Teherbeesés

„Attól, hogy elköttettem magam, megmaradt a férfiasságom” – Így zajlik a férfiak meddővé tétele

Bár olykor-olykor hallhatunk a férfi fogamzásgátlás lehetőségeiről, még mindig nem elegen és nem eleget tudunk arról, hogy egy apró beavatkozással elérhető a férfiak meddővé tétele.
2022. Szeptember 23.
Andrológus konzultál a férfi fogamzásgátlásról
A szexuális örömökre nincs negatív hatással a vazektómia

A vazektómia, vagyis az ondóvezeték folytonosságának megszakítása ugyanolyan biztonságos fogamzásgátló módszernek tekinthető, mint az óvszerhasználat.

A szeptember 15-én életbe lépő abortusztörvény-módosítás sokakban keltett felháborodást, teljesen érthetően. A hosszan felsorakoztatható érvek között előkelő helyen szerepel az is, hogy sokszor a rendszeres szexuális életet élő felnőttek sincsenek kellően tisztában azokkal a fogamzásgátlási módszerekkel, amelyekkel biztonságosabbá tehetők az együttlétek, hát még a szárnyaikat bontogató fiatalok. 

A vazektómia, azaz a férfiak meddővé tétele ma Magyarországon 40 éves kor felett vagy három vér szerinti gyermek születését követően kérvényezhető, és egy apró beavatkozással kivitelezhető. Dr. Albert István andrológus-urológus szakorvos segítségével jártuk körbe a témát és egy olyan apukát is szóra bírtunk, aki már elvégeztette a műtétet.

Az általános nézet még mindig az, hogy a védekezést jobb a nőkre bízni, holott a férfiak is nagyon sokat tehetnek azért, hogy gondtalanabbá tegyék az összebújásokat, ha a pár tart egy „becsúszott babától”.  Ahogy a szakembertől megtudtuk, a vazektómia hatékonysága megegyezik a gumióvszerével, teljes mértékben hormonmentes és a már megoperált férfiaknak semmilyen tennivalójuk sincs a szeretkezések előtt.

Andrológus konzultál a férfi fogamzásgátlásról

A férfi meddővé tétel olyan biztonságos, mint az óvszerhasználat

Ki élhet a lehetőséggel?

Az, hogy ki kérvényezheti a beavatkozást, komoly feltételekhez kötött: míg korábban 18 éves kor felett bármelyik férfi határozhatott úgy, hogy elkötteti magát, évekkel ezelőtt azonban szigorítottak a kritériumokon. „Ma Magyarországon csak 40 év feletti, vagy legalább három vér szerinti gyermekkel rendelkező férfiak dönthetnek úgy, hogy vazektómiának vetik alá magukat, illetve néhány speciális esetben ennél fiatalabb korban vagy kevesebb saját gyermek mellett kérvényezhető a beavatkozás” – részletezi Albert doktor, majd arra is kitér, mit jelentenek a kivételt képező, speciális esetek. 

„Nyomós egészségügyi indok fennállásakor el lehet tekinteni a törvényben foglalt kikötésektől. Ilyen például a latexallergia (ami lehetetlenné teszi a gumióvszer használatát), illetve azok a tényezők, amelyek miatt a nő nem szedhet fogamzásgátlót vagy olyan betegségek fennállása, melyek következtében egy várandósság veszélyeztetné a nő egészségét. Ezek meglétét természetesen orvosi papírokkal kell igazolni, kizárólag így vehetők figyelembe” – folytatja a szakember.

Nem lehet elhamarkodni a döntést

Az első lépés, amit meg kell tennie a férfinek, aki szívesen magára vállalja a fogamzásgátlást, hogy felkeressen egy andrológus szakorvost. Egyáltalán nem mondhatjuk, hogy ezt a fontos döntést elhamarkodhatják az érintettek, az első találkozót követően ugyanis ki kell várni a 6 hónapig tartó gondolkodási időt.

„Ha a férfi ezután is tartja magát az elhatározásához, a szándékát ismét meg kell erősítenie, és egy újabb 6 hónapos várakozás után áteshet a műtéten. A beavatkozás egynapos sebészet keretében vagy ambulánsan is elvégezhető, helyi érzéstelenítéssel történik és körülbelül 15-20 percet vesz igénybe” – magyarázza Albert doktor.

