Terhesség

Elrejti a veszélyeztetett terhességeket az új amerikai abortuszdöntés

Egyre nehezebb dolga van az orvosoknak és a kismamáknak Amerikában, amióta életbe lépett az új abortuszszabályozás.
2023. Július 04.
fájdalmas vajúdás
Sok nő kerül veszélybe az abortusztilalom miatt (Fotó: Getty Images)

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egy évvel ezelőtti döntése, amely megszüntette az abortuszhoz való országos jogot, megnehezítette az orvosok dolgát a vetélések és a terhességgel összefüggő egyéb vészhelyzetek kezelésében – derül ki egy új jelentésből.

Azokban az államokban, ahol él az abortusztilalom, a betegek fele azt mondta, hogy veszélyeztetett terhesség esetén sem tudták elvégezni az abortuszt.

Az érintett államokban praktizáló orvosok 40 százaléka azt mondta, hogy korlátokkal szembesültek a vetélésen és a terhességgel összefüggő vészhelyzetekben átesett nők ellátásában. Ezekben az államokban az orvosok közül 10-ből 6 fejezte ki aggodalmát a jogi kockázat miatt, amikor a betegellátással kapcsolatos döntéseket hoz.

A KFF nevű nonprofit szervezet által készített felmérés szerint a megkérdezettek nagy százalékban azt is mondták, hogy az abortusztilalmi döntés megnövelte a terhességgel összefüggő halálozások számát (64%), valamint az anyák egészségi állapotának alakulását befolyásoló faji és etnikai különbségeket (70%).

Az abortuszt tiltó államokban dolgozó szülésznők körülbelül 30%-a azt mondta, hogy nem nyújtanak vagy ajánlanak fel semmilyen forrást a terhesség-megszakítási szolgáltatásokhoz pácienseik számára. Körülbelül 48% mondta azt, hogy csak olyan információkat kínál, mint például online források, hogy segítsenek a betegeknek abban, hogy maguk keressenek lehetőséget a terhességmegszakításra. (VIA)