Teherbeesés

Nőgyógyász: “A sürgősségi fogamzásgátló utolsó mentsvár”

Magyarországon receptköteles az úgynevezett esemény utáni tabletta, és ezzel - úgy néz ki - mi leszünk az utolsók Európában. A megoldás megítélése megosztó: vannak, akik szerint felér egy abortusszal, míg mások épp úgy gondolják, hogy megakadályozza a terhesség-megszakítást. Milyen következménye lehet annak, ha recept nélkül is kiváltható lenne az esemény utáni tabletta?
2024. Január 26.
gyógyszer
Kép: Getty Images

Receptre, talán már csak nálunk

Mint arról a Telex adott hírt nemrég, egy külföldi Erasmus-diáklány és magyar barátja került abba a helyzetbe, hogy szükségük lett volna esemény utáni tablettára. Gyógyszert kértek a sürgősségin, de az ügyeletes orvos megtagadta a felírását, mert, mint mondta, „nem fog hozzájárulni egy abortuszhoz”. Végül egy orvos ismerős írta fel számukra a tablettát.

Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal 2014-ben tett ajánlást arra, hogy a sürgősségi fogamzásgátlókat recept nélküli forgalmazzák, ezt az Európai Bizottság 2015-ben elfogadta, és a legtöbb tagállamban azóta vény nélkül kaphatók a 72 és 120 órás tabletták. Eddig két országban – Magyarországon és Lengyelországban – volt receptköteles ez a forma, ám a lengyel kormány most elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné tizenöt éves kor fölött, hogy vény nélkül is megvásárolható legyen a gyógyszer. A törvény akkor léphet hatályba, ha azt a lengyel parlament megszavazza. Ha így lesz, akkor Magyarország marad az egyetlen európai ország, ahol receptköteles marad a sürgősségi fogamzásgátló.

A terhesség létrejöttét akadályozza meg

Egy elszakadt óvszer, kimaradt fogamzásgátló vagy meggondolatlan együttlét is okozhat olyan helyzetet, ami nagy ijedtséget okozhat olyan pároknál, akik egyáltalán nem, vagy még nem terveztek gyereket vállalni. Természetesen a tudatos családtervezés és a felelős védekezés lenne a kívánatos, de minden óvintézkedés ellenére létezhet olyan helyzet, amikor szükségét érzi egy pár, hogy esemény utáni tablettát alkalmazzon. Ez ma Magyarországon azt jelenti, hogy a háziorvost vagy egy nőgyógyászt kell felkeresni, mert csak ők írhatják fel a tablettát. Az időfaktor ebben az esetben kulcsfontosságú: az esemény után tabletta ugyanis úgy működik, hogy késlelteti a peteérést és megakadályozza a beágyazódást, azaz megakadályozza a terhesség létrejöttét. Éppen ezért egyáltalán nem beszélhetünk abortuszról, hiszen terhesség nem is jön létre. Az időnek azért van kiemelt jelentősége, mert ez csak addig akadályozható meg, amíg a petesejt a petefészekből a méh üregébe jut.

Egy alkalommal sajnos félresikerült a védekezés, és mivel a párommal mindketten tartottunk a beágyazódástól, noha érzékelés után azonnal abbahagytuk az együttlétet, úgy döntöttünk, inkább biztosra megyünk, és kérünk sürgősségi tablettát. Az interneten írt ügyeletes klinikának csak a portájáig jutottunk – ott ugyanis a portás közölte, hogy találkozunk hat hét múlva abortuszon. Ettől rendkívül besokalltam, így párommal távoztunk a klinikáról, és az elkövetkező napokat szorongással töltöttük. Szerencsére nem volt szükség tablettára, de nem tudom elképzelni, mi lett volna velem, vagy akár mindkettőnkkel, ha tizenhét évesen teherbe esek” – olvashatjuk A. történetét a Patent Egyesület Facebook oldalán. A szervezet nemrégiben petíciót indított azért, hogy hazánkban is vény nélkül kapható legyen az esemény utáni tabletta. Mára negyvenezer aláírásnál járnak. Úgy fogalmaznak állásfoglalásukban, hogy „rengeteg adat áll rendelkezésre arról, hogy a tabletták kötelező orvoslátogatás nélkül is biztonságosan használhatók, az alkalmazás előnyei meghaladják a kockázatait. Mégis folyamatosan visszatér az az érv, hogy a recept nélküli sürgősségi tabletta veszélyes, és a nők biztosan úgy kapkodnák, mint a cukorkát” Szerintük ez az egész mára nem is szakmai kérdés, hanem sokkal inkább a nők feletti kontrollról szól.

Kevesebb óvszerhasználat, a nők nyakába varrják a felelősséget…?

„Egy átlagos fogamzásgátló tablettához képest a sürgősségi fogamzásgátló progeszterontartalma hatvanszoros” – mondta a Gyerekszoba.hu megkeresésére Dr. Vida Gábor, szülész-nőgyógyász. A nőgyógyász aggályosnak tartaná, ha recept nélkül is vásárolni lehetne esemény utáni tablettát, szerinte kontroll nélkül fennáll annak a lehetősége, hogy felelőtlenül alkalmaznák, és visszaszoríthatja az óvszerhasználatot is, ami a HPV és más szexuális úton terjedő betegségek terjedését is elősegítheti. Dr. Vida szerint könnyen erősítheti azt az attitűdöt is, hogy a fiú elutasítja az óvszert, mondván, ha baj van, akkor a lány majd úgyis bevesz egy tablettát. Ezzel azonban kizárólag a lányok/nők vállát nyomja majd a felelősség, és persze nekik kell a gyógyszert is bevenniük. Mint a szülész-nőgyógyász hangsúlyozza: “a nevében is benne van, hogy sürgősségi, tehát olyan helyzet, amire nem lehet felkészülni, egy utolsó mentsvár”, de szerinte félő, hogy ha könnyen hozzáférhetővé válik, akkor hasonló szerepet töltene be, mint egy „sima” fogamzásgátló tabletta, és a kelleténél gyakrabban alkalmaznák. Noha az esemény utáni fogamzásgátló gyógyszer biztonságos, nem arra találták ki, hogy gyakran bevegyék. Aggályosnak tartja azt is, hogy azoknak a tinédzser lányoknak, akiknek még kialakulóban van a ciklusuk, egészségügyi szempontból nem tesz jót, ha a kelleténél többször találkoznak az esemény utáni tablettával.

Az persze, hogy tisztában legyünk a sürgősségi fogamzásgátló tabletta hatásával és jelentőségével, nagymértékben összefügg az egészségtudatossággal és szexuális edukációval – hazánkban inkább annak a hiányával – is. Ha a receptkötelesség azt jelentené, hogy a páciens rövid időn belül megkapná a vényt, az egészségügyben maximális empátiával találkozna, és fel sem merülhetne, hogy a gyógyszer felírását megtagadják tőle vagy kioktatásra használják a helyzetet, akkor vélhetően más lenne a kérdés megítélése. Ugyanakkor a hatékony felvilágosítást – ami jóval több annál, mint hogy elsorolják a tiniknek a különféle szerveket, illetve összefoglalják a megtermékenyítés folyamatát – természetesen így sem helyettesíthetné.