Teherbeesés

A nők elvesztették az abortuszhoz való alkotmányos jogukat az USA-ban

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntésében alkotmányellenesnek minősítette az abortuszhoz való jogot, ami azt jelenti, hogy több államban is illegális lehet mostantól a terhességmegszakítás.
2022. Június 27.

A Legfelsőbb Bíróság a saját, 49 évvel ezelőtti döntését változtatta meg, ami akkor kimondta, hogy alkotmányos jog az abortuszhoz való jog. A mostani döntés azt jelenti, hogy alkotmányos védelem híján az egyes államoknak lesz lehetősége megszabni az abortuszra vonatkozó törvényeket, ami akár az abortusz teljes betiltásához is vezethet több helyen, most úgy tűnik, hogy az USA 50 államának felében illegális lehet a terhességmegszakítás.

A döntés előzménye, hogy bíróság elé vitték a Mississippi államban hatályban lévő abortusztörvényt, amely csak a terhesség 15. hetéig engedélyezi a terhességmegszakítást, szemben az ún. Roe vs. Wade precedensben megszabott 24. héttel.

Az LB döntése után Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a döntés miatt veszélybe került az amerikai nők egészsége és élete. Biden, aki szerint az LB lépése 150 évvel veti vissza az USA-t, bejelentette, utasítani fogja az egészségügyi minisztériumot, gondoskodjanak arról, hogy az amerikaiak számára elérhetők legyenek a fogamzásgátló eszközök, akkor is, ha ezt az egyes államok korlátozni fogják. Az amerikai elnök szerint a kormány minden törvényes módot ki fog használni a döntés ellensúlyozására.

A New York Times összeállítása szerint húsz államban teljesen törvénytelenné válik az abortusz vagy erősen korlátozni fogják, tíz államban egyelőre bizonytalan a helyzet, mert a jogszabályokon vagy az állam vezetőin múlik, és húsz olyan állam lesz, ahol továbbra is védett marad az abortuszhoz való jog, vagy ezek után fogják azt kiterjeszteni.

Vannak államok, amelyek még akkor sem tennének kivételt, ha a terhesség nemi erőszak vagy vérfertőzés következménye, csak abban az esetben engedélyeznék az abortuszt, ha az anya egészsége kerül veszélybe.

 

Forrás: 24.hu/Telex