Teherbeesés

Az emberek több mint fele támogatja a legális abortuszt

Magyarországon a többség régóta támogató álláspontot képvisel.
2023. Augusztus 23.
orvos
Fotó: Getty

Huszonkilenc országot bevonó közvélemény-kutatást végzett az Ipsos arról, hogy mit gondolnak az emberek az abortuszról. A válaszadók 56 százaléka támogatja, hogy a legtöbb esetben legális legyen a beavatkozás, sőt, 27 százalék szerint minden olyan esetben, amikor az érintett nő kéri, el kellene végezni. Ugyanakkor minden tizedik kérdezett azt mondta, hogy szíve szerint semmilyen körülmények közt nem engedélyezné.

A kérdésben a legliberálisabb Svédország (87%), majd Franciaország (82%) és Hollandia (72%) következik. Magyarország hagyományosan meglehetősen támogató álláspontot képvisel: a hatodik helyen áll 72 százalékkal. Nálunk 13 százalék tiltaná meg globálisan a dolgot.

Érdekes, hogy a harminc alatti nők kimondottan szabadelvűek ebben, miközben a huszonéves férfiak épp ellenkezőleg: a többség nem támogató.

A legtöbbek szigorú álláspontja akkor enyhül, ha veszélyben van a várandós nő élete vagy ha szexuális erőszakból származik a terhesség. Azzal kapcsolatban már kevésbé megértőek, ha valaki azért akarja elvetetni a magzatát, mert valószínűleg súlyos egészségügyi problémákkal születne.