Teherbeesés

Ezt kell tudni az esemény utáni tablettáról

Hogyan működik az esemény utáni tabletta, mennyi idő van arra, hogy bevedd, és milyen mellékhatásai lehetnek?
2022. Szeptember 17.
esemény utáni tabletta
Mennyi időn belül kell bevenni az esemény utáni tablettát?

Mi az esemény utáni tabletta?

Az esemény utáni tabletta a sürgősségi fogamzásgátlás egy fajtája. Az alkalmazására védekezés nélküli szex esetén lehet szükség a terhesség megelőzése céljából, illetve akkor, ha a fogamzásgátlási mód valamiért kudarcot vallott. Fontos, hogy a tabletta csak kiegészítő fogamzásgátlásra szolgál, nem elsődleges módszer.

Hogyan hat az esemény utáni tabletta?

Levonorgestrel vagy uliprisztál-acetát a hatóanyaga az esemény utáni tablettáknak, írja a Mayo Clinic. Hatásukat elsősorban az ovuláció késleltetésével vagy megelőzésével fejtik ki.

A sürgősségi fogamzásgátlás hatékony lehetőség a védekezés nélküli szex utáni terhesség megelőzésére, de nem olyan hatékonyságú, mint más fogamzásgátlási módszerek, és még a megfelelő alkalmazás mellett is van esély a teherbeesésre. Továbbá a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben sem nyújt védelmet. Rutinszerű használatra nem ajánlottak ezek a készítmények.

Meddig kell bevenni a tablettát?

Az esemény utáni tablettát mindig a használati útmutatóban leírtak alapján kell alkalmazni, és a lehető leghamarabb bevenni a védekezés nélküli együttlétet követően – és 72 órán belül. Vannak olyan készítmények, amelyeket 120 órán belül kell bevenni.

A tabletta nem nyújt tartós védelmet a terhesség ellen, ezért ha utána védekezés nélkül folytatsz nemi életet, ugyancsak teherbe eshetsz.

Milyen mellékhatásai lehetnek az esemény utáni tablettának?

Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) szerint a tablettának nincs komoly vagy hosszú távú mellékhatása, de okozhat:

  • fejfájást
  • hasi fájdalmat
  • a következő menstruáció megváltozását – jelentkezhet korábban, később, vagy lehet a szokottnál fájdalmasabb
  • rosszullétet vagy hányást

Fordulj az orvosodhoz, ha a tünetek néhány nap múlva sem múlnak el, vagy ha:

  • úgy gondolod, hogy terhes lehetsz
  • a következő menstruációd több mint 7 napot késik
  • a menstruációd rövidebb vagy gyengébb a szokottnál
  • hirtelen fájdalom jelentkezett az alhasadban

Figyelem! A cikkben található információ tájékoztató jellegű, az esemény utáni tablettáról kérd ki az orvosod véleményét!

Felhasznált források: mayoclinic.org, nhs.uk

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu