Gyerek

Egyre több nő lesz rákos elhízás miatt

Huszonöt év múlva több brit nő lesz rákos az elhízás, mint a dohányzás miatt. A brit férfiak esetében hosszabb időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a tendencia megváltozzon.
2018. Szeptember 25.
Egyre több nő lesz rákos elhízás miatt

A Cancer Research UK, azaz a brit rákkutató közhasznú szervezet szerint megfordul a trend huszonöt éven belül: a brit nőknél akkor már nem a dohányzás, hanem az elhízás okoz rákos megbetegedéseket. A férfiaknál tovább kell erre várni, mert Nagy-Britanniában több férfi dohányzik, mint nő.

Jelenleg a brit nőknél a rákos megbetegedések 12 százaléka hozható összefüggésbe a dohányzással és 7 százaléka az elhízással. Azonban az elhízás mértéke emelkedik, a dohányzásé pedig csökken, így 25 év alatt eltűnik a különbség a kiváltó okok között. 2035-re becslések szerint a rákos betegségek kialakulásáért 10 százalékban tehető felelőssé a dohányzás, 9 százalékáért pedig a túlsúly. 2043-ra pedig megfordul az arány: már több megelőzhető daganatos megbetegedésért felel majd az elhízás, mint a dohányzás.

A brit férfiaknál hosszabb időbe telik majd, hogy az elhízás okozta rákos esetek száma meghaladja a dohányzással összefüggő megbetegedésekét, mert Nagy-Britanniában több férfi dohányzik, mint nő.

A jelentés szerint a dohányzás egyebek mellett akut mieloid leukémiát, tüdő-, hólyag-, bél-, nyaki, hasnyálmirigy- és gyomorrákot okozhat. A túlsúlyhoz vagy elhízottsághoz köthető daganatos betegségek közé tartozik a bél-, epehólyag-, vese-, máj-, mell-, petefészek- és pajzsmirigyrák is.

Linda Bauld, a szervezet rákmegelőzési szakembere hangsúlyozta, hogy a brit kormánynak a túlsúlyproblémák okozta rákos megbetegedések megelőzése érdekében kéne fellépnie. Mint rámutatott: a túlsúlyos gyermekekből ötször nagyobb eséllyel válik túlsúlyos felnőtt.

Bauld olyan megelőző intézkedések bevezetését javasolja, mint a gyorsételek este 9 óra előtti reklámozásának tiltása, valamint az ártámogatások korlátozása a kevésbé egészséges élelmiszerek esetében.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI