Kamasz

Tinédzser fiad van? Vele is beszélned kell az abortuszról!

Ritkán esik szó arról, hogyan beszéljen a szülő a kamasz, vagy tinédzser fiának az abortuszról, pedig nagyon is fontos téma ez. Mert a tudás hiánya, csak további kockázatokat rejt.
2022. Augusztus 30.
1024

Mostanában világszerte újra sok szó esik az abortuszjogról, és arról, hogy az esetleges megvonása milyen hatással lehet azokra, akik akaratukon kívül teherbe esnek. Ez nagyban érinti a fiatal lányokat, de nemcsak őket. Minden eddiginél fontosabb, hogy a tinédzser fiúkkal is beszéljünk a szexuális egészségről – és arról, hogy mit jelenthet számukra egy abortusz, még ha áttételesen érintettek is.

„Minden párnak előre meg kell beszélnie, hogy hogyan fog védekezni, mielőtt még együttlétre kerülne sor” – mondja Kimberly King, szexuális visszaélések megelőzésével foglalkozó szakember a Yahoo.com-on. „A fiatal fiúknak és lányoknak A, B és C tervre van szükségük, és ismerniük kell a saját országuk törvényeit.”

“Nem az iskola feladat a szexuális felvilágosítás”

A szakember szerint nem megoldás, és nem is reális, hogy teljes absztinenciára próbáljuk rábeszélni a fiatalokat. Szerinte a tudás és tapasztalat hiánya csak további kockázatokat rejt. Ehelyett arra biztatja a szülőket, hogy komolyan oktassák a gyerekeiket a biztonságos szexuális élet témakörében.

Ez egy nagy lehetőség arra, hogy a fiúkat a női testről, a szexualitásról, a szexről, a terhességről, a szerelemről, a tiszteletről, a kémiáról és a kommunikációról tanítsuk. „Nem ismerek olyan tinédzsert, aki szándékosan teherbe akarna esni vagy abortuszt akarna végeztetni. Sajnos azonban sok fiatal nem ismeri az egész folyamatot, szóval bőven van pótolnivalónk.”

A múltban a nem kívánt terhesség felelőssége és traumája nagy részben a nőkre hárult. King véleménye szerint azonban itt az ideje a fiatalok nevelésének, nemüktől függetlenül. “A lehető leghamarabb meg kell tanítanunk tinédzsereinknek a fogamzásgátlást, és ne hagyjuk ezt az iskolára! A szülőknek – jó esetben – alapvető szerepük lehet ebben a bizalom, tisztelet, felelősség és biztonságérzet miatt.”

Rajtunk múlik, milyen lesz a “jövő férfija”

Emma Gordon három 7 és 17 év közötti gyermek édesanyja. Mint mondja, a szex az élet természetes velejárója, ezért férjével együtt fontosnak tartják, hogy felkészítsék tinédzser fiukat erre a lépésre. Igyekeztek nyitott és biztonságos környezetet teremteni számára, hogy beszélhessen a testében bekövetkezett fizikai és érzelmi változásokról. “Természetes, hogy a tiniknek buzognak a hormonjaik” – mondja Gordon. “Épp ezért fontos, hogy felkészítsük a fiúkat is az élet valóságára. Nekem és a páromnak nagyon fontos, hogy a fiunk ismerje, és tudja használni a fogamzásgátlókat. És az is lényeges, hogyan komolyan vegye a dolgot.”

Családjukban az abortusz témája sem tabu, mint mondják, a fiúknak éppúgy nagy teher lehet egy ilyen esemény, mint a lányoknak, és szeretnék megkímélni a gyereküket ettől.

“A szülők beszéljenek a fiaikkal az abortuszról alkotott véleményéről” – mondja egy nevelési tanácsadó. “Értessék meg vele, hogy egy ilyen esemény nagy hatással lehet az életére! Fontos az is, hogy őszintén válaszoljanak a kérdéseikre. Itt a tökéletes alkalom arra, hogy erős, megfontolt, tisztelettudó, felelősségteljes, tájékozott fiatal férfiakat neveljünk, akik kiállnak a nők jogaiért” – teszi hozzá.

Forrás: Gyerekszoba.hu