonrendszerre hatnak: megakadályozzák az ovulációt, így a petefészekből nem lökődik ki megtermékenyíthető petesejt. Ezek a fogamzásgátló szerek orvosi vizsgálathoz kötöttek és vénykötelesek, sajnos több-kevesebb mellékhatással is kell számolni alkalmazásuk esetén. A hormonális fogamzásgátlók nem védenek a nemi betegségek ellen.

Fogamzásgátló tabletta

A fogamzásgátló tabletták (megfelelően alkalmazva) 95-99 százalékos védelemet nyújtanak a nem kívánt terhesség ellen. Két típusuk van: a kombinált tabletták ösztrogént és progesztint egyaránt tartalmaznak, míg az ún. minitablettákban csak progesztin van. A tablettát – típustól függően – minden nap, lehetőleg ugyanabban az időpontban kell bevenni.

Fogamzásgátló tapasz

A tapasz a bőrön keresztül juttatja a szervezetbe a fogamzás megakadályozásáért felelős hormonokat. A tapaszt hosszabb időn keresztül (1-3 hétig) folyamatosan kell viselni, pl. a felkaron, a hason vagy a háton, majd egy hét szünetet kell tartani.

Fogamzásgátló injekció

Az injekció mintegy 90 százalékos védelmet nyújtó módszer. Orvos adja be, általában 12 hetente. Hátránya, hogy jóval hosszabb idő kellhet ahhoz, hogy a fogamzóképesség helyreálljon.

Hüvelygyűrű

Az aprócska, műanyag, hüvelybe helyezhető gyűrűt folyamatosan 3 hétig kell viselni, ez idő alatt juttatja a szervezetbe az ovulációt megakadályozó hormonokat. Egy hét szünet után újabb gyűrűt kell felhelyezni. A hüvelygyűrű 95-99 százalékos védelmet nyújt.

Méhen belüli eszközök és implantátumok

A méhen belüli eszközök és az implantátumok hosszú távra szólnak, legalább 3-5 évig képesek akár 99 százalékos védelmet nyújtani a terhesség ellen. A nemi úton terjedő fertőzéseket azonban nem képesek megállítani. Ezeket az eszközöket szakorvos helyezi be és távolítja el.

Spirál

A méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD) többféle módon is védhet: roncsolhatja vagy elpusztíthatja a spermiumokat, befolyásolhatja a hüvelyváladék mennyiségét és minőségét (így abban nem tudnak mozogni, illetve életben maradni a hímivarsejtek), megváltoztathatja a méh belsejét borító nyálkahártyát. Elterjedt nevével ellentétben az alakja valójában T-re emlékeztet.

Implantátum

Az implantátum egy aprócska, a bőr alá ültethető eszköz, mely folyamatosan, több évig hormonokat bocsájt ki, és ezzel megakadályozza az ovulációt, vagyis a peteérést.

Egyéb módszerek

Természetes családtervezés

A természetes családtervezés a női ciklus megfigyelésén és követésén alapul. Lényege (nagyon leegyszerűsítve), hogy minden ciklusban van 6-10 olyan nap – a peteérés környékén -, amikor nagyobb a teherbeesés rizikója, más napokon viszont igen alacsony. A női szervezet folyamatosan változik a ciklus során, és alapos megfigyeléssel felfedezhetők bizonyos mintázatok. A természetes családtervezés során figyelni lehet pl. az éberedési testhőmérsékletet, a hüvelyváladék állagát és mennyiségét, a méhszáj helyzetét, a ciklusok hosszát (minél több változót követ valaki, annál pontosabb eredményeket kap). A természetes családtervezéshez jól használható appok is a rendelkezésünkre állnak. A módszer nagyjából 76 százalékos biztonságot nyújt.

(via)

Ez is érdekelhet: