Család

Abortusztilalom: 64 ezer nemi erőszakból fogant terhesség az eredmény

Ha kell még valakinek érv, hogy miért rettenetes ötlet az abortusztilalom, itt a legújabb statisztikák eredménye, amiből kiderült, hogy megugrott a nemi erőszakban fogant magzatok száma, akiket kötelező az anyáknak megszülni.
2024. Február 11.
abortusz
Fotó: Getty

A Gyerekszoba.hu oldalon elsősorban babagondozással, gyerekneveléssel, a családok helyzetével foglalkozunk. Ám úgy gondoljuk, a tudatos és felelős családtervezéshez hozzátartozik az is, hogy minden gyerek akkor születhessen meg, amikor várják, és igazán akarják. Ez pedig azt is jelenti, hogy a nem ideális időszakokban vagy helyzetekben a nők igyekeznek elkerülni a terhességet. Baj esetén abortusszal, ami egy szörnyű dolog, azonban azt látjuk, hogy a teljes tiltása talán még szörnyűbb következményekkel jár a már megszületettekre nézve. Ezért – a gyerekeké mellett a nők jogait is fontosnak tartó site-ként – időnként helyt adunk az ilyen jellegű témáknak is az oldalon. Hiszen ez a realitás: ezek a nehéz dolgok is a női reprodukcióhoz tartoznak, abba pedig gyakran beleszól a történelem, a politika. Az nlc cikke most arról ír, hogy a „szívverés-törvény”-nek nevezett texasi abortusztörvény értelmében a terhességet nem lehet megszakítani, ha már észlelhető a magzati szívhang, ez alól pedig a nemi erőszak vagy a vérfertőzés sem jelent kivételt.

Miután az amerikai Legfelsőbb Bíróság 2022-ben a Dobbs kontra Jackson Women’s Health Organization ügyben hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet, 14 államban teljes abortusztilalom lépett életbe. Ezek közül kilencben nem lehet kivételt tenni nemi erőszak esetén sem, azaz ha megerőszakolnak és terhes leszel, meg kell szülnöd a babát – akár akarod, akár nem. A kutatók megpróbálták számszerűsíteni a nemi erőszakból eredő terhességek számát a teljes tilalommal rendelkező államokban – és az eredmény riasztó.

Nem csak Texas

A statisztikák alapján 2022. július 1. és 2024. január 1. között több mint 64 ezer terhesség fogant meg nemi erőszak következtében azokban az államokban, ahol az abortuszt betiltották. Ebből a becslések szerint valamivel több mint 5500 történt azokban az államokban, ahol a nemi erőszakra vonatkozó kivételek vannak érvényben – és közel 59 ezer a kivételek nélküli államokban. A szerzők számításai szerint csak Texasban több mint 26 ezer nemi erőszakból fogant terhesség volt az adott időszakban. Samuel Dickman, a tanulmány vezetője elmondta: „Az erősen stigmatizált életeseményeket nehéz mérni. És a szexuális erőszak túlélői közül sokan nem akarják felfedni, hogy átmentek ezen a hihetetlenül traumatikus életeseményen. Soha nem fogjuk megtudni a nemi erőszak és szexuális erőszak túlélőinek valódi számát.”

Az eredmények arra utalnak, hogy több ezer megerőszakolt nő esett teherbe azokban az államokban, ahol az abortuszt betiltották. Dickman feltételezése szerint még azokban az államokban is, ahol a nemi erőszakra vonatkozó kivételt tettek, nagyon kevesen végeztek abortuszt – valószínűleg a megfélemlítés miatt. A lehetőség persze ott van, hogy államon kívülre utazzanak abortuszra a teherbe esett nők, ám ez gyakran több 100 kilométert is jelenthet, ami sokaknak elérhetetlen és kivitelezhetetlen utazás lenne, nem is beszélve az anyagi vonzatáról. „A tanulmány azt mutatja, hogy az abortusztilalom egyik következménye az, hogy megugrott a nemi erőszakból fogant terhességek száma” – mondta el a tanulmány vezetője.

„Évente 73 millió abortuszt végeznek világszerte, ezzel a leggyakrabban alkalmazott nőgyógyászati beavatkozásnak számít, az esetek több mint 60 százalékában az oka nem kívánt terhességhez vezethető vissza. Az abortuszok körülbelül 45 százaléka nem tekinthető biztonságosnak, ami az esetek 5-13 százalékában a nő halálához vezet” – olvasható az Amnesty International cikkében. 

A magyar abortusztilalom

„A terhességmegszakítások számáról az 1950-es évek közepétől állnak rendelkezésre viszonylag megbízható adatok. Az 1953-ban bevezetett Ratkó-féle egészségügyi miniszteri utasítás szigorúan büntette az illegális terhességmegszakítást, 1956 júniusától viszont az anya kérésére lényegében feltétel nélkül engedélyezték a terhességek művi megszakítását. Az 1959 és 1973 közötti 15 év mindegyikében több terhességmegszakítás történt, mint amennyi gyermek ezekben az években világra jött. 1974-től változó mértékben ugyan, de a születések száma minden évben felülmúlta a terhességmegszakításokét. Az 1990-es évek közepén mért csaknem 79 ezer művi vetélés száma az ezt követő két évtizedben kevesebb mint felére, 30,4 ezerre esett 2016-ig” – olvashatjuk a KSH Terhességmegszakítások című kiadványában.

A híres Ratkó-féle abortusztilalom 1953-ban sújtotta a magyar népet, amikor Ratkó Anna egészségügyi miniszter utasítására betiltották az abortuszt és börtönnel büntették a terhességmegszakítást. Miután enyhítették a tilalmat, az abortuszok száma a duplájára nőtt, és emelkedett az 1960-as évek végéig, a csúcspontján 206 ezer magzatelhajtást végeztek el egy év alatt. A szülések számával tehát nemcsak manapság foglalkozik olyan sokat a politika, hanem már a 60-as években is alacsonynak számított Magyarországon a születési ráta világviszonylatban.

Arról, hogy hogyan tűnt el a magyar iskolákból a szexuális felvilágosítás, és hogy a történelem során a nők milyen házilagos módszerekhez folyamodtak magzatelhajtás céljával, a CIKK FOLYTATÁSÁRA kattintva olvashatsz.