Baba

Rézgyöngy, az új méhen belüli fogamzásgátló eszköz

A hosszútávon is biztonságos és hatékony hormonmentes fogamzásgátlók választéka a réztartalmú spirál(közismertebb nevén hurok) után egy újabb lehetőséggel bővült hazánkban: több nyugat-európai ország után Magyarországon is forgalomba került a "rézgyöngy".
2018. Május 11.
Rézgyöngy, az új méhen belüli fogamzásgátló eszköz

A különlegessége: a forma-emlékező fém, a nitinol, ami az eddig használt spirálokhoz képest egy egészen új formát tesz lehetővé, csökkentve ezáltal a hagyományos spirálokkal tapasztalt kellemetlen mellékhatásokat.

Mi az az IUB Rézgyöngy?

Az IUB Rézgyöngy egy a spirálhoz hasonló fogamzásgátló eszköz. A méh üregébe helyezve hormonmentesen véd a nem kívánt terhességtől teljes öt éven keresztül.

Az eszköz fejlesztése a klinikai vizsgálatokkal együtt 8 éven át tartott. “Az volt a célom, hogy egy hormonmentes és humánus fogamzásgátló alternatívát fejlesszük, amit bármilyen életkorú hölgy tud használni. Hiszen a jelenleg használatos spirálokkal a használók mintegy 15%-ának vannak problémái, aminek legfőbb oka az, hogy ezek az eszközök gyakran túlságosan nagyok a méh üregéhez képest, ráadásul a formájuk sem optimális”- nyilatkozta dr. Ilan Baram, a termék feltalálója.

Az IUB Rézgyöngy egy speciális forma-emlékezettel rendelkező fémből, a nitinolból készül, amit már régebben használnak az orvostudományban implantátumok készítésére. A speciális fém, amire 17 rézgyöngy van felfűzve, egy fehér polimer réteggel van bevonva az esetleges allergiás reakciók elkerülésére. Így a rézgyöngy gömb alakban helyezkedik el a méh üregében, nincsenek éles végei vagy szögletei, mint a hagyományos T alakú spiráloknak.

Így működik az IUB Rézgyöngy

A felhelyezés után a rézgyöngy 5 évig ad le nagyon kis mennyiségű rezet a méh üregébe. Ezek a felszabaduló rézionok csökkentik a hímivarsejtek mozgékonyságát a méh üregében, ezáltal valószínűtlenné téve a megtermékenyülést.

Rézgyöngy, az új méhen belüli fogamzásgátló eszköz

Hogyan helyezik fel az IUB Rézgyöngyöt?

A hormonmentes rézgyöngyöt nőgyógyász szakorvos helyezi fel a méhbe. Erre a legjobb időszak a menstruáció utolsó napjaiban, illetve szülés után 6 héttel van, mert ilyenkor a méhszáj nyitottabb. Még nem szült nőknél a méhnyak tágítására is szükség lehet. Felhelyezés előtt el kell végeztetni a nőgyógyász által javasolt vizsgálatokat. Ezután az eszköz egy felvezető cső segítségével a méhbe felhelyezhető, ahol azonnal elkezdi kifejteni a hatását.

Arról, hogy pontosan hogyan is helyezkedik el a rézgyöngy a méhben, itt tekinthető meg egy a videó:

8-12 héttel a felhelyezés után ultrahangos ellenőrző vizsgálat következik, amivel kiderül, hogy a rézgyöngy a megfelelő helyen van-e. Ezek után elegendő évi egy ellenőrzés a nőgyógyásznál.

Kinek ajánlott az IUB Rézgyöngy?

Alapvetően a hormonmentes fogamzásgátlás bárki számára megfelelő lehet. Egyénre szabott tanácsért érdemes nőgyógyászhoz fordulni.

Azok számára, akik az egyébként nagyon ritka réz allergiában, vagy a réz anyagcsere zavarában ún. Wilson-kórban szenvednek, a rézgyöngy nem javasolt. Nem használhatják azok sem, akiknek kismedencei fertőzésük, tisztázatlan eredetű vérzészavaruk, méhnyaki fertőzésük, méhnyak vagy méhrákjuk van. Mindezekről, illetve az esetlegesen felmerülő egyéb problémákról érdemes nőgyógyásszal konzultálni.

Mibe kerül az IUB Rézgyöngy?

A termék áráról a www.rezgyongy.hu oldalon tájékozódhat. A terméket nőgyógyásza javaslatára megvásárolva, bontatlan steril csomagolásban kell az orvoshoz eljuttatni a felhelyezés céljából. Az IUB Rézgyöngy árán kívül lehetnek még a termék felhelyezésével kapcsolatos egyéb költségek is, amennyiben ezt magán orvosi ellátás keretében végzik.

Milyen mellékhatásai lehetnek a “rézgyöngynek”?

A felhelyezés utáni első napokban előfordulhat enyhe vérzés. Ezenkívül felléphetnek görcsök és fájdalom is. Néhány nap után ezek a tünetek általában elmúlnak, és a beáll a szokásos menstruációs ciklus. További ritka mellékhatásokról olvashat a www.rezgyongy.hu oldalon.

6 ok, amiért érdemes a “rézgyöngyöt” választani: