Terhesség

Tucatjával járnak Ausztriába a magyar nők, hogy abortuszt végeztethessenek

Hiába legális a terhességmegszakítás itthon, az embertelen körülmények és a hosszú várólista miatt egyre többen mennek külföldre.
2023. Augusztus 18.
Abortuszra váró nő a kórházban

Erről számol be hosszabb cikkében az Euronews, amiből az is kiderül, hogy a nők többsége Ausztria felé veszi az irányt. Az újságíróknak több magyar nő is őszintén beszélt arról, miért nem itthon kért időpontot az abortuszra.

„Egészen biztos voltam benne, hogy nem Magyarországon szeretném megszakíttatni a terhességemet” – kezdte a 32 éves Adri, aki egyedül neveli a kisfiát. 

Bár a 12. hétig itthon nincs törvényi akadálya annak, hogy a nők abortuszt végeztessenek, a beavatkozást azonban hosszas ügyintézés előzi meg. Ennek része egy olyan találkozó, melyen a szakemberek tájékoztatják az anyukákat arról, hogy milyen egyéb lehetőségeik vannak a terhességmegszakítás mellett, a másodikon pedig az abortusszal járó kockázatokról világosítják fel a nőket.

Ahogy Lebedi Réka, a TASZ jogásza elmondta, hogy ezek a hozzáértők rendkívül leterheltek és nehéz hozzájuk időpontot kérni, így nem ritka, hogy a kismamák kifutnak az időből. Kihangsúlyozta azt is, hogy ezeken a beszélgetéseken nem ritka, hogy a nőket hibásként állítják be, amire semmi szükség nincs az amúgy is nehéz helyzetben.

Christian Fiala, egy bécsi nőgyógyászati klinika orvosa arról számolt be, hogy hetente körülbelül 10-15 nő érkezik hozzájuk terhességmegszakításra Magyarországról, azonban egészen biztos, hogy nem csak hozzájuk fordulnak segítségért a hazai anyukák.

Az ausztriai abortuszt választó nőket a beavatkozás ára sem tartja vissza: míg otthon 100€-ra tehetők a költségek, addig a szomszédos országban 5-600 €-t kérnek érte, amihez az utazás díját is hozzá kell még számolni. A teljes cikk itt érhető el.

Nyitókép: Getty Images