Terhesség

Szívhangrendelet: csak még több lett az abortusz

Nemhogy csökkentette volna a szívhangrendeletként elhíresült intézkedés az abortuszok számát, de még több is az a magzat, akit elvetetnek, amióta életbe lépett a dolog.
2023. Június 06.
ultrahang-kép
Fotó: Getty

Tavaly szeptember óta él az úgynevezett szívhangrendelet, amelynek értelmében minden kismamának meg kell hallgatnia a magzat szívhangját, mielőtt az abortusz mellett dönt. A Válasz Online cikke szerint ez eddig nem érte el a kívánt hatást, sőt: azóta nemhogy csökkent volna az elvetetett magzatok száma Magyarországon, de sajnos még nőtt is – persze azt nem tudni, hogy a kettő összefüggésben áll-e egymással.

A cikk hangsúlyozza: tíz éve nem fordult elő olyan, hogy négy egymást követő hónapban emelkedett volna a terhességmegszakítások száma, hat megyében pedig a növekedés a 15 százalékot is elérte vagy meghaladta. Maga a lap is arra jutott a KSH és az egészségbiztosító kórházi adatait elemezve, hogy mindez nem a szívhangrendelet hatása. Inkább azt valószínűsítik, hogy az infláció és a megélhetési válság miatt nehéz helyzetbe került párok vetethették el a magzataikat.

Tény, hogy körülbelül egy évtized után először tavaly nem csökkent az ezer nőre jutó abortuszok száma, a száz élve születésre eső aránynál pedig emelkedés mutatható ki.

1993 óta ez volt az első jogi jellegű szigorítás az egyébként liberális magyar szabályozásban, ami a kezdetektől komoly kritikákat váltott ki – a Gyerekszoba.hu is kétségeinek, aggodalmának adott hangot az erősen antihumánus ötlettel kapcsolatban.

A Válasz Online szerint a hazai számok főként az északkelet-magyarországi régióban élő nők sorozatos küretei és a fogamzásgátló módszerekhez való nehezebb hozzáférése miatt olyan magas. Az viszont általános hatás, amikor az életszínvonal romlásával ezekből a veszteségekből is egyre több lesz.