Teherbeesés

Egereknél bevált, most embereken kezdik tesztelni a férfi-fogamzásgátló tablettát

A GPHR-529 nevű vegyületet a Minnesotai Egyetem fejlesztette ki. A férfi fogamzásgátló tabletta nem hormonális készítmény.
2022. Március 24.

Nagy esély van rá, hogy idén már embereken is elkezdjék vizsgálni az első, kimondottan férfiaknak fejlesztett fogamzásgátló tablettát – írta a Gizmodo nyomán a hvg.hu. Egereken már többször tesztelték, esetükben kimondottan jó eredményeket értek el: a spermiumok száma fokozatosan és jelentősen zuhant. Összességében 99 százalékos hatékonyságot mutatott a készítmény a kezelés alatt.

A készítmény a szervezet és az A-vitamin kölcsönhatását célozza. Azért ezt, mert az A-vitamin-hiányos étrend összefüggésbe hozható a meddőséggel. A készítmény mindemellett egy fehérje kötődését is blokkolja, így hosszan tartó, de visszafordítható sterilitást képes előidézni – különösebb mellékhatások nélkül.

A Gizmodo szerint vannak más férfi fogamzásgátló lehetőségek is, amelyek már közelebb állnak a klinikai kísérletekhez. A legtöbb készítmény a tesztoszteron termelést próbálja befolyásolni, de ezek a lehetőségek olyan mellékhatásokkal járnak, mint a nemi vágy csökkenése vagy a magasabb koleszterinszint.

A mostani A-vitaminra ható tablettának úgy tűnik különösebb mellékhatása nincs.

Forrás: hvg.hu