Teherbeesés

Javítja a termékenységet a fogamzásgátló?

Ellentmondásnak tűnhet, hogy a fogamzásgátló szedésével javítható a termékenység, pedig ezt derítette ki egy kutatás.
2019. Június 02.
A fogamzásgátló szedése után is könnyen teherbe eshetünk

Minél hosszabb ideig szed valaki fogamzásgátló tablettát, annál nagyobb az esélye arra, hogy annak abbahagyása után 6-12 hónapon belül teherbe esik, mert a tabletta “védhet” bizonyos, a teherbeesést megnehezítő betegségek ellen – olvasható egy kutatásban. Ráadásul, azok a nők legalább olyan könnyen képesek teherbe esni, akik minimum öt évig szedték a tablettát, mint azok, akik a fogamzásgátlás más módját választották. 

A szakemberek szerint annak az elterjedt vélekedésnek sincs tudományos alapja, hogy a fogamzásgátló tabletta negatívan befolyásolja a termékenységet, és aki abbahagyja, gyakran meddőséggel néz szembe. “Már egyetlen tabletta kihagyásakor is teherbe eshet valaki” – mondja dr. David Plourd szülész-nőgyógyász. “A tabletta elhagyásával a hormonszintek visszaállnak a korábbi állapotra, vagyis szinte azonnal visszatér a korábbi termékenység. A tablettának nincs hosszú távú hatása a termékenységre.”

Természetesen, mint minden gyógyszernek, a fogamzásgátlóknak is lehetnek mellékhatásai, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő vizsgálatok előzzék meg annak felírását. Olyan krónikus problémák is vannak, melyek kizárják a fogamzásgátlók szedésének lehetőségét (vagy csak bizonyos típusú gyógyszereket szedhet az illető). Ugyanakkor a gyógyszer segíthet kordában tartani olyan betegségeket, mint az endometriózis, a PCOS vagy a fájdalmas menstruáció – ezek nagyon gyakran a teherbeesést is megnehezítik.

Ha valaki a gyermekáldás reményében hagyja abba a fogamzásgátló szedését, érdemes legalább egy-két hónapig jó minőségű multivitamint szednie, hogy lecsökkentse a születési rendellenességek kockázatát.

(via)

Ez is érdekelhet: