Teherbeesés

Abortusztilalom: ha nem megy legálisan, megszerzik a netről

Az abortusztablettákra irányuló internetes keresések megugrása arra utalhat, hogy orvosi felügyelet nélkül próbálják majd meg beszerezni a gyógyszert a nők az Egyesült Államokban, állapította meg egy új tanulmány.
2022. Július 03.
Abortusztilalom: ha nem megy legálisan, megszerzik a netről (A kép illusztráció. Fotó: Getty Images)

A Pennsylvaniai Bryn Mawr Főiskola és a Kaliforniai Egyetem, San Diego kutatói az online kereséseket vizsgálták, miután május 2-án kiszivárgott az amerikai Legfelsőbb Bíróság véleménytervezete, amely alapján a Roe vs. Wade precedenst megsemmisítenék. (A precedens értékű, 1973-as a Roe vs. Wade-perben hozott döntésen készültek változtatni és ezzel lényegében szigorítani az amerikai abortusztörvényt. – a szerk.) A bíróság ezt végül június 24-én meg is tette.

A kutatócsapat 2004. január 1-jétől kezdődően 2022. május 8-ig elemezte a Google azon kereséséi trendjeit, melyek az “abortusz tablettát” vagy az “abortusz-gyógyszert” említették, írja az abc News.

Az eredmények szerint a kiszivárgott véleménytervezetet követő héten rekordszámú keresés volt a Google-ön az Egyesült Államokban – május 1-8. között 350 000 keresés történt. Amikor a csapat az óránkénti trendek alapján vizsgálta az adatokat, azt találták, hogy a kiszivárgott véleménytervezetet követő 72 órában 162 százalékkal nőtt az abortusz-gyógyszerekkel kapcsolatos online keresések száma.

A Guttmacher Institute – egy a szexuális és reproduktív egészséggel foglalkozó kutatócsoport -, és további tudósítás szerint a törvényhozók legalább 12 államban betiltották vagy korlátozták a gyógyszeres abortuszt 2022-ben, beleértve a tabletták postázását és a távegészségügyi szolgáltatáson keresztüli elérését.

Az eredmények szerint az abortuszra vonatkozó szigorúbb korlátozásokat alkalmazó államokban nagyobb volt a keresések aránya, mint azokban, ahol kevesebb korlátozás érvényes. A legtöbb keresés Nebraskában volt, ezt követte Iowa és Missouri.

A kutatócsapat azt mondta, hogy a tanulmányuk korlátozott, mert azt nem tudja megerősíteni, hogy a keresés ezekre a gyógyszerekre összefüggésben áll az abortusszal kapcsolatos döntéssel.

Azonban az, hogy ezekben a korlátozó államokban próbálkoznak a vényköteles abortusz-gyógyszerek beszerzésével, riasztó tendencia, mert ez arra utal, hogy nem biztonságos abortuszt kísérelnének meg potenciálisan nem szabályozott, hamisított gyógyszerekkel, és orvosi felügyelet nélkül.

A szerzők szerint az abortusz gyógyszerek iránti megnövekedett érdeklődés figyelmeztetheti az orvosokat arra, hogy sok páciensük élhet majd ilyen lehetőséggel.