A műtét során két apró bemetszést ejtenek az orvosok a herezacskónál, mindkét oldalon előhúzzák az ondóvezetékeket, amelyekben a spermiumok „közlekednek”. Ezután megszakítják azok folytonosságát, így a hímivarsejtek nem tudnak kijutni a herékből. Dr. Albert István sokak megnyugtatására azt is hozzáteszi, hogy a férfiaknak nem kell az operációt követő nagy fájdalmaktól tartani.

Előtte is, utána is várni kell

Bár a rövidke beavatkozással kész is a férfiak meddővé tétele, a szakértő hozzátette, hogy a teljes hatékonyság eléréséig szükség lehet még egy kis időre, ezért a vazektómiát követő 2 hónapban továbbra is ajánlott a védekezés az együttlétek során. „Ha letelik ez a biztonsági idő, spermavizsgálatot végeztetünk a műtéten átesett páciensnél, amit 30 nap után megismétlünk. Akkor mondható ki hivatalosan, hogy a férfi fogamzásgátlás működik, ha két egymást követő vizsgálat is megerősíti, hogy az ondóban nem találhatók spermiumok” – avat be a műtét utáni tudnivalókba a szakértő, akinek a praxisában egyre több férfi jelentkezik vazektómiára, ám még így sem mondhatjuk azt, hogy gyakran fordulnak hozzá ezzel a kéréssel.

Vazektómia, a hatékony férfi fogamzásgátlás

A vazektómia nincs káros hatással a szexuális örömökre, sőt! Fotó: Getty Images

És ha meggondolja magát a férfi?

Erre a kérdésre sokan szeretnék tudni a választ, sőt szép számmal akadnak olyanok, akiket pont az ezzel kapcsolatos kételyek tartanak vissza a beavatkozástól. „Az ondóvezeték folytonosságának megszakítása elvileg egy újabb műtéttel helyreállítható, ám nem biztos, hogy ez a gyakorlatban is működik. Az ondóvezeték egy nagyon pici csatornához hasonlítható leginkább, az itt végzett operációk fokozott körültekintést igényelnek. Ráadásul meglehetősen ritkán kerül sor ilyen helyreállító műtétekre, ezért az orvosok sem rendelkeznek nagy rutinnal ezen a téren” – vázolja a helyzetet az andrológus-urológus szakorvos.

Péter túl van rajta, és nem bánta meg

A 44 éves apuka 2019-ben esett át a vazektómián, mert feleségével tartottak attól, hogy kéretlenül kopogtat náluk a gólya: „A feleségemmel két gyereket terveztünk és viszonylag kicsi korkülönbséggel ezt sikerült is megvalósítani. A harmadik gyerekünk meglepetésbaba volt, aki fogamzásgátló tabletta mellett fogant. Bár egyáltalán nem terveztük, örültünk neki, de még egyszer nem szeretnénk hasonlókat átélni” – kezdi történetüket. A vazektómiáról a felesége nőgyógyásza beszélt nekik először, és ha nem is azonnal, de végül viszonylag hamar rászánta magát Péter, hogy belekezdjen a procedúrába.

„Megmondom őszintén, nem volt könnyű döntés, sok volt bennem a kérdőjel a műtéttel, vagyis inkább annak következményeivel kapcsolatban. Izgultam, hogy hatással lesz-e a libidómra és hogy befolyásolja-e az együttlétek élvezetét. Most már saját tapasztalatból mondhatom, hogy egyiken sem esett csorba, sőt sokkal felszabadultabban szeretkezünk azóta a feleségemmel” – árulja el egyik hálószobatitkukat Péter.

Döntését tehát egy percig sem bánta meg, már csak azért sem, mert az, hogy átesett a műtéten, nem hatott sem az erekcióra, sem az ejakulációra. Végezetül annyit tesz hozzá (amit az elhatározásán hűledező ismerőseinek is mondani szokott): „Attól, hogy elköttettem magam, teljes mértékben megmaradt a férfiasságom!”

(Fotó: Getty Images)