Teherbeesés

Továbbra is csak receptre lehet esemény utáni tablettát kapni

48 ezer sürgősségi fogamzásgátló készítmény fogy évente.
2024. Március 09.
recept
Fotó: Getty

Bár már az Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészet és Nőgyógyászat Tagozata is támogatja, hogy recept nélkül hozzáférhető legyen az esemény utáni tabletta, a Belügyminisztérium azt közölte a Népszavával, hogy a kormány nem tervezi a sürgősségi készítménnyel kapcsolatos jogszabály módosítását. Az Európai Unióban már csak Magyarországon él ilyen szigorú szabályozás. Szintén a Belügyminisztérium közlése szerint évente csaknem 48 ezer esemény utáni tablettát adnak ki vényre a hazai patikák – írja a lap.

Hiába kérte tehát a Patent Egyesület is petícióban a szerintük felesleges akadály eltörlését, és a „méltatlan helyzet” felszámolását.
Az illetékes minisztérium hangsúlyozta: „sürgősségi fogamzásgátló rendelésére csak az ellenjavallatok ellenőrzése mellett kerülhet sor, ami a kockázatok miatt nőgyógyászati megítélést igényel”.

Eközben azonban a sürgősségi osztályokon éjszakánként jelentős kapacitást kötnek le azok, akik csak egy ilyen receptért mennek – írja a lap, ráadásul több helyen vizsgálat nélkül is kiadják. Másutt épp az a probléma, hogy az érintettek megbélyegzőnek érzékelik a bánásmódot.
A döntéssel mindenesetre Magyarország marad az egyetlen olyan tagállam az Európai Unióban, ahol receptköteles a termék.