Teherbeesés

Történelmi jelentőségű döntést hozhatnak az USA-ban az abortusz kapcsán

A döntéssel elveszíthetik az amerikai nők az abortuszhoz való jogukat. A bíróság nyáron dönthet a kérdésben.
2022. Május 04.

“Történelmi jelentőségű döntést fog várhatóan hozni az amerikai Legfelsőbb Bíróság: változtatni készül az abortusz szabályain” – írja a BBC News nyomán a 24.hu. Egy precedens értékű 1973-as a Roe vs. Wade-perben hozott döntésen készül változtatni és ezzel lényegében szigorítaná az amerikai abortusztörvényt: megengedné az egyes tagállamoknak, hogy maguk döntsenek arról, engedélyezik-e a terhesség megszakítását.

Erről a Politico lap szellőztetett meg egy dokumentumot. A bíróság valószínűleg nyáron dönthet majd a kérdésben. Ha így dönt, akkor az amerikai államok mintegy felében történhet meg az abortuszjogok korlátozása. Már 13 államban van olyan hatályos jogszabály egyébként, hogy amint a bírósági döntés megszületik, egyből tilossá válik az abortusz.

Ha nyáron a bíróság megszavazza a döntést, akkor 36 millió nő veszítheti el a terhesség-megszakításhoz való hozzáférését. Joe Biden elnök kiadott egyközleményt, e szerint mostantól a döntéshozókon múlik, marad-e a nőknek választásuk. Az elnök mindent el fog követni, hogy az abortuszhoz való jog törvénybe kerüljön.

A kiszivárgott dokumentum heves reakciókat váltott ki az ellenzők oldaláról, de vannak olyan civil szervezetek, amelyek támogatják a várható, korlátozó döntést.

A BBC szerint példa nélküli, hogy kiszivárog egy legfelsőbb bírósági tervezet, de akár pont a kiszivárgás miatt egyes bírók meg is gondolhatják magukat még. Jelenleg hat bírót republikánus, hármat demokrata elnök nevezett ki, a döntés meghozatalához egyszerű többség kell. Mivel a konzervatívabb bírók kétharmados többségben vannak, ez akár meg is lehet.

Forrás: 24.hu