Gyerek

Hormonális fogamzásgátlás

A családtervezés egyik korszerű módszere, melynek során a nő szervezetébe kívülről bevitt hormontartalmú gyógyszerek előzik meg a nem kívánt gyermekáldást.
2008. Február 04.

A fogamzásgátló tabletta megakadályozza atüszőrepedést. A nyakcsatornában lévő nyákcsap is megváltozik, így aspermiumok nem tudnak áthatolni rajta. A méhnyálkahártya alkalmatlannáválik egy esetleg mégis megtermékenyülő petesejt befogadására. Apetevezető mozgása is megváltozik, így a petesejt és a spermiumok nemtudnak találkozni egymással.

A mai tabletták alacsonyhormontartalmúak. Léteznek egyszerű és kombinált készítmények is. Aválasztás minden esetben az orvos feladata, ő tudja mérlegelni, hogy azadott körülmények között melyik a legalkalmasabb.

Mellékhatások: amai gyógyszerek ritkán okoznak elhízást, szőrösödést, viszont atablettaszedők között nagyobb a tromboembóliás szövődmények(vérrögképződés) veszélye, ezért az erre hajlamos egyéneket ki kellszűrni. Ezért olyan fontos az előzetes, alapos kivizsgálás és arendszeres ellenőrzés. A trombózishajlamot fokozza a dohányzás, ígydohányosoknak harmincöt év felett nem javasolják.

Megbízhatóság: 0,1-2,5 százalék (egy év alatt 100 nőből ennyi lesz terhes)

Forrás: Kismama magazin