Teherbeesés

Alkotmányos alapjog lehet az abortusz Franciaországban

Franciaországban jelenleg is ingyenes a művi terhességmegszakítás, most azonban törvény is garantálhatja, hogy a nő maga dönthet.
2023. Március 09.
macron
Fotó: Getty

Emmanuel Macron francia államfő szerdán a nemzetközi nőnap alkalmából bejelentette, hogy támogatja a terhességmegszakítás jogának alkotmányba foglalását.

“A parlamenti viták menete lehetővé fogja tenni, hogy – miként szeretném – ez a szabadság bekerüljön az alaptörvénybe” – mondta a köztársasági elnök. Macron szerint az alkotmánymódosítás néhány hónapon belül megtörténhet.

A francia képviselők már tavaly novemberben nagy többséggel megszavazták azt a törvényjavaslatot, amely alkotmányba foglalja a terhességmegszakítás jogát. Az államfő döntése alapján erről az alkotmánymódosításról a nemzetgyűlés és a szenátus együttes ülése, a kongresszus fog szavazni, nem pedig népszavazáson döntenek róla a franciák.

Ez a feminista egyesületek győzelme, akik évek óta kérik a terhességmegszakítás jogának alkotmányba emelését” – reagált a hírre a Nők Egyesülete nevű feminista szervezet, amely “a világom minden nő számára erős jelzésként” értékelte a francia elnök döntését. Az abortuszellenes Alliance Vita nevű szervezet viszont úgy vélte, hogy a terhességmegszakítás jogának alkotmányba foglalása “az utolsó lépcsőfok egy életeket veszélyeztető cselekedet banalizálása felé”.

Franciaországban egyébként már a nyolcvanas évek óta ingyenes a beavatkozás, miközben az Egyesült Államokban soha nem látott szigorításokat alkalmaznak: több államban lényegében betiltották ezt a műtétet.

Forrás: MTI